Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών

Να επιστραφούν τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων που κλάπηκαν την περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης διεκδικούν στις 12 το μεσημέρι φοιτητές και σπουδαστές

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Η διεκδίκηση για την επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν φοιτητές/σπουδαστές στο χώρο σπουδών τους, πέφτει τα τελευταία χρόνια πάνω στην άρνηση των αρμόδιων φορέων (υπουργείο Παιδείας, πρυτανείες, πρόεδροι ιδρυμάτων και φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με κάθε πτυχή της ακαδημαϊκής λειτουργίας) να σκύψουν στο πρόβλημα και να δώσουν λύση, επικαλούμενοι πάντα τη χαμηλή χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων.

Οντως, μεγάλο κομμάτι όσων συνθέτουν σήμερα την εκρηκτική κατάσταση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οφείλεται στη χαμηλή χρηματοδότηση, η οποία μέσα σε μια 5ετία έχει περικοπεί πάνω από 50%. Αυτό που σκόπιμα αποσιωπάται είναι ότι το 2012 έγινε «κούρεμα» των αποθεματικών των πανεπιστημιακών ταμείων που ξεπερνά τα 87 εκατομμύρια ευρώ και 100 εκατομμύρια από τα αποθεματικά των ΤΕΙ τα οποία δόθηκαν στις επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, 11 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ δίνονται για την έρευνα της επιχειρηματικότητας.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, φοιτητικοί Σύλλογοι μετά από πρόταση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πολύπλευρες ανάγκες χιλιάδων φοιτητών/σπουδαστών. Ενα αίτημα που έρχεται να λειτουργήσει ως «ομπρέλα» και να «δέσει» κάθε κεντρικό και επιμέρους πρόβλημα που ταλανίζει σήμερα τα Ιδρύματα, συμβάλλοντας πάνω απ' όλα στη θωράκιση του δικαιώματος για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μόρφωση, υψηλής ποιότητας. Αποφάσεις για συμμετοχή στη συγκέντρωση έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι: Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτικής, Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ και οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Στις 12 το μεσημέρι, οι Επιτροπές Αγώνα των πανεπιστημίων προγραμματίζουν κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, απαιτώντας την επιστροφή 50% - 70% των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν» με το PSI, αλλά και την επαρκή χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, οι Επιτροπές Αγώνα του ΤΕΙ θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Ιδρύματος για τα οξυμένα προβλήματα με εντονότερο αυτό της θέρμανσης και των Εστιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ