Τρίτη 5 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Συνεχίζεται η πολυήμερη απεργία των πιλότων

Αντιδρούν στην παράδοση του κρατικού αερομεταφορέα σε ιδιώτες

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των κρατικών αερογραμμών TAP αντιδρούν οι εργαζόμενοι πιλότοι της εταιρείας, οι οποίοι την 1η Μάη ξεκίνησαν 10ήμερη απεργία. Οι εργαζόμενοι «εισπράττουν» τη γνωστή κριτική αστικών κυβερνήσεων και ΜΜΕ, ότι θέτουν σε κίνδυνο την εταιρεία και κατ' επέκταση τη χώρα, ευθύνονται για απώλεια εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή, η σχεδιαζόμενη παράδοση του 66% της TAP σε ιδιώτες αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, στη μείωση του προσωπικού και στην «προσαρμογή» των μέτρων ασφαλείας με βάση τις ανάγκες της βιωσιμότητας της εταιρείας, στη διαμόρφωση των δρομολογίων με κριτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», η TAP είναι σήμερα η τελευταία «κρατική» αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, που βρίσκεται εξολοκλήρου στον «έλεγχο» του Δημοσίου. Η παράδοσή της στους ιδιώτες είναι μέρος της «ανάκτησης» της ανταγωνιστικότητας και της «ελκυστικότητας» της πορτογαλικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Και ενώ η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να σκεφτούν με βάση το «εθνικό συμφέρον», οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες, προβάλλοντας ως βασικό αίτημα την εφαρμογή συμφωνίας που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε ...μετόχους της μελλοντικής εταιρείας. Από δημοσιεύματα προκύπτει ότι αυτό περιλαμβανόταν σε παλιότερη συμφωνία συνδικάτων - εργοδοσίας, και μάλιστα ως... αντάλλαγμα για να δεχτούν οι εργαζόμενοι να «παγώσουν» οι μισθοί τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ