Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δύο κόσμοι

Οι δύο κόσμοι που συγκρούονται και στο επίπεδο του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος επιβεβαιώθηκαν χτες, με την κινητοποίηση συνδικάτων και Ομοσπονδιών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, κατά τη διάρκεια του «κοινωνικού διαλόγου»: Ο υπουργός Εργασίας, που συναγελάζεται με τους βιομηχάνους, τους εργοδότες, τους κύριους υπαίτιους της κατάντιας της ζωής της εργατικής τάξης, αναρωτιέται «σε τι βοηθάει η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ;». Το «ΜΕΤΑ», ο νέος φορέας του κυβερνητικού συνδικαλισμού, παίρνει τη σκυτάλη από τον υπουργό και με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «ουσιαστική» τη συζήτηση που έγινε στο «διάλογο» και, αντίθετα, «κακόγουστη θεατρική παράσταση» την αγωνιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ... Δυστυχώς για την κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές της, οι εργαζόμενοι έχουν πικρή πείρα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» και το ρόλο που διαδραμάτισαν διαχρονικά στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους. Είναι πατροπαράδοτη η απέχθεια και η δυσανεξία που έχει η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της απέναντι στις ταξικές διεκδικήσεις. Κακογουστιά όμως είναι ο εμπαιγμός του λαού με ψίχουλα, οι παροχές στο κεφάλαιο και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της συγκυβέρνησης και όχι οι δίκαιες εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις, όπως η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με νόμο, χωρίς όρους και ανταλλάγματα.

Εύγλωττη σιωπή

Πάνε μέρες απ' την απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου με την οποία ταυτίζεται ο κομμουνισμός με το φασισμό, απαγορεύονται η δράση των κομμουνιστών και η διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών, ενώ προχωρά η ιστορική δικαίωση των ντόπιων φασιστών, του λεγόμενου «Ουκρανικού απελευθερωτικού στρατού». Κι όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιμένει να σιωπά...

Ξαφνιάζεται κανείς; Δε θα έπρεπε. Και να ήθελε η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί, απ' τη στιγμή που ο αντικομμουνισμός συνιστά επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, στο όνομα της οποίας πίνει νερό. Η στάση τους δεν ξενίζει, αφού ταιριάζει με τη στάση που κρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν αναδειχθεί σε κυβερνητική δύναμη.

Τις φορές που - όλως τυχαίως... - απουσίαζε από κρίσιμες ψηφοφορίες περί αντικομμουνιστικών ψηφισμάτων και μέτρων σε ευρωενωσιακά όργανα και άλλους μηχανισμούς του συστήματος (κοινοβουλευτική συνέλευση ΟΑΣΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης κ.ά.).

Τις φορές που κατέθετε τα διαπιστευτήριά του αποκηρύσσοντας τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα.

Τις φορές που το ΚΕΑ και τα κόμματα που το συνθέτουν έσερναν το χορό του αντικομμουνισμού άλλοτε διοργανώνοντας εκδηλώσεις με τίτλο «...Γερμανοί αντίπαλοι του Χίτλερ θύματα του σταλινικού τρόμου», άλλοτε τοποθετώντας αναμνηστικές πλάκες για «τα θύματα του Σταλινισμού»... Κι άλλοτε απλώς διακηρύσσοντας: «Η απόρριψη του σταλινισμού ανήκει στην πολιτική μας ταυτότητα».

Τις φορές που σιώπησαν όταν σε κράτη - μέλη της ΕΕ προχωρούσαν διώξεις κομμουνιστών και αγωνιστών, απαγορεύσεις συμβόλων, δράσης κ.λπ.

Συνεπώς, η σιωπή τους είναι και αναμενόμενη και εύγλωττη...

Οποιος πλήρωνε, πληρώνει

Το γνωρίζαμε από την ίδια την εμπειρία, το μαθαίνουμε και από τη στατιστική. Οπως ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα από το μισθό ενός παντρεμένου με δύο παιδιά, το 43,4% αφορά σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Κι όπως για κάθε μισθωτό, δεν υπάρχουν περιθώρια διαφυγής αφού η παρακράτηση γίνεται στην πηγή, δηλαδή ο μισός σχεδόν μισθός παρακρατείται από εφορία και Ταμεία πριν καταβληθεί στον εργαζόμενο. Πώς αντιμετωπίζει αυτήν την ασφυκτική κατάσταση η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση; Με την εντολή των αρμόδιων υπουργών προς τους μισθωτούς «πληρώστε»! Βεβαίως, θα πουν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές χρειάζονται για υπηρεσίες Υγείας και σύνταξη. Ναι, μόνο που την ίδια ώρα όχι μόνο παραμένουν άθικτες οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, αλλά οι εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία τείνουν να καταργηθούν, ενώ τα αποθεματικά αρπάζονται από το κεφάλαιο. Ασε που ζήτησαν τα διαθέσιμα για να πληρώσουν τους δανειστές. Αυτό θα πει «πρώτη φορά αριστερά»... Για το κεφάλαιο... Ο λαός να βγάζει συμπεράσματα...

Πολιτική επιλογή η υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ

Μετά από αρκετό καιρό που ήταν «ακέφαλος» ο ΟΚΑΝΑ, διορίστηκε πριν από λίγες μέρες ο νέος πρόεδρος και το ΔΣ του Οργανισμού. Βέβαια, για άλλη μια φορά το ΔΣ διορίστηκε από την κυβέρνηση αντί να εκλεγεί, ενώ απουσιάζει από αυτό εκπρόσωπος των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και όσοι παρακολουθούν τα προγράμματα παραμένουν, ενώ οι πληροφορίες που θέλουν τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ να πέφτει από το πενιχρό ποσό των 28 εκατ. στα 22 δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι τα προβλήματα που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση του Οργανισμού όχι μόνο θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά θα διογκωθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένως οι εργαζόμενοι, έχουν πάψει να γίνονται ουροληψίες, υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα, σε εμβόλια, υποστελέχωση, όλα στο όνομα της μείωσης του κόστους, αποσυνδέοντας τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων από τον τελικό στόχο που οφείλει να είναι η απεξάρτηση, μετατρέποντάς τα σε προγράμματα συντήρησης της εξάρτησης. Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά πολιτική επιλογή, όπως την επιτάσσουν οι ντιρεκτίβες της ΕΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Ο Φιλικός λαϊκός αγωνιστής Αντώνης Οικονόμου, που ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Υδρα, δολοφονείται από μισθοφόρους των εφοπλιστών - προκρίτων του νησιού.

1834 Αρχίζει η δίκη των οπλαρχηγών του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημητρίου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Οθωνα.

1889 Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσάρλι Τσάπλιν, ο γνωστός Σαρλό.

1917 Ο Β. Ι. Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη από το εξωτερικό όπου ήταν εξόριστος.

1919 Ξεσπά η εξέγερση των ναυτών στα πλοία της γαλλικής μοίρας στη Μαύρη Θάλασσα (16 - 27/4/1919). Πρόκειται για ναυτική δύναμη που αποτελούσε τμήμα της γενικότερης ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά της επαναστατημένης Ρωσίας.

1919 Αρχίζει η ένοπλη επέμβαση της Αντάντ κατά της Σοβιετικής Ουγγαρίας, που ανατράπηκε την 1 Αυγούστου του ίδιου χρόνου.

1921 Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και διανοούμενος Πίτερ Ουστίνοφ.

1925 Στο μητροπολιτικό ναό της Σόφιας σημειώνεται ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών στελεχών της δικτατορίας του Τσαγκόφ. Το καθεστώς εξαπολύει κύμα μαζικών συλλήψεων και εκτελέσεων κομμουνιστών κ.ά. προοδευτικών ανθρώπων σε όλη τη χώρα.

1938 Δικτατορία Μεταξά: Η Ασφάλεια πετυχαίνει σημαντικό πλήγμα στο ΚΚΕ. Μεταξύ 16 - 20 Απρίλη συλλαμβάνονται οι Βασίλης Νεφελούδης, Στέλιος Σκλάβαινας και Δημήτρης Παρτσαλίδης (μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές του Κόμματος), καθώς και 150 περίπου μέλη και στελέχη της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ. Τότε συνελήφθη και ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ Χρήστος Μαλτέζος, που λίγο αργότερα θα δολοφονηθεί με βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας. Τα παράνομα τυπογραφεία της ΚΟΑ ανακαλύφθηκαν και καταστράφηκαν. Παρόμοιο χτύπημα δέχτηκε και η Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, 84 στελέχη της οποίας συνελήφθησαν στην ίδια περίοδο.

1943 Στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες λαού, αψηφώντας τα κατασταλτικά μέτρα των δυνάμεων κατοχής, κατεβαίνουν σε διαδήλωση μπροστά στη Γενική Διοίκηση με αίτημα τη ματαίωση της επιστράτευσης που κήρυξαν οι Γερμανοί.

1945 Αρχίζει η επίθεση του Κόκκινου Στρατού κατά της πρωτεύουσας του Γ' Ράιχ, του Βερολίνου.

1949 Εκτελείται ο Τάκης Φίτσιος, παλαιό στέλεχος του ΚΚΕ και δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

1957 Ανακοινώνεται από τον υφυπουργό Εσωτερικών ότι «απόσπασμα χωροφυλακής σκότωσε πριν 8 μέρες κοντά στο Σουφλί το στέλεχος του ΚΚΕ, Γιώργη Γεωργίου».

1961 Στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τις κηδείες των θυμάτων από τις αεροπορικές επιδρομές (βλ. επέμβαση Αμερικανών και Κουβανών αντεπαναστατών στον Κόλπο των Χοίρων), ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, διακηρύσσει για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

1962 Μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ) Αθήνας - Πειραιά, για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org