Σάββατο 23 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το γαϊτανάκι του εμπαιγμού

Προχτές, εμφανίστηκε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον «ΑΝΤ1» να δηλώνει ότι η πιθανότητα να παραταθεί η υπάρχουσα συμφωνία για 4 μήνες «είναι επιτυχία» (!!!) Δηλαδή, όσα μέχρι χτες έλεγαν ότι έχουν καταστρέψει το λαό, ότι έχουν προκαλέσει «ανθρωπιστική κρίση», τώρα είναι επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ το ότι συνεχίζονται... Και εις ανώτερα.

Βέβαια, θα πει κανείς, μέχρι σήμερα, από τις εξαγγελίες τους - ψίχουλα έχουμε δει:

Την «κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» να γίνεται: «Η κυβέρνηση κατέληξε στη λύση της επ' αόριστον αναστολής αντί για κατάργηση, ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους».

Τη «13η σύνταξη», μέσα στις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης, να γίνεται: «Η 13η σύνταξη μετατίθεται για το 2016 (σ.σ. το Δεκέμβρη του 2016)».

Τον «κατώτερο μισθό 751 μέσα στις πρώτες 100 μέρες» να γίνεται: «Κατώτερος μισθός θα δοθεί σταδιακά μάλλον μέσα στο 2016».

Την «κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αμέσως» να γίνεται: «Ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται το 2015 και μάλλον και το 2016».

Και βέβαια, στην κορυφή όλων: «Η κατάργηση του μνημονίου ήταν "σχήμα λόγου"»...

Το γαϊτανάκι του εμπαιγμού και της κοροϊδίας δεν έχει τελειωμό...

Το «συλλογικό ασυνείδητο» στις απολύσεις

Στο ...«συλλογικό ασυνείδητο» κατέφυγε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για να «ερμηνεύσει» το γεγονός ότι οι απολύσεις και η ανεργία θέτουν με μεγαλύτερη ένταση στο στόχαστρο τις εργαζόμενες μητέρες. Μιλώντας την προηγούμενη βδομάδα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων της Βουλής, με θέμα τη γυναικεία αμειβόμενη εργασία, εκπρόσωπος της ΓΓΙΦ διαπίστωσε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας που προστατεύει εγκύους, λεχώνες και νέες μητέρες. Γιατί γίνεται αυτό; «Γιατί στο συλλογικό ασυνείδητό μας φαίνεται ότι υπάρχει παγιωμένη η αντίληψη ότι ο καταμερισμός των οικογενειακών υποχρεώσεων είναι κατά κύριο λόγο υπόθεση των γυναικών, οπότε με περισσότερη ευκολία θα απολύσει κάποιος μια νέα μητέρα από την εργασία της», ήταν η απάντηση που η ίδια έδωσε. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στο «συλλογικό ασυνείδητο» των εργοδοτών, είναι όμως φανερή στον καθένα η πέρα για πέρα συνειδητή προσπάθειά τους να «ξεφορτώνονται» τις εργαζόμενες μητέρες, καθώς και να αποφεύγουν να προσλαμβάνουν νέες γυναίκες που σκέφτονται να δημιουργήσουν οικογένεια. Και γι' αυτό δεν ευθύνονται οι «αντιλήψεις» τους αλλά ο υπολογισμός του «κόστους» των αδειών και γενικά κάθε μέτρου για την προστασία της μητρότητας, σε βάρος των κερδών τους.

Ενδεικτικές τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

«Περιβόλι» ήταν, για άλλη μια φορά, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω, όπου την πλειοψηφία έχουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και δήμαρχος της πόλης είναι ο Δ. Μπίρμπας, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή αναπαρήγαγε τους πιο αισχρούς εκβιασμούς που έχουν μεταχειριστεί όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, για να δικαιολογήσει το πέρασμα των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ, λέγοντας ότι διαφορετικά, με μια χρεοκοπία, «δε θα υπάρχουν καθόλου μισθοί και συντάξεις». Ομως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκεί που ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε αθλιότητα, ήταν όταν αποφάσισαν την αξιοποίηση κάθε ένδικου μέσου ενάντια στην επαναπρόσληψη εργαζόμενης του «Βοήθεια στο σπίτι»: Η δημοτική αρχή «δεσμεύτηκε» ότι από εδώ και στο εξής «θα ασκεί όλα τα ένδικα μέσα» ενάντια σε παρόμοιες εργατικές διεκδικήσεις, με αιτιολογικό ότι «διεκδικούν να κατοχυρωθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα...», πράγμα ασύμφορο δηλαδή... Εκεί που θα τους ζήλευε ακόμα και ο Θ. Πάγκαλος, ήταν όταν ισχυρίστηκαν ότι «οι εργαζόμενοι αυτοί, που έχουν δικαιωθεί, προσλήφθηκαν με πελατειακές συναλλαγές». Μάλιστα, αξιομνημόνευτη είναι και η προτροπή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους διμηνίτες εργαζόμενους «να βρουν έναν καλό δικηγόρο», μήπως και εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η στήριξη της παραγωγής φαρμάκου

«Θα αλλάξουμε εντελώς το μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, απ' το βήμα του Συνεδρίου «Shaping the Future of Healthcare in Greece».

Στη συνέχεια, κάλεσε τις «φαρμακευτικές εταιρείες να επιδείξουν λογική και κατανόηση» και ιδιαίτερα τις πολυεθνικές να επενδύσουν στην Ελλάδα, παράγοντας τα δύο φάρμακα που έχουν τη μεγαλύτερη διάθεση στη χώρα. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός. «Θα βρούμε τους τρόπους για να στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα».

Βέβαια, οι πολυεθνικές του φαρμάκου έχουν κάνει τα σχέδιά τους πολύ πιο νωρίς και με άλλους όρους και δεν περίμεναν τις εκκλήσεις του Π. Κουρουμπλή για επενδύσεις -και μάλιστα παραγωγικές- στην Ελλάδα. Εχουν σχεδιάσει να προχωρήσουν σε κάποιες συσκευασίες εντός της Ελλάδας, καθώς και στη συμμετοχή τους σε κάποιες κλινικές μελέτες. Οσον αφορά τα υπόλοιπα, απ' τις δηλώσεις του υπουργού διαφαίνεται η αγωνία του για το μείγμα της πολιτικής που θα στηρίξει τις ντόπιες και ξένες εταιρείες, καθώς αυτές μπορούν να προχωρήσουν σε παραγωγή φαρμάκου.

Για εκείνο που δεν έδειξε να αγωνιά ο υπουργός ήταν οι άρρωστοι που υποχρεώνονται να πληρώνουν συμμετοχή 25,8% μόνο για τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Τα υπόλοιπα τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1707 Γεννιέται ο Σουηδός βοτανολόγος Καρλ Φον Λίνε, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας και εφευρέτης του συστήματος ταξινόμησης φυτών και ζώων.

1868 Πεθαίνει ο Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης, γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στρατιωτικός και πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός (26/5/1862 - 11/10/1862).

1875 Ξεκινά τις εργασίες του στην Γκότα το ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γερμανίας (23 - 26/5/1875). Το κόμμα προήλθε από την ενοποίηση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Γερμανίας, με ηγέτες τον Μπέμπελ και τον Β. Λίμπκνεχτ, και της Γενικής Γερμανικής Εργατικής Ενωσης (οπορτουνιστικό κόμμα, λασαλικό), με ηγέτες τον Χάζενκλεβερ και τον Τέλκε. Για να ενωθούν, έπρεπε να επεξεργαστούν κοινό Πρόγραμμα του Κόμματος. Προηγουμένως, έδωσαν το Πρόγραμμα στον Μαρξ για παρατηρήσεις, οι οποίες συνοψίστηκαν στο έργο «Κριτική του Προγράμματος της Γκότα». Το Πρόγραμμα, βεβαίως, ήταν οπορτουνιστικό. Η κριτική του Μαρξ δείχνει ότι ήταν ανυποχώρητος σε ζητήματα αρχών, σε θεωρητικά ζητήματα, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η δράση του Κόμματος.

1893 Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος.

1906 Πεθαίνει ο Νορβηγός δραματικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ιψεν.

1911 Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου, στο πλαίσιο του αστικού εκσυγχρονισμού.

1920 Η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση της Ινδονησίας μετασχηματίζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδονησίας υπήρξε το πρώτο ΚΚ από την ασιατική ήπειρο που έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1924 Συνέρχεται το 13ο Συνέδριο του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων), το πρώτο Συνέδριο χωρίς τον Β. Ι. Λένιν, ο οποίος είχε πεθάνει στις 21 Γενάρη του ίδιου χρόνου. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο επικύρωσε την απόφαση της 13ης Κομματικής Συνδιάσκεψης που καταδίκαζε τον τροτσκισμό ως μικροαστική παρέκκλιση και εξουσιοδοτούσε την Κεντρική Επιτροπή να προστατεύσει σταθερά και αποφασιστικά την ενότητα του Κόμματος. Γενικός Γραμματέας της ΚΕ επανεκλέχθηκε ο Ι. Β. Στάλιν.

1941 Καθώς η Μάχη της Κρήτης συνεχίζεται, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' και η ελληνική κυβέρνηση φεύγουν από το νησί και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο.

1960 Πεθαίνει ο Γάλλος χημικός Ζορζ Κλοντ, που ανακάλυψε τον φωτισμό neon.

1965 Πραγματοποιείται η 3η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

1966 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσει τη Βρετανία ο πρωθυπουργός των Εργατικών, Χάρολντ Ουίλσον, καθώς η απεργία των ναυτεργατών βρίσκεται ήδη μια βδομάδα σε εξέλιξη. Πρόκειται για την πρώτη απεργία των Βρετανών ναυτεργατών από το 1911. Τα βασικά αιτήματα της απεργίας ήταν η μείωση των ωρών εργασίας και η αύξηση των μισθών.

1967 Με γράμμα του προς την Κομματική Οργάνωση (μ.λ.) Τασκένδης ο Νίκος Ζαχαριάδης εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική του ΚΚ Κίνας.

1979 Ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Καρλ Κάρστενς, εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ο Κάρστενς υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ