Σάββατο 23 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το γαϊτανάκι του εμπαιγμού

Προχτές, εμφανίστηκε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον «ΑΝΤ1» να δηλώνει ότι η πιθανότητα να παραταθεί η υπάρχουσα συμφωνία για 4 μήνες «είναι επιτυχία» (!!!) Δηλαδή, όσα μέχρι χτες έλεγαν ότι έχουν καταστρέψει το λαό, ότι έχουν προκαλέσει «ανθρωπιστική κρίση», τώρα είναι επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ το ότι συνεχίζονται... Και εις ανώτερα.

Βέβαια, θα πει κανείς, μέχρι σήμερα, από τις εξαγγελίες τους - ψίχουλα έχουμε δει:

Την «κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» να γίνεται: «Η κυβέρνηση κατέληξε στη λύση της επ' αόριστον αναστολής αντί για κατάργηση, ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους».

Τη «13η σύνταξη», μέσα στις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης, να γίνεται: «Η 13η σύνταξη μετατίθεται για το 2016 (σ.σ. το Δεκέμβρη του 2016)».

Τον «κατώτερο μισθό 751 μέσα στις πρώτες 100 μέρες» να γίνεται: «Κατώτερος μισθός θα δοθεί σταδιακά μάλλον μέσα στο 2016».

Την «κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αμέσως» να γίνεται: «Ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται το 2015 και μάλλον και το 2016».

Και βέβαια, στην κορυφή όλων: «Η κατάργηση του μνημονίου ήταν "σχήμα λόγου"»...

Το γαϊτανάκι του εμπαιγμού και της κοροϊδίας δεν έχει τελειωμό...

Το «συλλογικό ασυνείδητο» στις απολύσεις

Στο ...«συλλογικό ασυνείδητο» κατέφυγε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για να «ερμηνεύσει» το γεγονός ότι οι απολύσεις και η ανεργία θέτουν με μεγαλύτερη ένταση στο στόχαστρο τις εργαζόμενες μητέρες. Μιλώντας την προηγούμενη βδομάδα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων της Βουλής, με θέμα τη γυναικεία αμειβόμενη εργασία, εκπρόσωπος της ΓΓΙΦ διαπίστωσε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας που προστατεύει εγκύους, λεχώνες και νέες μητέρες. Γιατί γίνεται αυτό; «Γιατί στο συλλογικό ασυνείδητό μας φαίνεται ότι υπάρχει παγιωμένη η αντίληψη ότι ο καταμερισμός των οικογενειακών υποχρεώσεων είναι κατά κύριο λόγο υπόθεση των γυναικών, οπότε με περισσότερη ευκολία θα απολύσει κάποιος μια νέα μητέρα από την εργασία της», ήταν η απάντηση που η ίδια έδωσε. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στο «συλλογικό ασυνείδητο» των εργοδοτών, είναι όμως φανερή στον καθένα η πέρα για πέρα συνειδητή προσπάθειά τους να «ξεφορτώνονται» τις εργαζόμενες μητέρες, καθώς και να αποφεύγουν να προσλαμβάνουν νέες γυναίκες που σκέφτονται να δημιουργήσουν οικογένεια. Και γι' αυτό δεν ευθύνονται οι «αντιλήψεις» τους αλλά ο υπολογισμός του «κόστους» των αδειών και γενικά κάθε μέτρου για την προστασία της μητρότητας, σε βάρος των κερδών τους.

Ενδεικτικές τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

«Περιβόλι» ήταν, για άλλη μια φορά, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω, όπου την πλειοψηφία έχουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και δήμαρχος της πόλης είναι ο Δ. Μπίρμπας, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή αναπαρήγαγε τους πιο αισχρούς εκβιασμούς που έχουν μεταχειριστεί όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, για να δικαιολογήσει το πέρασμα των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ, λέγοντας ότι διαφορετικά, με μια χρεοκοπία, «δε θα υπάρχουν καθόλου μισθοί και συντάξεις». Ομως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκεί που ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε αθλιότητα, ήταν όταν αποφάσισαν την αξιοποίηση κάθε ένδικου μέσου ενάντια στην επαναπρόσληψη εργαζόμενης του «Βοήθεια στο σπίτι»: Η δημοτική αρχή «δεσμεύτηκε» ότι από εδώ και στο εξής «θα ασκεί όλα τα ένδικα μέσα» ενάντια σε παρόμοιες εργατικές διεκδικήσεις, με αιτιολογικό ότι «διεκδικούν να κατοχυρωθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα...», πράγμα ασύμφορο δηλαδή... Εκεί που θα τους ζήλευε ακόμα και ο Θ. Πάγκαλος, ήταν όταν ισχυρίστηκαν ότι «οι εργαζόμενοι αυτοί, που έχουν δικαιωθεί, προσλήφθηκαν με πελατειακές συναλλαγές». Μάλιστα, αξιομνημόνευτη είναι και η προτροπή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους διμηνίτες εργαζόμενους «να βρουν έναν καλό δικηγόρο», μήπως και εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η στήριξη της παραγωγής φαρμάκου

«Θα αλλάξουμε εντελώς το μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, απ' το βήμα του Συνεδρίου «Shaping the Future of Healthcare in Greece».

Στη συνέχεια, κάλεσε τις «φαρμακευτικές εταιρείες να επιδείξουν λογική και κατανόηση» και ιδιαίτερα τις πολυεθνικές να επενδύσουν στην Ελλάδα, παράγοντας τα δύο φάρμακα που έχουν τη μεγαλύτερη διάθεση στη χώρα. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός. «Θα βρούμε τους τρόπους για να στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα».

Βέβαια, οι πολυεθνικές του φαρμάκου έχουν κάνει τα σχέδιά τους πολύ πιο νωρίς και με άλλους όρους και δεν περίμεναν τις εκκλήσεις του Π. Κουρουμπλή για επενδύσεις -και μάλιστα παραγωγικές- στην Ελλάδα. Εχουν σχεδιάσει να προχωρήσουν σε κάποιες συσκευασίες εντός της Ελλάδας, καθώς και στη συμμετοχή τους σε κάποιες κλινικές μελέτες. Οσον αφορά τα υπόλοιπα, απ' τις δηλώσεις του υπουργού διαφαίνεται η αγωνία του για το μείγμα της πολιτικής που θα στηρίξει τις ντόπιες και ξένες εταιρείες, καθώς αυτές μπορούν να προχωρήσουν σε παραγωγή φαρμάκου.

Για εκείνο που δεν έδειξε να αγωνιά ο υπουργός ήταν οι άρρωστοι που υποχρεώνονται να πληρώνουν συμμετοχή 25,8% μόνο για τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Τα υπόλοιπα τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ