Σάββατο 23 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απεργίες και σε άλλα εργοστάσια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μετά τις απεργίες που πραγματοποίησαν οι εργάτες σε μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Τουρκίας, χτες τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και στην εταιρεία κατασκευής τρακτέρ «Turk Traktor». Η ίδια η εργοδοσία αναγνώρισε ότι η παραγωγή έχει σταματήσει στις μονάδες που διατηρεί σε Αγκυρα και Ερενλέρ (στην περιοχή του Μαρμαρά).

Η «Χουριέτ» μετέδωσε χτες ότι στις «ναυαρχίδες» του κλάδου «Τόφας» (συμμετέχει η ιταλική «Φίατ») και «Ογιακ Ρενό» (συμμετέχει η γαλλική «Ρενό») η παραγωγή ξεκίνησε πάλι. Τις προηγούμενες μέρες οι εργάτες σε αυτές τις εταιρείες αλλά και άλλες που φτιάχνουν μια σειρά εξαρτήματα για διαφόρων ειδών οχήματα αποφάσισαν πολυήμερες απεργίες και διαδήλωσαν σε διάφορες περιοχές, με κύριο αίτημα την αύξηση μισθών, που οι βιομήχανοι επιμένουν να αρνούνται όταν οι πωλήσεις και τα κέρδη τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ, το ωρομίσθιο με το οποίο αμείβεται σήμερα ένας Τούρκος εργάτης στη «Ρενό» είναι περίπου 10 λίρες (γύρω στα 3,5 ευρώ). Οι εργάτες της Τουρκίας βιώνουν το «κόστος» που έχει η ανάπτυξη για τη δική τους τάξη, στην οποία «φορτώνονται» οι συνέπειες εξαντλητικών ρυθμών εργασίας, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας, οι πενιχροί μισθοί κ.τ.λ. Ενδεικτικά, η «Ζαμάν» έγραφε πριν από μερικές μέρες ότι το 40% των Τούρκων εργαζομένων δουλεύει 50 ώρες τη βδομάδα ή και περισσότερες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Κόντα», ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούνη, κατέγραψε τα ποσοστά του κυβερνώντος AKP στο 40,5%, ενώ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε πάρει 49,8%. Το ποσοστό του φιλοκουρδικού HDP εμφανίζεται να φτάνει το 11,5%, του σοσιαλδημοκρατικού CHP γύρω στο 29%, του ακροδεξιού MHP κάτω από το 15%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ