Τρίτη 5 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές και διεργασίες με πολλούς πρωταγωνιστές
  • Η Λευκωσία περιμένει «ενεργό εμπλοκή» όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • Στην Αγκυρα αύριο ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενταση των επαφών σε πολλά επίπεδα καταγράφονται όσον αφορά το Κυπριακό, ενόψει και του επίσημου δείπνου που, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, θα παραθέσει τη Δευτέρα 11 Μάη ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε προς τιμήν του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του νέου ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Ο Αϊντε βρίσκεται από χτες στην Κύπρο και σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον Ν. Αναστασιάδη.

Ενδεικτικές της έκτασης που παίρνουν τα παζάρια είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι η Λευκωσία αναμένει «ενεργό εμπλοκή» των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ αλλά και ότι θα συγκληθεί το ΣΑ μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Αναστασιάδης με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα (όπου θα βρεθεί με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 9η Μάη). Επιπλέον, κυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν χτες πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον πρόκειται και η ίδια να διορίσει «ειδικό απεσταλμένο» για το Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή, το συμπέρασμα που προκύπτει από τα καταιγιστικά δημοσιεύματα, τις αναλύσεις και τις συνεντεύξεις που δημοσιεύονται στις κυπριακές εφημερίδες είναι ότι ήδη παρασκηνιακά έχουν ξεκινήσει τα παζάρια. Μεταξύ άλλων και οι δύο πλευρές φέρεται να εξετάζουν το «άνοιγμα» του αεροδρομίου της Τύμπου (στα Κατεχόμενα, από όπου σήμερα εκτελούνται μόνο μερικές πτήσεις τουρκικών αεροπορικών εταιρειών), κίνηση που σηματοδοτεί την αμοιβαία διάθεση να διευκολυνθούν οι επιχειρηματικές «διαδρομές» που συνδέουν την Κύπρο με τις άλλες χώρες.

Αύριο, ο Ακιντζί φτάνει στην Αγκυρα για επαφές με την τουρκική ηγεσία, στο πλαίσιο των στενών δεσμών με το ψευδοκράτος αλλά και της «δυναμικής» που διαμορφώνει το ενδιαφέρον μιας σειράς ιμπεριαλιστικών κέντρων, διαμορφώνοντας και πεδίο εκδήλωσης νέων αντιθέσεων. Πάντως, είναι εξόφθαλμη η προσπάθεια πολλών αστικών επιτελείων να εμφανίσουν ότι στις σχέσεις ψευδοκράτους - Τουρκίας υπάρχει μια «κακιά» Αγκυρα και ότι όσοι διαφωνούν με τον «κύκλο του Ερντογάν» κινούνται σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, χρέη Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, που θεωρείται ότι έχει στενές επαφές με Ουάσιγκτον και Λονδίνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ