Σάββατο 23 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» του «Ριζοσπάστη», μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη: Παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφικού και αρχειακού υλικού γύρω από τη ζωή και τη δράση του Χ. Φλωράκη

-- Πειραιάς: Πείρα από την προσπάθεια οργανωμένης συζήτησης για το Πρόγραμμα του ΚΚΕ με οπαδούς του Κόμματος

-- Ανατολική Στερεά - Εύβοια: Πλευρές από τις πρωτοβουλίες της Κομματικής Οργάνωσης για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία σε Εύβοια και Φθιώτιδα

Με εργαλείο την ΚΟΜΕΠ στην πολιτική συζήτηση

Η προσπάθεια που γίνεται για παρουσίαση και συζήτηση άρθρων της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» σε συσκέψεις Κομματικών Οργανώσεων με οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ, δείχνει τα περιθώρια που υπάρχουν για την πολύπλευρη αξιοποίηση του Θεωρητικού και Πολιτικού Οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για παράδειγμα, στη Δυτική Αθήνα, στις συσκέψεις αυτές συμμετέχουν εκατοντάδες φίλοι του Κόμματος και μέσα από αυτή την προσπάθεια βγαίνει θετική πείρα, όπως γίνεται και τώρα, με τη συζήτηση άρθρου για τις οικονομικές εξελίξεις. Εγινε καλύτερα κατανοητό το οικονομικό έδαφος της διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές, καθώς και το πλέγμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που την επηρεάζουν. Δόθηκε η ευκαιρία να απαντηθούν ερωτήματα για τις προσαρμογές στο μείγμα δημοσιονομικής διαχείρισης που επιδιώκει η συγκυβέρνηση, αλλά και για ζητήματα γύρω από τη νομισματική πολιτική, το ευρώ ή την πιθανότητα αλλαγής νομίσματος στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης.

Ολα αυτά όχι μόνο για να ενημερώνονται οι οπαδοί από τις ΚΟΒ, αλλά για να είναι μαχητές στο πλευρό του Κόμματος, να αναλαμβάνουν καθήκοντα. Να διευρύνονται τελικά οι δυνάμεις που δίνουν τη μάχη για την προώθηση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ.

Κρίσιμο ζήτημα αποδείχθηκε πως είναι η καλή προετοιμασία αυτών των συσκέψεων, η έγκαιρη κουβέντα με τους φίλους του Κόμματος για το περιεχόμενο του άρθρου, για να το έχουν μελετήσει νωρίτερα, ώστε να έρθουν με καταγεγραμμένες ερωτήσεις ή και παρατηρήσεις.

Οι ίδιοι οι φίλοι του Κόμματος που συμμετέχουν, δηλώνουν πιο σίγουροι, πιο δυνατοί στην καθημερινή αντιπαράθεση. Η διαδικασία αυτή βοηθάει και στη βελτίωση της επαφής των φίλων του Κόμματος τόσο με την ΚΟΜΕΠ, όσο και με τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ αναδεικνύονται οι δυνατότητες αύξησης της διακίνησής τους.

Να γίνει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ κτήμα των φίλων και των οπαδών του

Πείρα από την προσπάθεια συστηματικής και οργανωμένης συζήτησης με τον περίγυρο του Κόμματος στον Πειραιά

Το βιβλίο που έγινε «μπούσουλας» για τη συζήτηση του Προγράμματος του ΚΚΕ
Το βιβλίο που έγινε «μπούσουλας» για τη συζήτηση του Προγράμματος του ΚΚΕ
Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που ψήφισε και το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος, έθετε ως κομβικό το καθήκον για πιο αποφασιστική προώθηση της πολιτικής μας πρότασης, υπογραμμίζοντας την απαίτηση για σταθερή και μόνιμη εκλαΐκευση της στρατηγικής μας, ιδιαίτερα στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία.

Εχοντας συναίσθηση ότι το καθήκον αυτό αποτελεί όρο και για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας και την κομματική οικοδόμηση, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ συζητούν για το Πρόγραμμα του Κόμματος με τον περίγυρό τους. Οταν η συζήτηση αυτή γίνεται οργανωμένα, συλλογικά και με διάρκεια, είναι πιο αποτελεσματική.

Μια τέτοια προσπάθεια έκανε η ΚΟΒ της 5ης Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά της ΤΟ Πειραιά της ΚΟ Αττικής: Οργανωμένα και με άξονα τα κεφάλαια της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Θεωρητικά ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ», συζήτησε με τον περίγυρό της για τη στρατηγική του Κόμματος.

Το ένα ερώτημα έφερνε το άλλο...

Στις θεματικές συσκέψεις που διοργάνωσε η Οργάνωση, συμμετείχαν μέλη και φίλοι του Κόμματος. «Ξεκινήσαμε με την παραγγελία του βιβλίου και αντιτύπων του Προγράμματος από τη "Σύγχρονη Εποχή", ενώ συζητήσαμε με όσους θα συμμετείχαν για την αξία αυτής της προσπάθειας, αλλά και τη διαδικασία που θα ακολουθούσαμε, ώστε να αποκτήσει συστηματικό χαρακτήρα, με αρχή, μέση και τέλος», αναφέρει ο Αλέκος Κοτέας, στέλεχος του Κόμματος. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν τακτικές συναντήσεις, όπου μετά την επεξηγηματική εισήγηση στο αντίστοιχο κεφάλαιο, ακολουθούσε συζήτηση με απάντηση ερωτημάτων. Προϋπόθεση ήταν να έχει μελετηθεί το προς συζήτηση κομμάτι. Το στέλεχος του Κόμματος υπογραμμίζει τον ενθουσιασμό και το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε: «Οι φίλοι του Κόμματος έρχονταν διαβασμένοι, με σημειώσεις, με τετράδια που κατέγραφαν τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, δηλαδή με όρεξη να μάθουν».

Στις συναντήσεις συμμετείχαν παλιοί και νέοι φίλοι του Κόμματος, άνθρωποι του μεροκάματου, άνεργοι που βοηθήθηκαν να αποκτήσουν πιο γερό, πολιτικό, ταξικό κριτήριο. Είναι χαρακτηριστικά όσα δηλώνουν στον «Ριζοσπάστη» τέσσερις από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία: «Ατσαλωθήκαμε περισσότερο ιδεολογικά», αναφέρει η Ελένη, ενώ ο Τάκης συμπληρώνει ότι με το οργανωμένο, συλλογικό διάβασμα και τη συζήτηση, «ανακαλύψαμε και αντιμετωπίσαμε κενά που είχαμε, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην κουβέντα με άλλους ανθρώπους, για να πείσουμε για την αναγκαιότητα της ισχυροποίησης του ΚΚΕ». Ο Βασίλης, από την πλευρά του, υπογραμμίζει ότι μέσα από τη μελέτη του Προγράμματος του Κόμματος απαντήθηκαν πιο ολοκληρωμένα διάφορα αστικά ιδεολογήματα, όπως της «παγκοσμιοποίησης» και της ανταγωνιστικότητας, οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες κ.λπ., που ενσωματώνουν την εργατική τάξη στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Ο Αλ. Κοτέας σημειώνει ότι η όλη προσπάθεια έγινε συντεταγμένα και χωρίς βιασύνες: «Υπήρξαν φορές που καθίσαμε μέχρι και τέσσερις ώρες, γιατί το ένα ερώτημα έφερνε το άλλο και η συζήτηση είχε πολλά περιθώρια. Βέβαια, δεν αποφύγαμε και αναβολές λόγω των πολλών καθηκόντων, κάτι που μας το επισήμαιναν με απαίτηση οι φίλοι του Κόμματος. Σκοπός της Οργάνωσης ήταν να γίνει όσο το δυνατόν βαθύτερα κατανοητό το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, από ανθρώπους που καθημερινά συνεργαζόμαστε στο κίνημα, μαζί παλεύουμε σε όλα τα μέτωπα. Θέλαμε, και σε μεγάλο βαθμό το καταφέραμε, να αφομοιωθεί καλύτερα η στρατηγική του Κόμματος: Για παράδειγμα, επιμείναμε πολύ στις νομοτέλειες της ταξικής πάλης για να κατανοηθεί και η πολιτική συμμαχιών μας».

Βελτιωνόμαστε στην εκλαΐκευση του Προγράμματος, ατσαλώνουμε τον περίγυρό μας

Ο Τάκης θυμάται ότι το δεύτερο κεφάλαιο, που ασχολείται ανάμεσα σε άλλα με την επαναστατική κατάσταση ως προϋπόθεση για τη σοσιαλιστική επανάσταση, συζητήθηκε σε δύο συναντήσεις, αφού, όπως εκτίμησε, «ήταν το πιο σύνθετο». Μάλιστα, συμπληρώνει ότι πριν από τις συσκέψεις αυτές δεν μπορούσε να αντιληφθεί τη βαθύτερη ουσία των καθηκόντων που πρέπει σήμερα να υπηρετηθούν από το Κόμμα: «Αποκτήσαμε πιο εμπεριστατωμένη άποψη ώστε να μην αναπαράγουμε απλά τα συνθήματα του Κόμματος, αλλά να στεκόμαστε σε ουσιαστικές πλευρές της πολιτικής του». Ο Βασίλης υπογραμμίζει ότι η κατανόηση θεωρητικών ζητημάτων, των βασικών αρχών της θεωρίας μας, των αντικειμενικών νόμων που καθορίζουν την κοινωνική εξέλιξη, τον βοήθησε και στην παρακολούθηση των σύνθετων και γρήγορων εξελίξεων, των γεγονότων που έχουν σχέση, για παράδειγμα, με τη διαπάλη για το μέλλον της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος γενικότερα.

Η Ελένη συμπληρώνει ότι βρήκε πολύ ενδιαφέρουσες τις πλευρές της συζήτησης για τον οπορτουνισμό, που, όπως είπε, για να αντιμετωπιστεί η ύπουλη παρέμβασή του στο εργατικό κίνημα, απαιτείται καλύτερη πολιτική συγκρότηση, αλλά και μελέτη της ιστορικής πείρας, που σε μεγάλο βαθμό γινόταν στις συζητήσεις για το βιβλίο.

Ο Αλ. Κοτέας επισημαίνει ότι με την προσπάθεια αυτή της Οργάνωσης, συζητήθηκαν ζητήματα κρίσιμα για να σταθεροποιείται ο περίγυρος του Κόμματος στο πλάι μας, ζητήματα που μέσα στον καθημερινό προγραμματισμό συνήθως χάνονται. Αναφέρει ως παράδειγμα τη συζήτηση για την ωριμότητα των υλικών προϋποθέσεων για τη σοσιαλιστική επανάσταση ή για τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους, πλευρές δηλαδή που «δένουν» πιο σφιχτά τους φίλους του ΚΚΕ με το Κόμμα και σημειώνει: «Η προσπάθεια από οπαδούς μας να προσεγγίσουν τέτοια ζητήματα, τους βοηθά να καταλάβουν όσο μπορούν πιο επιστημονικά την αναγκαιότητα της επανάστασης, ενώ κάποιους τους φέρνει και πιο κοντά στο να οργανωθούν στο Κόμμα. Μαζί και με την πρωτοπόρα συμμετοχή στην καθημερινή δραστηριότητα, θωρακίζονται για ενδεχόμενες καμπές της ταξικής πάλης ή και για πιο σύνθετες πολιτικές εξελίξεις και εναλλαγές. Παράλληλα, γινόμαστε και εμείς καλύτεροι, ανακαλύπτουμε τα δικά μας κενά στην προσπάθεια να εκλαϊκεύσουμε το Πρόγραμμα του Κόμματος, επομένως η βοήθεια είναι πολλαπλή».

Ο Λευτέρης, φίλος του Κόμματος, μας καταθέτει ότι είχε επισημάνει την αναγκαιότητα για τέτοιες πρωτοβουλίες των Κομματικών Οργανώσεων από πολύ παλιότερα, επομένως αποδέχτηκε με μεγάλη ικανοποίηση το κάλεσμα να συμμετάσχει. Τονίζει ως θετική πλευρά το ότι δεν ήταν μια πρόσκαιρη διαδικασία, αλλά είχε διάρκεια, με επιμονή και υπομονή. Ξεχωρίζει επίσης το στοιχείο της συλλογικής συζήτησης, υπογραμμίζοντας το θάρρος που έπαιρνε βλέποντας το ενδιαφέρον των υπολοίπων: «Οι σημειώσεις, τα υπογραμμισμένα βιβλία, οι δεκάδες απορίες και η ανησυχία να μη χάσουμε κάποια από τις συναντήσεις αποδεικνύουν την αναγκαιότητα να πολλαπλασιαστεί αυτή η προσπάθεια».

Για τη συνέχεια με αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ο Αλ. Κοτέας αναφέρει τις συζητήσεις που γίνονται ήδη ή προγραμματίζονται με άρθρα της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» και βιβλιοπαρουσιάσεις, όπως της νέας έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ, «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41».

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Εκθεση ντοκουμέντων για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη

Τμήμα του χώρου όπου λειτουργεί η έκθεση ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ με παράλληλη προβολή οπτικοακουστικού υλικού
Τμήμα του χώρου όπου λειτουργεί η έκθεση ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ με παράλληλη προβολή οπτικοακουστικού υλικού
«Κράτος, Δήμοι, Δεσποτάδες, όλοι οι εκμεταλλευτές απαντάν με βρισιές, ειρωνείες και κοντακιές ενάντια στους πεινασμένους που ζητάν ψωμί. Τα συσσίτια που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα από αύριο. Μόνο μια φορά συσσίτιο την ημέρα κι αυτό φασολόζουμο κι όχι σ' όλους τους πεινασμένους».

1931, Δεκέμβρης. Ο «Ριζοσπάστης» προβάλλει από την πρώτη σελίδα τις διαδηλώσεις των πεινασμένων στην Αθήνα.

«Πιστή εφαρμογή της γραμμής του Κόμματος σημαίνει για τον Βόλο έμπραχτη μεταφορά του κέντρου της δουλειάς στα εργοστάσια και τις μεταφορές», έγραφε στην πρώτη του σελίδα ο «Μπολσεβίκος», όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής Θεσσαλίας - Φθιώτιδος - Φωκίδος του ΚΚΕ, τον Ιούλη του 1932.

Τέτοια, δεκάδες ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ, τα περισσότερα από τα οποία για πρώτη φορά γίνονται ευρύτερα γνωστά, περιέχονται στην έκθεση που εγκαινιάστηκε χτες και θα λειτουργεί έως την Τετάρτη 27 Μάη στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χ. Φλωράκης», στο Χαλάνδρι.

Η έκθεση οργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, επέτειο για την οποία η ΚΕ του ΚΚΕ οργάνωσε σχετική εκδήλωση στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χ. Φλωράκης».

Αύριο, Κυριακή, επίσης θα γίνει πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη στον τάφο του στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας.

Μια από τις προθήκες με υλικά από την αντιδικτατορική πάλη, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και τη δράση στη μεταπολίτευση
Μια από τις προθήκες με υλικά από την αντιδικτατορική πάλη, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και τη δράση στη μεταπολίτευση
Στο σύνολό τους οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

Στη συγκεκριμένη έκθεση τα υλικά είναι μοιρασμένα σε ενότητες. Στην πρώτη εκτίθενται ντοκουμέντα που σχετίζονται με τα πρώτα χρόνια της ζωής του σύντροφου Χαρίλαου στο επαναστατικό κίνημα. Βλέπουμε, για παράδειγμα, εγκύκλιο του υπουργείου Θρησκευμάτων «για την αντιμετώπιση της ερυθράς αναρχίας και του κομμουνισμού»! Και παράλληλα βλέπουμε ένα φύλλο της εφημερίδας «Φλόγα» που ήταν όργανο της ΚΕ της Πανελλήνιας Ενωσης Αντιδικτατορικής Οργάνωσης Νέων, μέσα από τις γραμμές της οποίας γίνεται καθαρό ότι παρότι το έντυπο κυκλοφορεί στην παρανομία έχουν παρθεί όλα τα μέτρα «για να εξασφαλιστεί η έκδοση από την καταδίωξη της ασφάλειας»!

Στην ίδια ενότητα υπάρχει φωτογραφία από τη συμμετοχή των σπουδαστών της σχολής των τριών Τ (Τηλεγραφία, Τηλεφωνία, Ταχυδρομείο) στους αγώνες του κλάδου. Οπως είναι γνωστό, στη συγκεκριμένη σχολή σπούδασε ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Παραμένοντας στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, βλέπουμε το έγχρωμο ΔΕΛΤΙΟ που έβγαζε χειρόγραφα η Ομάδα Συμβίωσης Πολιτικών Εξορίστων Ανάφης, ένα έργο τέχνης κυριολεκτικά.

Επόμενη ενότητα, τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Δεκάδες δελτία από τον παράνομο Τύπο και ειδικές εκδόσεις του Εργατικού ΕΑΜ στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων κι άλλες που ενημερώνουν για τους αγώνες που αναπτύσσονται κάτω από την μπότα του κατακτητή. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, ρεπορτάζ με τα καθήκοντα για πολεμικό σαμποτάζ, προκήρυξη του ΕΑΜ υπαλλήλων ανωνύμων εταιρειών, προκήρυξη προς τους τραπεζοϋπαλλήλους, ανακοίνωση για τους ανθρακωρύχους. Ενα συγκλονιστικό φέιγ βολάν που γράφει: «Πατριώτες, πατριώτισσες, Ο χειμώνας πλησιάζει και υπάρχει κίνδυνος να σας κλείσει χωρίς να 'χετε ένα κόκκο κινίνου, ή μια ασπιρίνη. Θ' αφήσετε τα παιδιά σας στο έλεος; Μην τα εγκαταλείπετε. Ζητήστε απ' τις Αρχές, υγειονομικό Κέντρο κ.λπ. να δώσουν και σε σας υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τη γρίπη, πνευμονία κ.λπ. ΕΑΜ».

Η αναγγελία της σύλληψης του «υποστρατήγου των συμμοριτών» και τα πρακτικά της μεγάλης δίκης του 1960
Η αναγγελία της σύλληψης του «υποστρατήγου των συμμοριτών» και τα πρακτικά της μεγάλης δίκης του 1960
Στην ίδια ενότητα βρίσκουμε ντοκουμέντα από τη ζωή στο αντάρτικο, φωτογραφία του Χ. Φλωράκη το 1943 στο Λιδωρίκι κ.ά. Σε ενιαία προθήκη και τα ντοκουμέντα από τον Δημοκρατικό Στρατό, όπως το δελτίο για τη μάχη στον Τύρναβο, τα τηλεγραφήματα του Γιώτη προς το Γενικό Αρχηγείο για την κατάληψη της Καρδίτσας, οδηγίες προς το Ιππικό να χτυπήσει δυνάμεις που έρχονται από τη Λάρισα, τη διαταγή του Γενικού Αρχηγείου που τον ανακηρύσσει υποστράτηγο, κ.ά.

Ακολουθεί η ενότητα της δράσης στην παρανομία. Οι δίκες με τα πρακτικά του Στρατοδικείου του 1960 και ανάλογες φωτογραφίες. Η ζωή στη φυλακή, στην Αίγινα, όπου μάλιστα εκτίθεται και αδημοσίευτη έως σήμερα φωτογραφία του Χαρίλαου Φλωράκη. Στην ενότητα αυτή περιέχονται επίσης έντυπα που κυκλοφορούσαν μέσα στη φυλακή, όπως το «Αντι-ντύρινγκ» του Ενγκελς που πέρασε κάτω από τη μύτη των δεσμοφυλάκων παίρνοντας μάλιστα και σφραγίδα έγκρισης! `Η, μια μινιατούρα έκδοση με την οποία δίνεται η πληροφορία ότι 468 κρατούμενοι έως τις 31 Μάη 1961 συμπλήρωσαν 6.463 χρόνια φυλακής!

Η τέταρτη ενότητα αφορά στην περίοδο της δικτατορίας με έντυπα όπως αυτά της «Αδούλωτης Αθήνας» της ΚΟΑ του ΚΚΕ, και βεβαίως το φύλλο του «Ριζοσπάστη» που αναγγέλλει τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας.

Διαταγή υπουργού Εθνικής Αμύνης. ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ. Φαρδιά - πλατιά η σφραγίδα με τη φράση «Εγκληματικαί φυλακαί Αιγίνης» και τη μεγάλη του Βασιλείου της Ελλάδος στρογγυλή σφραγίδα, δίνει την έγκριση να περάσει στη φυλακή και να διαβαστεί από τους πολιτικούς κρατούμενους το Αντι-Ντύρινγκ του Ενγκελς (σε γερμανική έκδοση) για να τους βοηθήσει στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας...
Διαταγή υπουργού Εθνικής Αμύνης. ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ. Φαρδιά - πλατιά η σφραγίδα με τη φράση «Εγκληματικαί φυλακαί Αιγίνης» και τη μεγάλη του Βασιλείου της Ελλάδος στρογγυλή σφραγίδα, δίνει την έγκριση να περάσει στη φυλακή και να διαβαστεί από τους πολιτικούς κρατούμενους το Αντι-Ντύρινγκ του Ενγκελς (σε γερμανική έκδοση) για να τους βοηθήσει στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας...
Παράλληλα με το έντυπο, γίνεται προβολή οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνει και την περίοδο της μεταπολίτευσης έως το θάνατο του σύντροφου Χαρίλαου Φλωράκη.


Ανέκδοτη φωτογραφία του Χ. Φλωράκη στη φυλακή της Αίγινας
Ανέκδοτη φωτογραφία του Χ. Φλωράκη στη φυλακή της Αίγινας

Η μινιατούρα - έντυπο που γράφτηκε μέσα στη φυλακή και κυκλοφόρησε έξω απ' αυτήν με τα στοιχεία για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Αίγινα
Η μινιατούρα - έντυπο που γράφτηκε μέσα στη φυλακή και κυκλοφόρησε έξω απ' αυτήν με τα στοιχεία για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Αίγινα

Σειρά τηλεγραφημάτων του Κλιμακίου του Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας προς το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ με την υπογραφή του Γιώτη και του Διαμαντή, με πληροφορίες για την εξέλιξη μαχών
Σειρά τηλεγραφημάτων του Κλιμακίου του Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας προς το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ με την υπογραφή του Γιώτη και του Διαμαντή, με πληροφορίες για την εξέλιξη μαχών

Προκηρύξεις για διάφορους κλάδους και φωτογραφίες από εργατικές διαδηλώσεις μέσα στην Κατοχή
Προκηρύξεις για διάφορους κλάδους και φωτογραφίες από εργατικές διαδηλώσεις μέσα στην Κατοχή

Εντυπα του Εργατικού ΕΑΜ και άλλο υλικό από τη δράση στην Κατοχή
Εντυπα του Εργατικού ΕΑΜ και άλλο υλικό από τη δράση στην Κατοχή

Προκήρυξις προς όλους τους ανθρακωρύχους! Στην καρδιά της ναζιστικής κατοχής το Εργατικό ΕΑΜ καλεί τους εργάτες του κλάδου να οργανωθούν γιατί «η κατάστασίς μας είναι τραγική και η εξαθλιότης μας έφθασε στο απροχώρητον». Ανάμεσα στα αιτήματα διαβάζουμε: Αύξησις 100%, άρβυλα και φόρμες, 20 δράμια σαπούνι τη μέρα, 4 κιλά κάρβουνο τη μέρα, μιαν οκά κρέας και αυγά διά το Πάσχα, να μην πραγματοποιηθεί η πολιτική επιστράτευσις
Προκήρυξις προς όλους τους ανθρακωρύχους! Στην καρδιά της ναζιστικής κατοχής το Εργατικό ΕΑΜ καλεί τους εργάτες του κλάδου να οργανωθούν γιατί «η κατάστασίς μας είναι τραγική και η εξαθλιότης μας έφθασε στο απροχώρητον». Ανάμεσα στα αιτήματα διαβάζουμε: Αύξησις 100%, άρβυλα και φόρμες, 20 δράμια σαπούνι τη μέρα, 4 κιλά κάρβουνο τη μέρα, μιαν οκά κρέας και αυγά διά το Πάσχα, να μην πραγματοποιηθεί η πολιτική επιστράτευσις
Τίμησαν το λαϊκό κομμουνιστή ηγέτη

Αύριο, Κυριακή 24/5, στις 12 μ. το πολιτικό μνημόσυνο στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας.

Στην εκδήλωση που έγινε για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, την Παρασκευή το βράδυ, στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χ. Φλωράκης», τιμήθηκε ο μεγάλος λαϊκός κομμουνιστής ηγέτης, ενώ στο πρόσωπό του τιμήθηκε και το Κόμμα, το ΚΚΕ, που αναθρέφει ζευγάδες... Τον Χαρίλαο Φλωράκη τίμησαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ που τον έζησαν, που πάλεψαν μαζί του και παραδειγματίστηκαν, αλλά και νεολαίοι, που από την ηρωική του πορεία εμπνέονται, για να επιβεβαιώσουν την πεποίθησή του: «Οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει...». Στο Χαλάνδρι, στο σπίτι που έζησε ο Χαρίλαος Φλωράκης και σήμερα είναι βιβλιοθήκη, αρχείο και χώρος μελέτης, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (η ομιλία του θα δημοσιευθεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»), ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης. Στην εκδήλωση, επίσης, τραγούδησε η Γιώτα Βέη και απήγγειλε η Μπέτυ Βαλάση.

ΚΟ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρωτοβουλίες ανάδειξης των οξυμένων προβλημάτων στην Υγεία

Από συζήτηση κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Γ. Μαρίνου στο νοσοκομείο της Λαμίας
Από συζήτηση κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Γ. Μαρίνου στο νοσοκομείο της Λαμίας
Πρωτοβουλία ανάδειξης των οξυμένων προβλημάτων στα νοσοκομεία και τις κρατικές υποδομές Υγείας στην Ανατολική Στερεά - Εύβοια έχουν αναλάβει οι δυνάμεις του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας πολύμορφες δραστηριότητες με περιοδείες, ανοιχτές συσκέψεις, μαζικές συγκεντρώσεις, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, διοργανώθηκε μια σειρά περιοδειών με το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, Γιώργο Μαρίνο στα νοσοκομεία σε Χαλκίδα, Κάρυστο, Κύμη, Λαμία. Εγιναν συναντήσεις με συλλόγους εργαζομένων, Επιστημονικές Επιτροπές, Ιατρικούς Συλλόγους και τις διοικήσεις νοσοκομείων, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί σχετικές Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή.

Καταγράφηκαν στοιχεία που δείχνουν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό: Λείπουν παιδίατροι, γυναικολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, δερματολόγοι, πνευμονολόγοι, ουρολόγοι, ακτινολόγοι, αναισθησιολόγοι και άλλες ειδικότητες. Το επικουρικό προσωπικό ορισμένου χρόνου που χρησιμοποιεί κι αυτή η κυβέρνηση, έχει ημερομηνία λήξης, δεν μπορεί να καλύψει τα κενά και δεν λύνει το πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται έλλειψη αναλώσιμων υλικών, ο ιατρικός - τεχνολογικός εξοπλισμός έχει ξεπεραστεί, παρατηρούνται προβλήματα στη συντήρηση του εξοπλισμού και των υποδομών. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι π.χ. ότι στα 5 Κέντρα Υγείας της Φθιώτιδας δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ υπάρχουν ελάχιστοι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ.

Τεράστια τα προβλήματα στα νοσοκομεία της περιοχής

Στη Λαμία: Στις 15 Μάη, ο Γ. Μαρίνος, μαζί με κλιμάκιο της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, περιόδευσε στο νοσοκομείο της Λαμίας, ενώ το απόγευμα μίλησε σε ανοιχτή σύσκεψη για την Υγεία.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, την Επιστημονική Επιτροπή και το Σωματείο των Εργαζομένων. Από τα όσα ανέφεραν οι φορείς, επιβεβαιώθηκε ότι η καπιταλιστική κρίση επιδείνωσε μια σειρά κρίσιμους δείκτες και συσσώρευσε περισσότερα προβλήματα στο λαό και στο Νοσοκομείο.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται 40% αύξηση της κίνησης στα εξωτερικά ιατρεία, 27% αύξηση της κίνησης των ανασφάλιστων, αύξηση της νοσηρότητας, επειδή οι ασθενείς έρχονται στο νοσοκομείο μόνο όταν «δεν πάει άλλο», ενώ από την άλλη μειώθηκε δραματικά το προσωπικό. Την ίδια στιγμή, λόγω της ανεπαρκέστατης πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας, το Νοσοκομείο Λαμίας δέχεται περιστατικά από Ευρυτανία, Φωκίδα, Β. Βοιωτία και Β. Εύβοια, με αποτέλεσμα το προσωπικό να εξουθενώνεται. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Λαμίας, έχει σοβαρές ελλείψεις και δεν καλύπτει τις ανάγκες του νομού, ενώ στο Ακτινολογικό τμήμα δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες.

Στην Κάρυστο: Η περιοδεία στο νοσοκομείο Καρύστου έγινε στα τέλη Απρίλη. Η συζήτηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση έφερε στην επιφάνεια τα συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα του νοσοκομείου, τα οποία κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση των λαϊκών οικογενειών της νότιας Εύβοιας.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό. Ακόμα και με βάση το οργανόγραμμα το οποίο είναι ξεπερασμένο, πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, το 35% των οργανικών θέσεων στους γιατρούς, το 50% στους νοσηλευτές και το 40% στο υπόλοιπο προσωπικό είναι κενές! Το ΕΚΑΒ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής. Υπάρχουν, επίσης, σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό - τεχνολογικό εξοπλισμό. Ολα αυτά σε μία περιοχή με πολλά απομακρυσμένα χωριά και προβληματικό οδικό δίκτυο (π.χ. χωριά στο Κάβο Ντόρο), καθώς και με οικονομικές δραστηριότητες, όπως τα λατομεία, που ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι μεγάλος. Τη θερινή περίοδο και τα σαββατοκύριακα, εξάλλου, μεγάλη είναι η αύξηση του πληθυσμού και τον αναγκών (π.χ. στην πόλη της Καρύστου, στο Μαρμάρι, στα Στύρα κ.α.).

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι οι εργαζόμενοι έθεσαν ως θέμα άμεσης ανάγκης να προσληφθούν τώρα δύο γιατροί γενικής χειρουργικής, παιδίατρος, μικροβιολόγος, γυναικολόγος. Επίσης νοσηλευτές, προσωπικό εργαστηρίων και διοικητικό προσωπικό.

Σε Χαλκίδα και Κύμη: Στα τέλη Απρίλη, ο Γ. Μαρίνος περιόδευσε επίσης στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, όπου συναντήθηκε με το διοικητή του νοσοκομείου και το Σύλλογο Εργαζομένων, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ν. Εύβοιας. Από τις συζητήσεις αναδείχτηκε ότι η περικοπή των κρατικών δαπανών και η υποχρηματοδότηση έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στα Νοσοκομεία Χαλκίδας και Κύμης, αλλά και τα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας, Ψαχνών, Αλιβερίου, σε όλες τις μονάδες Υγείας.

Ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας δεν δουλεύει σε 24ωρη βάση και λειτουργεί 5 μέρες τη βδομάδα. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ αναβάλλεται συνεχώς η κατασκευή του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας.

Οι ελλείψεις και στα νοσοκομεία Χαλκίδας και Κύμης σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό είναι μεγάλες. Το 45% - 50% ακόμα κι αυτών των οργανικών θέσεων στους γιατρούς και το 40% - 50% στο υπόλοιπο προσωπικό είναι κενές. Παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, οξύνονται τα προβλήματα της ανανέωσης και της συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών.

Αναμονή και ανοχή η απάντηση της κυβέρνησης...

Το ΚΚΕ ανέδειξε όλα τα παραπάνω προβλήματα, καταθέτοντας Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή.

Την Πέμπτη 21/5, απαντώντας σε Ερώτηση του Γ. Μαρίνου για τα προβλήματα των νοσοκομείων στην Εύβοια, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αν. Ξάνθος για να αποφύγει να πει ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, επιστράτευσε τη γνωστή κυβερνητική προπαγάνδα περί αναμονής και ανοχής. Είπε χαρακτηριστικά: «Η διαλυτική εικόνα και πραγματικότητα που υπάρχει στο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντιστραφεί αισθητά για τον πολίτη και για τον εργαζόμενο στο σύστημα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Βεβαίως, έχουμε έναν προϋπολογισμό λιτότητας και η λιτότητα δεν ακυρώνεται με πολιτικές και με νομοθετικές ρυθμίσεις και μόνο. Είναι ζήτημα μιας διαρκούς προσπάθειας».

Στο διά ταύτα, το μόνο που είπε ήταν ότι «για τα νοσοκομεία της Εύβοιας, πριν από δύο μέρες έγινε προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό 906 θέσεων νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού».

Ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι ούτε σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ελλείψεις και επισήμανε ότι «δεν είναι θέμα χρόνου, είναι θέμα προσανατολισμού. Η κυβέρνηση διατηρεί το μνημόνιο και όλους αυτούς τους αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους, για τους οποίους προεκλογικά έθετε ζήτημα κατάργησης (...) Συνεχίζει ακριβώς την αντιλαϊκή πολιτική που επιδεινώνει τους όρους προστασίας της υγείας του λαού μας».

«Η υποχρηματοδότηση», τόνισε, «δεν δικαιολογείται με το ότι δεν έχουμε χρήματα, γιατί προχθές η κυβέρνηση ψήφισε ΠΝΠ που χαρίζει εκατομμύρια σε μεγάλες επιχειρήσεις που ευθύνονται για παραβιάσεις φορολογικής νομοθεσίας μέχρι και για λαθρεμπόριο. Δίνει δισεκατομμύρια στους δανειστές για ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ελληνικός λαός».

Οι πραγματικές αιτίες για τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Στην ανοιχτή σύσκεψη για την Υγεία που έγινε από τις Κομματικές Οργανώσεις στις 15/5 στη Λαμία, ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, επισήμανε ότι και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας, ακριβώς γιατί εφαρμόζει τη στρατηγική της ΕΕ, που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως τόνισε: «Το τρίτο Κοινοτικό Πρόγραμμα Δράσης της ΕΕ με τίτλο "Υγεία για την Ανάπτυξη" για την περίοδο 2014-2020, το οποίο αποτελεί μέρος της κεντρικής στρατηγικής "Ευρώπη 2020" για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, είναι χαρακτηριστικό και επιτρέπει να ερμηνευτεί η αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Πρόσθεσε πως «η διαφημιστική απάτη στην οποία αναλώνεται η κυβέρνηση και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ, προσκρούει στην πραγματικότητα, που τονίζει ότι οι ασθενείς πληρώνουν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις και άλλες επισκέψεις», ενώ το 5ευρω θα το πληρώσουν με άλλους τρόπους, από την κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση διατηρεί ακόμα τα χαράτσια του 1 ευρώ για τις συνταγές και του 15% για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενώ διαχειρίζεται τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, που προβλέπει μείωση των δαπανών για την Υγεία κατά 22,9% σε σχέση με το 2014.

Με τις προσλήψεις 4.500 υγειονομικών που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, ουσιαστικά συντηρείται η ίδια επικίνδυνη κατάσταση, αφού μόνο το διάστημα 2012-2015, αποχώρησαν από τις μονάδες Υγείας πανελλαδικά 5.226 υγειονομικοί.

Καμιά αναμονή, κάθε εφησυχασμός οδηγεί σε τραγωδίες

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας, τόνισε ο Γ. Μαρίνος, δεν επιτρέπει την παραμικρή αναμονή, κάθε εφησυχασμός οδηγεί σε τραγωδίες.

Ο αγώνας για την Υγεία δεν είναι υπόθεση μόνο των υγειονομικών, είναι υπόθεση συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος κι αυτό επιβάλλεται να εκφραστεί με τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα:

-- Για πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

-- Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών.

-- Επαναλειτουργία δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας που έκλεισαν.

-- Αμεση καταβολή όλων των οφειλών σε μισθούς, υπερωρίες και εφημερίες στους εργαζόμενους.

-- Εξασφάλιση από το κράτος πλήρους τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.

Και υπογράμμισε: Η άνοδος της απαιτητικότητας των λαϊκών δυνάμεων είναι κρίσιμη υπόθεση. Η οργανωμένη πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, για το δυνάμωμα της διεκδίκησης με κριτήριο την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, αποκτά μεγάλη σημασία. «Αποτελεί βάση για την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας».

Για να συγκεντρωθούν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, που αποφασιστικά θα συγκρούονται με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ώστε να περάσει το τιμόνι της εξουσίας στην εργατική τάξη, στις λαϊκές δυνάμεις, να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια και να ανοίξει ο σοσιαλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ