Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Δεν κόβει τον ομφάλιο λώρο της βίας»

Αποσπάσματα από την ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή. Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη βία στον αθλητισμό. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ

Ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει, σύμφωνα με τον τίτλο του, «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις». Η ΝΔ και η ΧΑ ψήφισαν κατά. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία σε ορισμένα άρθρα του, μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η ΝΔ.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε: «Η βασική μας κριτική στο νομοσχέδιο είναι ότι δεν δίνει ριζικές λύσεις στις αιτίες της οπαδικής βίας και των στημένων, που ουσιαστικά συμπυκνώνονται στην εξής μία: Στην επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτό αποδεικνύει, κατά τη γνώμη μας, ότι και η σημερινή κυβέρνηση, από τη μια μεριά μεν καταγγέλλει τα άθλια φαινόμενα που επικρατούν στο χώρο του ποδοσφαίρου, όμως δεν αμφισβητεί το μοντέλο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού των επιχειρηματιών, αλλά, αντίθετα, θεωρεί μονόδρομο ότι πρέπει να πορευτούμε με όλους αυτούς και το επόμενο διάστημα».

Επισήμανε ότι η βία, τα στημένα παιχνίδια απέκτησαν το χαρακτηριστικό του «οργανωμένου εγκλήματος», που «φτάνει στο σημείο να διαπλέκεται ακόμα και με τη φασιστική βία, ακόμα και με φασιστικές, ρατσιστικές οργανώσεις που δρουν στους χώρους των γηπέδων», από «τη στιγμή που ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, που αποτελεί και το πιο δημοφιλές άθλημα», μετατράπηκαν «σε πεδίο κερδοφορίας, σε πεδίο δράσης επιχειρηματικών συμφερόντων και ανταγωνισμού». «Ξεκίνησαν όταν το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός συνολικά άρχισε να μεταλλάσσεται σε επαγγελματικό, όταν άρχισαν να πέφτουν τα χοντρά λεφτά από την UEFA και τη FIFA, τις διεθνείς διοργανώσεις, όταν μπήκε στη ζωή μας το στοίχημα».

«Η απέχθεια των φιλάθλων γι' αυτά τα φαινόμενα να στοχεύσει την πραγματική αιτία του προβλήματος. Οτι και στο ποδόσφαιρο κυριαρχούν οι μεγαλοβιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες που είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την εξαθλίωση του λαού μας και στους άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής».

Τόνισε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «υπηρέτησαν αυτό το μοντέλο του "αθλητισμού - επιχείρηση", επιδοτώντας μεγαλοεπιχειρηματίες στο χώρο, διαγράφοντας χρέη κ.ά., τη στιγμή που ο αθλητισμός συρρικνώνεται για το λαό και τη νεολαία, ερασιτεχνικά σωματεία φυτοζωούν, τα γήπεδα και τα κολυμβητήρια κλείνουν, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τον αθλητισμό και τις ομοσπονδίες μειώνονται και η Φυσική Αγωγή στο σχολείο συρρικνώνεται».

Ειδικά για το νομοσχέδιο επισήμανε ότι «παίρνει ορισμένα μέτρα βέβαια για την αυστηροποίηση ποινών, για τον έλεγχο, για την καταστολή, για θεσμικές παρεμβάσεις, όπως είναι αυτές που αφορούν την ΕΠΟ, τη Δικαιοσύνη, τη Διαρκή Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας», ωστόσο η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Διαφορετικά, θα συμπεριελάμβανε στο νομοσχέδιο προτάσεις του ΚΚΕ που βάζουν κάποια εμπόδια στην «επιχειρηματική δράση που λυμαίνεται το χώρο του ποδοσφαίρου», όπως κατάργηση της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στο πάσης φύσεως στοίχημα ή παιχνίδι τζόγου, έλεγχος των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών - ΠΑΕ, ΚΑΕ - από το υπουργείο Ανάπτυξης, καμιά χρηματοδότησή τους από το κράτος, είτε άμεση είτε έμμεση. Απαγόρευση δανεισμού παιχτών μεταξύ ομάδων ίδιας κατηγορίας.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνοντας μία ακόμα υποχώρηση, άλλαξε διατάξεις του νομοσχεδίου παρά το γεγονός ότι είχαν αποφασιστεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να προσαρμοστεί στις παρατηρήσεις της UEFA. «Ποια είναι η UEFA και η FIFA; Αυτοί που κατηγορούνται για χρηματισμό, επειδή έχουν δώσει το Μουντιάλ στο Κατάρ; Αυτοί θα ελέγξουν το πώς πρέπει να λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε: «Ο σκληρός πυρήνας, ο ομφάλιος λώρος της βίας, είναι τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, εκεί όπου έχει επαγγελματοποιηθεί ουσιαστικά ο αθλητισμός, η δράση των πολυποίκιλων ΠΑΕ, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Και βεβαίως, αυτά τα οποία κάνει η ΕΠΟ ή η ΕΠΑΕ στην Ελλάδα αποτελούν πταίσματα μπροστά σε αυτά τα οποία κάνει η FIFA ή η UEFA, τα οικονομικά σκάνδαλα.

Αν θέλετε να χτυπήσετε τον ομφάλιο λώρο της βίας, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε τη δράση των ΠΑΕ, τη σύμφυση του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, των επιχειρήσεων με τον αθλητισμό».

Τον λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η στυγνή πραγματικότητα του ποδοσφαίρου των επιχειρηματιών (2020-02-01 00:00:00.0)
Τα επεισόδια, τα μέτρα και η ανέγγιχτη ουσία (2019-10-26 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις και εξελίξεις στη «σκιά» της FIFA (2018-03-14 00:00:00.0)
Κορύφωση των εξελίξεων και αποκαλύψεις (2016-04-12 00:00:00.0)
Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή (2015-05-06 00:00:00.0)
«Ριζική λύση το ξερίζωμα της επιχειρηματικής δράσης στον Αθλητισμό» (2015-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ