Τρίτη 5 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ
Απαγγελία κατηγοριών σε 6 αστυνομικούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προς αποκλιμάκωση φαινόταν χτες πως έβαινε η κατάσταση στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ μετά από την απόφαση της αρμόδιας εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες ανθρωποκτονίας στους έξι αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο φονικό τραυματισμό του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι και την εντολή της δημάρχου της πόλης για άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί την τελευταία βδομάδα.

Επίδραση στην εκτόνωση των έντονων λαϊκών αντιδράσεων, που προκάλεσε το τελευταίο γνωστό θύμα αστυνομικής βίας σε υποβαθμισμένες εργατικές συνοικίες των ΗΠΑ φαίνεται πως είχε και η ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης πως διενεργεί ειδική έρευνα στην Αστυνομική Διεύθυνση της Βαλτιμόρης σχετικά με τη συμπεριφορά των τοπικών αστυνομικών αρχών απέναντι στους πολίτες.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, έδωσε εντολή για αποχώρηση των περίπου 3.000 ανδρών της Εθνοφρουράς.

Απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης ισλαμιστών στο Τέξας

Στο μεταξύ, αργότερα, χτες τα ξημερώματα, δύο ισλαμιστές πραγματοποίησαν απόπειρα επίθεσης σε εκθεσιακό χώρο στο Γκάρλαντ του Τέξας, όπου φιλοξενούνταν έκθεση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, στο πλαίσιο εκδήλωσης από την αντιισλαμική οργάνωση «Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Αμερικανικής Ελευθερίας».

Οι δύο δράστες άρχισαν να πυροβολούν έξω από το χώρο τέχνης «Curtis Culwell Center», αλλά έπεσαν σχεδόν αμέσως νεκροί από τα πυρά ειδικού φρουρού. Οπως ανακοινώθηκε αργότερα, ο ένας εκ των δύο ήταν κάτοικος του Φοίνιξ, ονομαζόταν Ελτον Σίμπσον και είχε γράψει το ακόλουθο μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Τουίτερ»: «Είθε ο Αλλάχ να μας δεχθεί ως μουτζαχεντίν». Ο συγκεκριμένος φέρεται μάλιστα πως είχε καταδικαστεί σε τριετή κάθειρξη με αναστολή για τρομοκρατία.

Ας σημειωθεί πάντως ότι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της παραπάνω οργάνωσης στο Τέξας ήταν ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός ηγέτης Χέερτ Βίλντερς, που δήλωσε «σοκαρισμένος» από μία «επίθεση εναντίον της ελευθερίας των πάντων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ