Τρίτη 5 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Επιθέσεις τζιχαντιστών σε Δαμασκό και Βαγδάτη

Ομάδα τζιχαντιστών που φέρεται πως ενήργησε για λογαριασμό της ισλαμιστικής οργάνωσης «Μέτωπο Νούσρα» εξαπέλυσε χτες το μεσημέρι επίθεση κοντά σε εγκαταστάσεις του συριακού στρατού στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, επιδιώκοντας να εξοντώσει Σύρο υποστράτηγο που είναι επικεφαλής της διεύθυνσης πυρομαχικών και προμηθειών του στρατού της χώρας.

Σύμφωνα με ορισμένα διεθνή δίκτυα, η επίθεση έληξε έπειτα από ολιγόωρη ανταλλαγή πυρών, που προκάλεσε το θάνατο της μικρής ομάδας των τζιχαντιστών, ενός Σύρου στρατιώτη, τον τραυματισμό του Σύρου στρατηγού και δύο σωματοφυλάκων του. Στο πλαίσιο της ίδιας επίθεσης ένας από τους δράστες φέρεται πως εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Αντίθετα, πηγή του συριακού στρατού διέψευσε την πληροφορία ότι τραυματίστηκε ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν τα πέντε άτομα που ενεπλάκησαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην πολυσύχναστη κεντρική συνοικία Ρουκν αλ Ντιν της συριακής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι στα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) Υψίπεδα του Γκολάν, στα σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσαν πως δύο κυανόκρανοι του ΟΗΕ τραυματίστηκαν από όλμο που έπεσε από τη συριακή πλευρά των συνόρων.

Στη Βηρυτό, πάντως, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, ταγματάρχης Κέρτις Κέλογκ, διέψευσε προηγούμενες πληροφορίες από το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που έφεραν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να έχουν σκοτώσει δεκάδες αμάχους στη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού στη βόρεια Συρία, υποτίθεται, κατά θέσεων των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Αντίθετα, υποστήριξε ότι κατά την επιχείρηση «καταστράφηκαν αρκετές θέσεις των τζιχαντιστών και σκοτώθηκαν 50 από αυτούς»...

Επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

Παράλληλα, στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με στόχο εστιατόριο της συνοικίας Καράντα, που είχε ως αποτέλεσμα 15 νεκρούς και πάνω από 50 τραυματίες.

Στη Βαγδάτη πάντως χτες βρέθηκε αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Μακόλ, στο πλαίσιο διερεύνησης πιθανών επιπτώσεων που θα έχει στις ιρακινές αρχές αλλά και στη μακροπρόθεσμη εδαφική ακεραιότητα η πρόταση του Πενταγώνου για ξεχωριστή χρηματοδότηση και εξοπλισμό των σουνιτών και των Κούρδων του Ιράκ, ύψους 715.000.000 δολαρίων, δίχως την έγκριση ή την παρέμβαση της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης του σιίτη πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι. Ο Αμπάντι πάντως έχει απορρίψει ως απαράδεκτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που κατά πολλούς θεωρείται πως θα ενθαρρύνει τα σχέδια ανεξαρτητοποίησης του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ