Σάββατο 16 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητικοί οι χρυσαυγίτες, περιστατικό που δημιουργεί ερωτήματα

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για μεταφορά της δίκης

Eurokinissi

Σε ένα προαναγγελθέν, επί της ουσίας, επεισόδιο οδήγησε χτες η διεξαγωγή δύο δικών στον Κορυδαλλό, αυτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και της δίκης της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», που επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την ανάγκη μεταφοράς της δίκης σε άλλο χώρο. Ειδικότερα, την ώρα που η πρόεδρος του δικαστηρίου διάβαζε τον κατάλογο των κατηγορουμένων χρυσαυγιτών, κατηγορούμενοι - μέλη της ΣΠΦ που οδηγούνταν στην αίθουσα για ν' αρχίσει η δίκη, άνοιξαν τη διπλανή πόρτα με χειροπέδες στα χέρια, φώναξαν συνθήματα και πέταξαν δυο πλαστικά μπουκάλια με νερό. Τότε, το ακροατήριο, οι συγγενείς των θυμάτων, η Πολιτική Αγωγή, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για τη διεξαγωγή της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού, παρά τις ενστάσεις τις δικές τους και των κατοίκων της περιοχής.

Το περιστατικό έδωσε αφορμή στους χρυσαυγίτες και τους συνηγόρους τους να στήσουν στην κυριολεξία ένα σκηνικό έντασης στο δικαστήριο, απευθυνόμενοι με απειλές και χειρονομίες προς το κοινό, εκεί που βρισκόταν η οικογένεια και οι φίλοι του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, αλλά και προς τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής. Η μητέρα και ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, αλλά και συγγενείς και φίλοι, ξέσπασαν κατά των κατηγορουμένων.

Οι θύτες το παίζουν θύματα

Μάλιστα, οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών δε δίστασαν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, με το συνήγορο του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, Τ. Μιχαλόλια, να μιλά για αποχώρηση των συνηγόρων υπεράσπισης, «επειδή η δίκη πρέπει να έχει τη διασφάλιση της ηρεμίας και την προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων». Δε δίστασε να αναφερθεί και στους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, ως «δυστυχώς συναδέλφους», που υπέδειξαν «περίπου ως εγκληματίες» τους συνηγόρους υπεράσπισης... Η πρόκληση συνεχίστηκε και από το συνήγορο υπεράσπισης Α. Αγγελέτο κατά της Πολιτικής Αγωγής, προσπαθώντας να λογοκρίνει δημόσιες παρεμβάσεις, λέγοντας να σταματήσουν οι «συνεντεύξεις και αρθρογραφίες του μίσους». Ο ίδιος είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια κάθε φορά, ώστε να αποχωρούν με ασφάλεια από το δικαστήριο(!). «Την ίδια ευαισθησία θα έπρεπε να δείξετε και όταν δέρνονταν μάρτυρες», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από το μέρος της Πολιτικής Αγωγής.

Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου παραδέχτηκε πως ήταν ανεπαρκή τα μέτρα ασφαλείας. «Λάθος τους», τόνισε, για να δεχτεί αντίδραση από το ακροατήριο: «Λάθος σας!». Τελικά, η δίκη διεκόπη για τις 4 Ιούνη, δηλαδή είκοσι ολόκληρες ημέρες αργότερα, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί έντονα η Πολιτική Αγωγή για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Βγαίνοντας, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σχολίασε: «Δημιουργεί σοβαρά εξαιρετικά ερωτηματικά το σημερινό περιστατικό. Πολύ σοβαρά ερωτηματικά. Αποδεικνύει ότι οι δύο δίκες παράλληλα σε αυτόν το χώρο δεν μπορούν να γίνονται. Και αυτό συνεπάγεται άμεση μεταφορά της δίκης σε καταλληλότερο χώρο. Από την άλλη πλευρά, αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να κωλυσιεργεί η δίκη και σε κάθε περίπτωση, όποια μορφή και να είχε το περιστατικό για όποιον ήταν παρόντα, πάει πάρα πολύ να παρουσιάζονται οι χρυσαυγίτες και η Χρυσή Αυγή θύματα βίας, είναι θύτες, δεν είναι θύματα και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους περιστατικά, που γεννάνε, επαναλαμβάνω, πολύ σοβαρά ερωτηματικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ