Σάββατο 16 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στην Αττική

Κατάμεστο το θεατράκι του αθλητικού κέντρου Παλατιανής
Κατάμεστο το θεατράκι του αθλητικού κέντρου Παλατιανής
Στην Αττική, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματος στην Καισαριανή, η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ, πραγματοποίησε άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση, στο Ιλιον, στις 10/5, με ομιλητή τον Γ. Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μια φωτογραφική έκθεση από τις εξορίες και τις φυλακές που βρέθηκαν οι κομμουνιστές στην Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα, από τους αγώνες που πρωτοστάτησαν, καλωσόριζε όσους έρχονταν από νωρίς στο θεατράκι του αθλητικού κέντρου Παλατιανής.

Ειδικά για την εκδήλωση, το Μουσικό Συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών παρουσίασε μια παράσταση αντάξια του περιεχομένου της μεγάλης εποποιίας των λαών τον περασμένο αιώνα: Με αποσπάσματα από κείμενα του Μπρεχτ για το φασισμό, αλλά και αφηγήσεις από μάχες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, διανθισμένες με πολιτικό - αντάρτικο τραγούδι, ζωντάνεψαν στιγμές των ηρωικών αγώνων του λαού μας.

Στον Ασπρόπυργο, όπως ήταν αναμενόμενο, η εκδήλωση με θέμα τη «Συμβολή της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών», προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγκαλιάστηκε από τους Πόντιους της πόλης, στο συνοικισμό όπου διαμένουν, στην Γκορυτσά. Για την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, που προέρχονται από τη Σοβιετική Ενωση και έχουν ζήσει τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, η 9η Μάη αποτελεί εθνική γιορτή.

Το μετάλλιο και το πιστοποιητικό προσφοράς του Σοβιετικού Στρατιώτη που έφερε στην εκδήλωση στον Ασπρόπυργο Πόντιος μαχητής του Κόκκινου Στρατού
Το μετάλλιο και το πιστοποιητικό προσφοράς του Σοβιετικού Στρατιώτη που έφερε στην εκδήλωση στον Ασπρόπυργο Πόντιος μαχητής του Κόκκινου Στρατού
Η εκδήλωση, εκτός από την ομιλία του Ν. Μαυροκέφαλου, μέλους της Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, περιλάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του Κόκκινου Στρατού, με ερμηνευτή το Γιώργο Σαμαρτζή και πιάνο από την Ηρώ Στεργίου. Το πρόγραμμα αυτό ξύπνησε μνήμες, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στους παρευρισκόμενους. Αλλωστε, στη συνείδησή τους, με κριτήριο την ίδια τους τη ζωή, επιβιώνουν ακόμα η προσφορά και οι κατακτήσεις του σοσιαλιστικού συστήματος, που καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να σβήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, κρατώντας κόκκινα γαρίφαλα, τραγούδησαν στα ρώσικα μαζί με τον ερμηνευτή τα τραγούδια και ειδικά τον ύμνο της ΕΣΣΔ.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο αποτέλεσε η εμφάνιση ενός Ποντίου, μαχητή του Κόκκινου Στρατού, που έφερε μαζί του τα παράσημα που του απονεμήθηκαν στα 20χρονα από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, όπως και το πιστοποιητικό για την προσφορά του στην πάλη του σοβιετικού λαού.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Καλλιθέα, στις 9 Μάη, στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη, το μοναδικό μνημείο σε όλη την Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στους Σοβιετικούς Στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ