Σάββατο 23 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρωτοβουλίες ανάδειξης των οξυμένων προβλημάτων στην Υγεία

Από συζήτηση κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Γ. Μαρίνου στο νοσοκομείο της Λαμίας
Από συζήτηση κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Γ. Μαρίνου στο νοσοκομείο της Λαμίας
Πρωτοβουλία ανάδειξης των οξυμένων προβλημάτων στα νοσοκομεία και τις κρατικές υποδομές Υγείας στην Ανατολική Στερεά - Εύβοια έχουν αναλάβει οι δυνάμεις του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας πολύμορφες δραστηριότητες με περιοδείες, ανοιχτές συσκέψεις, μαζικές συγκεντρώσεις, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, διοργανώθηκε μια σειρά περιοδειών με το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, Γιώργο Μαρίνο στα νοσοκομεία σε Χαλκίδα, Κάρυστο, Κύμη, Λαμία. Εγιναν συναντήσεις με συλλόγους εργαζομένων, Επιστημονικές Επιτροπές, Ιατρικούς Συλλόγους και τις διοικήσεις νοσοκομείων, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί σχετικές Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή.

Καταγράφηκαν στοιχεία που δείχνουν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό: Λείπουν παιδίατροι, γυναικολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, δερματολόγοι, πνευμονολόγοι, ουρολόγοι, ακτινολόγοι, αναισθησιολόγοι και άλλες ειδικότητες. Το επικουρικό προσωπικό ορισμένου χρόνου που χρησιμοποιεί κι αυτή η κυβέρνηση, έχει ημερομηνία λήξης, δεν μπορεί να καλύψει τα κενά και δεν λύνει το πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται έλλειψη αναλώσιμων υλικών, ο ιατρικός - τεχνολογικός εξοπλισμός έχει ξεπεραστεί, παρατηρούνται προβλήματα στη συντήρηση του εξοπλισμού και των υποδομών. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι π.χ. ότι στα 5 Κέντρα Υγείας της Φθιώτιδας δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ υπάρχουν ελάχιστοι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ.

Τεράστια τα προβλήματα στα νοσοκομεία της περιοχής

Στη Λαμία: Στις 15 Μάη, ο Γ. Μαρίνος, μαζί με κλιμάκιο της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, περιόδευσε στο νοσοκομείο της Λαμίας, ενώ το απόγευμα μίλησε σε ανοιχτή σύσκεψη για την Υγεία.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, την Επιστημονική Επιτροπή και το Σωματείο των Εργαζομένων. Από τα όσα ανέφεραν οι φορείς, επιβεβαιώθηκε ότι η καπιταλιστική κρίση επιδείνωσε μια σειρά κρίσιμους δείκτες και συσσώρευσε περισσότερα προβλήματα στο λαό και στο Νοσοκομείο.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται 40% αύξηση της κίνησης στα εξωτερικά ιατρεία, 27% αύξηση της κίνησης των ανασφάλιστων, αύξηση της νοσηρότητας, επειδή οι ασθενείς έρχονται στο νοσοκομείο μόνο όταν «δεν πάει άλλο», ενώ από την άλλη μειώθηκε δραματικά το προσωπικό. Την ίδια στιγμή, λόγω της ανεπαρκέστατης πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας, το Νοσοκομείο Λαμίας δέχεται περιστατικά από Ευρυτανία, Φωκίδα, Β. Βοιωτία και Β. Εύβοια, με αποτέλεσμα το προσωπικό να εξουθενώνεται. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Λαμίας, έχει σοβαρές ελλείψεις και δεν καλύπτει τις ανάγκες του νομού, ενώ στο Ακτινολογικό τμήμα δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες.

Στην Κάρυστο: Η περιοδεία στο νοσοκομείο Καρύστου έγινε στα τέλη Απρίλη. Η συζήτηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση έφερε στην επιφάνεια τα συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα του νοσοκομείου, τα οποία κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση των λαϊκών οικογενειών της νότιας Εύβοιας.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό. Ακόμα και με βάση το οργανόγραμμα το οποίο είναι ξεπερασμένο, πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, το 35% των οργανικών θέσεων στους γιατρούς, το 50% στους νοσηλευτές και το 40% στο υπόλοιπο προσωπικό είναι κενές! Το ΕΚΑΒ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής. Υπάρχουν, επίσης, σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό - τεχνολογικό εξοπλισμό. Ολα αυτά σε μία περιοχή με πολλά απομακρυσμένα χωριά και προβληματικό οδικό δίκτυο (π.χ. χωριά στο Κάβο Ντόρο), καθώς και με οικονομικές δραστηριότητες, όπως τα λατομεία, που ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι μεγάλος. Τη θερινή περίοδο και τα σαββατοκύριακα, εξάλλου, μεγάλη είναι η αύξηση του πληθυσμού και τον αναγκών (π.χ. στην πόλη της Καρύστου, στο Μαρμάρι, στα Στύρα κ.α.).

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι οι εργαζόμενοι έθεσαν ως θέμα άμεσης ανάγκης να προσληφθούν τώρα δύο γιατροί γενικής χειρουργικής, παιδίατρος, μικροβιολόγος, γυναικολόγος. Επίσης νοσηλευτές, προσωπικό εργαστηρίων και διοικητικό προσωπικό.

Σε Χαλκίδα και Κύμη: Στα τέλη Απρίλη, ο Γ. Μαρίνος περιόδευσε επίσης στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, όπου συναντήθηκε με το διοικητή του νοσοκομείου και το Σύλλογο Εργαζομένων, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ν. Εύβοιας. Από τις συζητήσεις αναδείχτηκε ότι η περικοπή των κρατικών δαπανών και η υποχρηματοδότηση έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στα Νοσοκομεία Χαλκίδας και Κύμης, αλλά και τα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας, Ψαχνών, Αλιβερίου, σε όλες τις μονάδες Υγείας.

Ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας δεν δουλεύει σε 24ωρη βάση και λειτουργεί 5 μέρες τη βδομάδα. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ αναβάλλεται συνεχώς η κατασκευή του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας.

Οι ελλείψεις και στα νοσοκομεία Χαλκίδας και Κύμης σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό είναι μεγάλες. Το 45% - 50% ακόμα κι αυτών των οργανικών θέσεων στους γιατρούς και το 40% - 50% στο υπόλοιπο προσωπικό είναι κενές. Παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, οξύνονται τα προβλήματα της ανανέωσης και της συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών.

Αναμονή και ανοχή η απάντηση της κυβέρνησης...

Το ΚΚΕ ανέδειξε όλα τα παραπάνω προβλήματα, καταθέτοντας Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή.

Την Πέμπτη 21/5, απαντώντας σε Ερώτηση του Γ. Μαρίνου για τα προβλήματα των νοσοκομείων στην Εύβοια, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αν. Ξάνθος για να αποφύγει να πει ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, επιστράτευσε τη γνωστή κυβερνητική προπαγάνδα περί αναμονής και ανοχής. Είπε χαρακτηριστικά: «Η διαλυτική εικόνα και πραγματικότητα που υπάρχει στο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντιστραφεί αισθητά για τον πολίτη και για τον εργαζόμενο στο σύστημα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Βεβαίως, έχουμε έναν προϋπολογισμό λιτότητας και η λιτότητα δεν ακυρώνεται με πολιτικές και με νομοθετικές ρυθμίσεις και μόνο. Είναι ζήτημα μιας διαρκούς προσπάθειας».

Στο διά ταύτα, το μόνο που είπε ήταν ότι «για τα νοσοκομεία της Εύβοιας, πριν από δύο μέρες έγινε προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό 906 θέσεων νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού».

Ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι ούτε σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ελλείψεις και επισήμανε ότι «δεν είναι θέμα χρόνου, είναι θέμα προσανατολισμού. Η κυβέρνηση διατηρεί το μνημόνιο και όλους αυτούς τους αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους, για τους οποίους προεκλογικά έθετε ζήτημα κατάργησης (...) Συνεχίζει ακριβώς την αντιλαϊκή πολιτική που επιδεινώνει τους όρους προστασίας της υγείας του λαού μας».

«Η υποχρηματοδότηση», τόνισε, «δεν δικαιολογείται με το ότι δεν έχουμε χρήματα, γιατί προχθές η κυβέρνηση ψήφισε ΠΝΠ που χαρίζει εκατομμύρια σε μεγάλες επιχειρήσεις που ευθύνονται για παραβιάσεις φορολογικής νομοθεσίας μέχρι και για λαθρεμπόριο. Δίνει δισεκατομμύρια στους δανειστές για ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ελληνικός λαός».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org