Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδευόμαστε...

Τελικά, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ, διαρροές και πληροφορίες, οι «εταίροι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιούνκερ, Μοσχοβισί, Σόιμπλε και λοιποί, ήξεραν με το «νι και με το σίγμα» το περιεχόμενο του νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λεγόμενης ανθρωπιστικής κρίσης και τα ληξιπρόθεσμα. Προφανώς, μεταφράστηκε το κείμενο, το είδαν, το ενέκριναν, τους το εξήγησε ο πρωθυπουργός σε συναντήσεις που, άλλωστε, είχε με ορισμένους απ' αυτούς και στη συνέχεια ήρθε στη Βουλή. Δεν το λέμε για κανέναν άλλο λόγο. Αλλά γιατί ακούσαμε τον πρωθυπουργό, προχτές από το βήμα της Βουλής, να κοκορεύεται ότι «τα νομοσχέδια δε μεταφράζονται πλέον από mail»... Η ουσία, βεβαίως, είναι ότι η συγκυβέρνηση υλοποιεί μια πολιτική που προβλέπει μερικά ψίχουλα για το λαό και τα οποία πρέπει να εγκρίνουν και οι «εταίροι». Αυτό έχουν συμφωνήσει η ελληνική πλευρά και η ΕΕ και αυτό κάνουν. Και ο λαός όχι μόνο δεν έχει να κερδίσει τίποτα από όλα αυτά αλλά, δυστυχώς, τον περιμένουν και νέα δεινά...

Αποθεώνουν τον «κοινωνικό διάλογο»

Οι τρόποι ενίσχυσης του «κοινωνικού διαλόγου» στην ΕΕ ήταν το θέμα της διάσκεψης, που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΕ και τους «εθνικούς κοινωνικούς εταίρους», με θέμα «Ενα νέο ξεκίνημα για τον κοινωνικό διάλογο». Οπως μας πληροφορεί η ΓΣΕΕ, «την ώρα που στη χώρα μας οι μνημονιακές πολιτικές κατέστρεψαν μεταξύ άλλων κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης και κοινωνικού διαλόγου, η Ευρώπη αναδεικνύει τη σπουδαιότητά τους και τα θετικά τους αποτελέσματα»! Να, λοιπόν, που μάθαμε από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι η ΕΕ είναι θεματοφύλακας των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» και ότι στην Ελλάδα έχει καταργηθεί ο «κοινωνικός διάλογος». Ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο βαθμό που αφορούν Συλλογικές Συμβάσεις, έχουν βέβαια πληγεί βαριά από τη νομοθεσία των μνημονίων αλλά και εκεί που επιτρέπονται, όπως στην περίπτωση των κλαδικών Συμβάσεων, η εργοδοσία σφυρίζει αδιάφορα και αρνείται να κάτσει στο τραπέζι με τα σωματεία. Ολα αυτά, βέβαια, με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης και της ΕΕ, με στόχο να πέσει ακόμα πιο κάτω η τιμή της εργατικής δύναμης, με ατομικές Συμβάσεις και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Οσο για τον «κοινωνικό διάλογο», αυτός ζει και βασιλεύει. Αποτέλεσε, άλλωστε, ένα από τα βασικά εργαλεία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των εργατοπατέρων για να αφοπλίσουν το κίνημα και να περάσουν έτσι ευκολότερα οι μνημονιακές πολιτικές, για τις οποίες όψιμα διαμαρτύρεται η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ.

... Κι όμως έχουν κέρδη

«Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα 630 ελληνικών εταιρειών που επεξεργάστηκε η ICAP ήταν κερδοφόρο και στις δύο χρήσεις (2014, 2013), τα δε κέρδη προ φόρων εμφανίζουν αύξηση 5,64% το τελευταίο έτος. Τα ίδια κεφάλαια διευρύνθηκαν το 2014 κατά 3,2%. Οπως υπογραμμίζεται από την ICAP, το δείγμα εταιρειών είναι πολύ μικρό και μόνο ως ενδεικτικό μπορεί να εκληφθεί, ενώ θεωρείται πρόωρη η εξαγωγή συμπερασμάτων για το σύνολο του επιχειρηματικού τομέα. Ειδικότερα, από τα ενοποιημένα αποτελέσματα χρήσεως όλων των επιχειρήσεων του δείγματος, προκύπτει αισθητή μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών το 2014 σε σύγκριση με το 2013, κατά 3,04%, φαινόμενο που συνδέεται με τις συνθήκες συνεχούς υποχώρησης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά τα τελευταία 6 χρόνια». Τι δείχνει αυτό το ρεπορτάζ της «Καθημερινής»; Οτι υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι που, παρά την οικονομική κρίση, αυξάνουν τα κέρδη τους και μάλιστα κάνοντας λιγότερο τζίρο, αφού η ζήτηση είναι μειωμένη. Αρα έχει αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Να, λοιπόν, γιατί πάρθηκαν, με μοχλό τα μνημόνια, τα αντεργατικά μέτρα. Για τόνωση της κερδοφορίας και όχι για τα ελλείμματα και τα χρέη.

Ο ενεργός ρόλος που θέλει η ΚΕΔΕ

Αμεση εμπλοκή των δήμων στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας διεκδικεί η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ώστε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική της μισής δουλειάς με καρατομημένα έως ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα που υλοποιείται σε επίπεδο ΕΕ και στη χώρα. Από τα κεντρικά αιτήματα της ΚΕΔΕ στις προσυνεδριακές συζητήσεις που γίνονται ανά την Ελλάδα είναι η θεσμοθέτηση και λειτουργία Υπηρεσιών Απασχόλησης σε κάθε δήμο και η εφαρμογή Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση με στόχο δήθεν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης που θα καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες. Καλεί επίσης σε επέκταση του χρόνου λειτουργίας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και σε αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για τα προγράμματα απασχόλησης και κοινωνικής οικονομίας. Με λίγα λόγια, η ΚΕΔΕ, αφού συνέβαλε διαχρονικά στην αποψίλωση των δήμων από το νόμιμο προσωπικό που θα έπρεπε να είχαν, ανέχτηκε και συμμετείχε την εφαρμογή προγραμμάτων, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που καταργούν τη σταθερή δουλειά και μοιράζουν ένα κομμάτι ψωμί σε ανέργους, ζητά τώρα δυναμικό και πιο ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση του αντεργατικού οπλοστασίου της ΕΕ, που έχει προ πολλού καταργήσει την εργασία με δικαιώματα με την απασχόληση φθηνού εργατικού δυναμικού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ