Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το Χαντέπ (πάλι) στο στόχαστρο...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Βουράλ Σαβάς είναι ένας πολυάσχολος άνθρωπος. Εκτός από το να εξοβελίσει τους ανεπιθύμητους για το στρατό "ισλαμιστές" από την πολιτική σκηνή μακροπρόθεσμα, ο εισαγγελέας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας ανέλαβε χτες κι άλλη μια, άμεση και κρίσιμη, αποστολή: να θέσει εκτός νόμου το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (Χαντέπ).

Η δικαιολογία που προβάλλεται από τον εισαγγελέα - ο οποίος, εννοείται, κάθε άλλο παρά τυχαία ανέλαβε τώρα την πρωτοβουλία, δυόμισι μήνες πριν τις εκλογές - είναι πως το Χαντέπ "παίρνει γραμμή" από το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

"Εκτιμήθηκε ότι χωρίς αμφιβολία τα τμήματα του Χαντέπ χρησιμοποιήθηκαν για να σχηματιστούν οι ρίζες του ΡΚΚ και να οργανωθούν εκστρατείες προκειμένου να ενισχυθούν οι γραμμές του", και, οπωσδήποτε, με τη δράση του "απείλησε την ενότητα" του τουρκικού κράτους, είπε χθες ο γενικός εισαγγελέας.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η τουρκική δικαιοσύνη καταδιώκει το κόμμα: τρεις φορές τα τελευταία χρόνια το Χαντέπ αναγκάστηκε να κλείσει και να επανιδρυθεί. Ενώ ο νυν ηγέτης του, Μουράτ Μποζλάκ, βρίσκεται ήδη στη φυλακή κατηγορούμενος για υποκίνηση του Κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, και 47 μέλη του δικάζονται στην Αγκυρα.

Ο Οζμάν Οτσελίκ, αντιπρόεδρος του κόμματος, εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι "δεν είναι δυνατό" να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα: "η ανησυχία για την αυξανόμενη δημοτικότητα του Χαντέπ κρύβεται πίσω από την κίνηση του εισαγγελέα Βουράλ Σαβάς να ξεκινήσει τη διαδικασία διάλυσης του κόμματός μας... δε θα επιτύχουν τίποτε... χρειάζονται οκτώ μήνες για να απαγορεύσουν τη λειτουργία του κόμματος".

Το Χαντέπ είναι απίθανο να υπερβεί το όριο του 10% που θέτει ο εκλογικός νόμος για να εισέλθει στην τουρκική Βουλή, αν και στις εκλογές του Δεκέμβρη του 1995 είχε αποσπάσει σχεδόν το 50% των ψήφων στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Το ποσοστό του σε όλη τη χώρα έφτασε στο 4,2%.

Με την κίνηση αυτή ο Β. Σαβάς στέλνει, σύμφωνα με αναλυτές, προειδοποίηση και προς το ισλαμικό Κόμμα της Αρετής, το οποίο κατηγορεί ότι "απειλεί" τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Πάντως, είναι αβέβαιο αν ο Σαβάς θα κινηθεί εναντίον του κόμματος της Αρετής, πριν τις προγραμματισμένες για τις 18 Απρίλη εκλογές. Κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε κοινωνική ένταση και οι νομικές διαδικασίες θα συνεχίζονταν ούτως ή άλλως και μετά την εκλογική αναμέτρηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ