Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12114

ΠΑΜΕ
Εμπρός για την επιτυχία της Πρωτομαγιάς!

Η συγκέντρωση της Αθήνας 10 π.μ. στο Σύνταγμα και της Θεσσαλονίκης στο Αγαλμα Βενιζέλου επίσης στις 10 π.μ.


ΣΕΛ.  13

Διαβεβαιώνει για συμφωνία σε βάρος του λαού

«Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε το πολιτικό κόστος δύσκολων αποφάσεων», σημειώνει από τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών!

  • «Το καθήκον της κυβέρνησής μας είναι να δεχτεί το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων, που είναι αναγκαίες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων εταίρων μας». Αυτό είναι το μήνυμα που απέστειλε, εκ νέου, χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, διαβεβαιώνοντας τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ - ΗΠΑ - ΔΝΤ) για το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι «περισσότερο πρόθυμη από οποιονδήποτε άλλο να φέρει αυτές τις διαπραγματεύσεις σε πέρας επιτυχώς»...
  • Από την Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, άνοιξε ορθάνοιχτα το «παράθυρο» για την υποχρεωτική δέσμευση της διαθέσιμης ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά στα κρατικά ταμεία!
  • Τα περί «κόκκινων γραμμών» σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις... στη δήλωση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο «Ρόιτερς» έγιναν «προωθητική σύνθεση των διαφωνιών»!

ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ούτε λεπτό για χάσιμο

Κάνοντας έναν απολογισμό του προχτεσινού «κοινωνικού διαλόγου», που συγκάλεσε το υπουργείο Εργασίας, σημειώνουμε τα εξής:

Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει τη μετάθεση στο αόριστο μέλλον οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις, μέχρι να καταλήξουν κάπου τα παζάρια με τους εργοδότες στο εσωτερικό και τους δανειστές στο εξωτερικό.

Αυτόν το σκοπό υπηρετεί και η «τριμερής» που έγινε την Τετάρτη, με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές ενώσεις. Μάλιστα, το «σίριαλ» του «κοινωνικού διαλόγου» έχει και συνέχεια από Δευτέρα, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Θυμίζουμε ότι η ΟΚΕ, που ιδρύθηκε το 1994 με τις ευλογίες της ΕΕ, έχει βάλει τη σφραγίδα της σε όλες τις μεγάλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

Είναι το κατεξοχήν «εργαλείο» του κοινωνικού εταιρισμού στην Ελλάδα, καθώς σ' αυτήν συμμετέχουν όλες οι μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις, μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Ο «κοινωνικός διάλογος» αποτέλεσε, επίσης, ένα πρώτης τάξης βήμα για τις εργοδοτικές ενώσεις να επαναλάβουν τις αντεργατικές τους αξιώσεις και να ζητήσουν ανταλλάγματα σε ό,τι αφορά την αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Η κυβέρνηση, βέβαια, δεν έπεσε από τα σύννεφα, ακούγοντας τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ άλλοι να διαφωνούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλοι να απαιτούν νέα προνόμια (εισφοροαπαλλαγές, προγράμματα του ΟΑΕΔ για τζάμπα εργασία, πάγωμα «ωριμάνσεων»), προκειμένου να αυξήσουν κατά λίγα ευρώ τα ψίχουλα που δίνουν στους εργαζόμενους.

Το υπουργείο Εργασίας ήξερε καλά τις θέσεις τους και πριν την «τριμερή». Αυτό που μεθοδεύει είναι η ενσωμάτωση των εργοδοτικών αξιώσεων στα νομοσχέδια που λέει ότι ετοιμάζει, προκειμένου στο τέλος αυτά να «κουμπώσουν» με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό ομολογεί χωρίς αναστολές και το χτεσινό ρεπορτάζ της «Αυγής». «Με διαπραγματεύσεις η επαναφορά του κατώτατου μισθού. Συνδικάτα και εργοδότες θα αποφασίσουν για το βηματισμό προς τα 751 ευρώ», γράφει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηδη, πέρα από τη «σταδιακή» αποκατάσταση του κατώτατου μισθού που έχει γίνει «λάστιχο», από την Τετάρτη έχει γίνει «γκρίζα ζώνη» και το κατά πόσο θα επανέλθουν οι λεγόμενες ωριμάνσεις στους μισθούς, που «πάγωσαν» με την ΠΥΣ 6/2012.

Αλλη μία πλευρά: Αν η κυβέρνηση είχε σκοπό να νομοθετήσει τα 751 ευρώ κατώτερο μισθό, γιατί έπρεπε να πάρει τη γνώμη των εργοδοτών, τους οποίους μάλιστα συνάντησε ξανά έναν προς έναν πριν από λίγες βδομάδες;

Με ποιους, αλήθεια, συζητάει για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Με αυτούς που απαξιούν ακόμα και να απαντήσουν στις προσκλήσεις των Ομοσπονδιών για την υπογραφή νέων κλαδικών Συμβάσεων, έχοντας «πιάσει την καλή» με την επέκταση των ατομικών Συμβάσεων και των ελαστικών μορφών απασχόλησης; Η κοροϊδία στους εργαζόμενους πάει σύννεφο...

Το βασικό συμπέρασμα, που προκύπτει από τον «κοινωνικό διάλογο», είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε λεπτό για χάσιμο. Από τα δικά τους χέρια, από τη δική τους οργάνωση και τον ταξικό αγώνα περνάνε η οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αυτό ανέδειξε η παρέμβαση δεκάδων Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, που έκαναν διαμαρτυρία την ώρα της «τριμερούς», χαλώντας τη φιέστα του υπουργείου Εργασίας. Ο «κοινωνικός διάλογος» αποδείχτηκε και στο παρελθόν «λάκκος των λεόντων» για τους εργαζόμενους. Τον ίδιο λάκκο τούς σκάβουν τώρα κυβέρνηση και εργοδότες και αυτό δεν πρέπει να περάσει!


ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Για άλλη μια φορά, θύματα εμπαιγμού έπεσαν οι δεκάδες μετεγγραφέντες φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Επιτροπής Πρωτοετών Μετεγγραφέντων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ.


ΣΕΛ.  15


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συνέντευξη Τύπου χτες με αφορμή την έναρξη της δίκης της ΧΑ τη Δευτέρα 20/4

ΣΕΛ.  7
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ετοιμη η συγκυβέρνηση για επεμβάσεις υπέρ του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  3
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Πληρώνει «ντούκου» τις επιδοτήσεις στους εφοπλιστές

ΣΕΛ.  11
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Για τη διά νόμου απαγόρευση της διάδοσης της κομμουνιστικής ιδεολογίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απέστειλε, χτες Πέμπτη, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πιοτρ Ποροσένκο, σχετικά με τον απαράδεκτο νόμο που ενέκρινε η ουκρανική Βουλή στις 9 Απρίλη και που απαγορεύει τη διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και εξισώνει τον κομμουνισμό με το ναζισμό.


ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ