Σάββατο 23 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συναγερμός για την πετρελαιοκηλίδα στην Καλιφόρνια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κινητοποίηση των πολιτειακών αρχών προκαλούν στην Καλιφόρνια οι δύο πετρελαιοκηλίδες που προκλήθηκαν την Τρίτη μετά από έκρηξη σε πετρελαιαγωγό της εταιρείας «Plains All American Pipeline», με συνέπεια τη διαρροή στη θάλασσα τουλάχιστον 400.000 λίτρων αργού πετρελαίου και την πρόκληση βαριάς περιβαλλοντικής βλάβης κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Ηδη εδώ και ένα 48ωρο ο κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να καθαριστεί θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 14,5 χλμ. και να αποδεσμευτούν άμεσα και γρήγορα «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για την προστασία της ακτογραμμής. Στο πλαίσιο των μέτρων, στην περιοχή απαγορεύτηκαν όλες οι ψυχαγωγικές και αλιευτικές δραστηριότητες.

Ο Ντάρεν Πάλμερ, εκπρόσωπος της «Plains All American Pipeline LP», της ιδιοκτήτριας εταιρείας, είπε πως ο πετρελαιαγωγός κατασκευάστηκε το 1991 και μερικές βδομάδες νωρίτερα είχε περάσει από έλεγχο. Ακόμη, ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα και θα επωμιστεί και το κόστος καθαρισμού.

Οι περιβαλλοντιστές ανησυχούν ότι το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει στη θάλασσα απειλεί την άγρια ζωή, περιλαμβανομένων των πουλιών και των φαλαινών. Η πετρελαιοκηλίδα σχηματίστηκε στο ίδιο σημείο της παραλίας όπου το 1969 είχε διαπραχθεί ακόμη ένα περιβαλλοντικό έγκλημα από τα μονοπώλια προκαλώντας σημαντική πετρελαϊκή ρύπανση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org