Τρίτη 5 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συμφιλιωτικό μήνυμα εξέπεμψε χτες ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρόιβεν Ρίβλιν, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα έπειτα από τις επεισοδιακές προχτεσινές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών αιθιοπικής καταγωγής και αστυνομίας, στο περιθώριο διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού που πραγματοποιήθηκαν σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ.

Δεν ήταν μόνο ο Ισραηλινός Πρόεδρος που προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα. Νωρίτερα, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε υποσχεθεί πως θα ερευνηθούν εξονυχιστικά οι κατηγορίες ρατσιστικής βίας από τη μεριά της ισραηλινής αστυνομίας.

Μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών, εκατοντάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για να στηρίξουν τους συμπατριώτες τους αιθιοπικής καταγωγής. Κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν τα συνθήματα «Ενας βίαιος αστυνομικός πρέπει να βρίσκεται στη φυλακή» ή «Εμείς ζητάμε ίσα δικαιώματα».

Σε ρόλο αντιπολίτευσης ο Λίμπερμαν

Ο Ισραηλινός απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ανακοίνωσε χτες ότι δε θα συμμετάσχει στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, που συγκροτείται εδώ και βδομάδες, έπειτα από τις εκλογές της 17ης Μάρτη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για συνασπισμό που «δεν αντανακλά τις θέσεις του εθνικιστικού στρατοπέδου και δεν είναι της αρεσκείας μας». Ο Λίμπερμαν αφήνει έτσι τον Νετανιάχου με μία εξαιρετικά ισχνή πλειοψηφία 61 εδρών στο 120μελές Κοινοβούλιο.

Καταγγελίες για την επέμβαση στη Γάζα

Το Ισραήλ επέφερε «μαζικές και άνευ προηγουμένου ζημίες» στους αμάχους Παλαιστίνιους κατά τον πόλεμο της Γάζας, το καλοκαίρι του 2014, καθώς ο στρατός του άνοιγε πυρ αδιακρίτως εναντίον πολιτών, σημειώνει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σπάστε Τη Σιωπή», επικαλούμενη μαρτυρίες ανώνυμων Ισραηλινών στρατιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ