Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Συνεχίζονται οι δηλώσεις προσήλωσης στην ίδια αδιέξοδη πολιτική

Τη δέσμευση της συγκυβέρνησης στους ευρωενωσιακούς κανονισμούς που μετατρέπουν την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών» πιστοποιούν και οι χτεσινές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών

Eurokinissi

Τη δέσμευση της συγκυβέρνησης στους ευρωενωσιακούς κανονισμούς που μετατρέπουν την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών» πιστοποιούν και οι χτεσινές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών
Στον απόηχο των μέτρων που ανακοινώθηκαν χτες για το μεταναστευτικό ζήτημα, τα οποία όχι μόνο δε λύνουν επείγοντα ζητήματα όπως η φιλοξενία με ανθρώπινες συνθήκες των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν κατά χιλιάδες στη χώρα, αλλά παράλληλα βεβαιώνουν την υποταγή της κυβέρνησης στους Κανονισμούς του Δουβλίνου που θέλουν την Ελλάδα να μετατρέπεται σε «αποθήκη ψυχών», συνεχίστηκαν και χτες οι δηλώσεις που πιστοποιούν ακριβώς αυτήν τη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην... «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» για την επίλυση του ζητήματος. Είπε ότι η χώρα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο, ώστε να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έκτακτη χρηματοδότηση «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση». Αναζητείται, δηλαδή, λύση στα πενιχρά κονδύλια της ΕΕ, όταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 100.000 μετανάστες και πρόσφυγες αναμένονται στην Ελλάδα το 2015. Ακόμα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού με έκτακτες διαδικασίες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στην Υπηρεσία Ασύλου. «Οσοι πρόσφυγες ταυτοποιηθούν», είπε, «θα τεθούν στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου. Οι μετανάστες θα έχουν προθεσμία 30 ημερών για την οικειοθελή αποχώρησή τους».

Σε ό,τι αφορά τους χώρους φιλοξενίας, η Τ. Χριστοδουλοπούλου είπε ότι θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές στα νησιά και θα ενεργοποιηθούν επίσης δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Να χρησιμοποιηθούν κατασκηνώσεις του στρατού πρότεινε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να διατηρηθούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Στο μεταξύ, ενίσχυση των μέτρων καταστολής στα σύνορα της ΕΕ, μέσω της Frontex, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος. Ο ίδιος είπε ότι τις τελευταίες μέρες περίπου 7.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές, ελληνικές και λοιπές ευρωπαϊκές ακτές.

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, είπε χτες ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική ανοιχτών συνόρων» και ότι «η αντιμετώπιση της ροής προσφύγων και μεταναστών γίνεται βάσει νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 2013». Συμπλήρωσε ότι «όσο τα πράγματα δεν αλλάζουν στις χώρες από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες, αυτή η ροή θα συνεχιστεί». Σύμφωνα δε με στοιχεία που έδωσε, το 2014, στο ανατολικό Αιγαίο η αύξηση εισροής μεταναστών ήταν 285% σε σχέση με το 2013.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ