Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κυρώσεις και αμερικανοΝΑΤΟικές προκλήσεις

ΚΙΕΒΟ.--

Ενώ διαπιστώνεται η τήρηση της εκεχειρίας και από τις δύο πλευρές στην Ανατολική Ουκρανία (δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και πολιτοφύλακες), οι προσπάθειες να έρθει και νέα κλιμάκωση δεν σταματούν, ειδικά από την πλευρά των ΗΠΑ. Το βράδυ της Τρίτης, προκλητικές ήταν οι δηλώσεις της Βικτόρια Νούλαντ, αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για θέματα Ευρώπης, εκ των πρωταγωνιστών στη διαδικασία ανατροπής της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς. Είπε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ:

«Μολονότι η Ουκρανία οικοδομεί ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και ανεξάρτητο κράτος, στο 93% του εδάφους της, η Κριμαία και η ανατολική Ουκρανία βρίσκονται υπό το κράτος του τρόμου». Και ακόμα πιο προκλητικά πρόσθεσε: «Η σύγκρουση αυτή είναι κατασκευασμένη, ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο. Τροφοδοτείται με ρωσικά άρματα και βαρύ οπλισμό, χρηματοδοτείται από τους Ρώσους φορολογούμενους, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 Ουκρανούς, αλλά επίσης και σε εκατοντάδες νέους Ρώσους που στάλθηκαν εκεί από το Κρεμλίνο για να πολεμήσουν και να πεθάνουν, σε έναν πόλεμο που η κυβέρνησή τους τον διαψεύδει». Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατηγόρησε χτες ότι «η Ρωσία εξακολουθεί να εξοπλίζει τους αυτονομιστές».

Ολα αυτά, βέβαια, λέγονται ενώ οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πρωτοστατούν απ' την αρχή, πριν από ένα χρόνο, στην επέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας, με τα φερέφωνά τους, ενώ και τώρα στέλνουν όλο και περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή στην κόντρα τους με τη Ρωσία.

Στη βάση αυτού του ανταγωνισμού, η ρωσική κυβέρνηση (δηλαδή η αστική τάξη) που βλέπει να απειλείται ο δικός της ζωτικός χώρος, αντιδράει άμεσα. Ο Μιχαήλ Ουλιανόφσκ, επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, υποστήριξε ότι η χώρα του έχει δικαίωμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν χτες από τις ΗΠΑ νέες κυρώσεις εναντίον ηγετών των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της ρωσικής Εθνικής Εμπορικής Τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Κριμαία, αλλά και σε βάρος πρώην υπουργών της προηγούμενης ουκρανικής κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ανακοινώθηκε ότι το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 17,5 δισ. δολάρια στην ουκρανική κυβέρνηση, χρήμα που θα πάει για την ενίσχυση του κεφαλαίου και θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο λαός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα στρατιωτικά και οικονομικά πακέτα από τη «Δύση» ενόψει του χειμώνα(2023-09-12 00:00:00.0)
Πολλαπλές επιθέσεις με drones σε Μόσχα και Κριμαία(2023-08-01 00:00:00.0)
Η Ρωσία ενισχύει το οπλοστάσιό της και τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες(2022-08-17 00:00:00.0)
Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων - Ενταση συγκρούσεων και εκατέρωθεν βομβαρδισμών στο Ντονμπάς(2022-03-31 00:00:00.0)
Ενδείξεις για κλιμάκωση της σύγκρουσης(2017-03-24 00:00:00.0)
Καταγγελία για εισβολή σαμποτέρ της Ουκρανίας στην Κριμαία(2016-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ