Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2015 - αριθ. φύλλου: 12142

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ - ΔΝΤ
Ο λαός θα πληρώσει είτε τα μέτρα έρθουν «πακέτο» είτε σε δόσεις

ΣΕΛ.  5

Η διαπραγμάτευση φέρνει νέα μέτρα

...ενώ κατοχυρώνονται οι αντιδραστικές αλλαγές των προηγούμενων χρόνων!

Σε τοπίο «κινούμενης άμμου», που κινδυνεύει να ρουφήξει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τις συντάξεις, έχει μετατραπεί η Κοινωνική Ασφάλιση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου με τους δανειστές.

Οι διαρροές, τα σενάρια και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών «δίνουν και παίρνουν», τροφοδοτώντας το κλίμα εκβιασμών και τρομοκρατίας, με το οποίο και αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει στους εργαζόμενους αντιδραστικές αλλαγές.


ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάρπαθος!

Ολο και περισσότερο τεκμηριώνεται καθημερινά ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο κινείται στην πεπατημένη των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, αλλά εξελίσσεται σε «βασιλικότερη του βασιλέως», προωθώντας με θέρμη τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου για «γεωστρατηγική αναβάθμιση». Τελευταία απόδειξη είναι τα όσα ξεκάθαρα δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, που έχει συναντήσεις αυτές τις μέρες στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ, ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμη πρόταση για νέα αμερικανοΝΑΤΟική αεροπορική βάση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, στην Κάρπαθο, και μάλιστα για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των φονταμενταλιστών - τζιχαντιστών». Ετσι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει πιο ενεργό συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή η επικίνδυνη πολιτική εκθέτει το λαό μας σε μια σειρά κινδύνων, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε διάφορες γωνίες του πλανήτη, με πιο χαρακτηριστική την αιματηρή σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η πρόταση για τη νέα ΝΑΤΟική βάση στο Αιγαίο δεν ήρθε από το πουθενά. Αν και τα αστικά ΜΜΕ επιμελώς κρύβουν αυτές τις πτυχές της πολιτικής της κυβέρνησης, την ευθυγράμμιση με τον ευρωατλαντικό άξονα, παρά τα «ανοίγματα» και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμμαχίες, π.χ. Ρωσία, ή όσα ακούστηκαν περί BRICS, η πολιτική ενεργού συμμετοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι προτεραιότητα της συγκυβέρνησης. Ηδη πριν από τις εκλογές της 25ης Γενάρη, διά στόματος Αλ. Τσίπρα, είχε διακηρυχθεί ότι «δεν αμφισβητείται η συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Στη συνέχεια, στους σχεδόν 4 μήνες «αριστερής κυβέρνησης» ήρθαν:

  • Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι η Ελλάδα θα πάρει μέρος «σε όλες τις κοινές στρατιωτικές δράσεις του ΝΑΤΟ», που είναι κατασταλτικός μηχανισμός κατά των λαών.
  • Η διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος 2015», 20 έως 30 Απρίλη με σύνθετες αεροπορικές αποστολές σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
  • Η διατήρηση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, της ευρωατλαντικής βάσης στη Λάρισα, της βάσης των ιπτάμενων ραντάρ στο Ακτιο, που έχουν εκπληρώσει επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των τελευταίων χρόνων και συνεχίζουν να το κάνουν.
  • Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου, που υιοθετούν τα προσχήματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για νέες επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή (Ιράκ, Συρία, Λιβύη) στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, των τζιχαντιστών που στήριξαν, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, της «προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών», του μεταναστευτικού προβλήματος που οξύνεται λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
  • Η στήριξη των αποφάσεων (παρά τις όποιες παρατηρήσεις) της ΕΕ για τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το ουκρανικό πρόβλημα, που είναι αποτέλεσμα της επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο της περιοχής.

Ολα αυτά δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και μέσα από την εξωτερική πολιτική της συγκυβέρνησης δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε θετικό. Απαιτείται η ίδια επαγρύπνηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία παράλληλα με την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, για να ορθωθούν εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προετοιμάζονται.


Eurokinissi

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι εργαζόμενοι να πάρουν πάνω τους τα συλλαλητήρια στις 11 του Ιούνη

Κλαδικές Ομοσπονδίες ετοιμάζονται για απεργία με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις

Ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες οι περιφερειακές συσκέψεις, που διοργανώνουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, για να συζητηθούν το πρόγραμμα δράσης και η προετοιμασία για απεργία, με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές.


ΣΕΛ.  13


ΓΣΕΕ - ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Σεμινάριο για εργατοπατέρες με βιομήχανους ομιλητές!

ΣΕΛ.  12
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να δοθεί οργανική θέση σε όλους τους εκπαιδευτικούς

ΣΕΛ.  15
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Προβλήματα με τη σίτιση, αλλά και τις νέες εγγραφές

ΣΕΛ.  21
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την επέτειο των 74 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης

ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ