Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα στρατιωτικά και οικονομικά πακέτα από τη «Δύση» ενόψει του χειμώνα

Από τη χτεσινή συνάντηση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ με τον Ουκρανό ομόλογό της
Από τη χτεσινή συνάντηση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ με τον Ουκρανό ομόλογό της
Νέα «δυτικά» στρατιωτικά και οικονομικά πακέτα φτάνουν στην Ουκρανία εν μέσω της αντεπίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στα νότια και ανατολικά και ενόψει του χειμώνα.

Χτες η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, επισκέφτηκε το Κίεβο για τέταρτη φορά από την έναρξη του πολέμου, εκφράζοντας τη στήριξη του Βερολίνου, μία βδομάδα μετά τη διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Η Γερμανία θα προσφέρει επιπλέον 20 εκατ. ευρώ σε «ανθρωπιστική βοήθεια», κυρίως για ενεργειακές και άλλες ανάγκες, δήλωσε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας πως συνολικά η βοήθεια της Γερμανίας ανέρχεται πλέον στα 380 εκατ. ευρώ.

Η ίδια προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα στοχεύσει ξανά τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας στην άμυνά της εναντίον της ρωσικής επίθεσης: Οικονομικά, στρατιωτικά και ανθρωπιστικά», δήλωσε. Συμπλήρωσε ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Ουκρανία στον δρόμο της προς την ΕΕ, ωστόσο υπογράμμισε πως απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ακόμη σε «απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία», τονίζοντας ότι «το πρώτο βήμα για την ειρήνη είναι η επιστροφή των παιδιών». Η Ρωσία, όπως είπε, «λήστεψε το μέλλον χιλιάδων παιδιών της Ουκρανίας. Απήχθησαν από ιδρύματα, από ορφανοτροφεία και σχολεία, για να βρεθούν σε ρωσικά στρατόπεδα επανεκπαίδευσης ή να δοθούν για υιοθεσία στη Ρωσία». Το θέμα, συνέχισε, θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα κατά την επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αλλά και ο ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, πραγματοποίησε το Σάββατο επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου συζήτησε επενδύσεις για ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με τον ομόλογό του Ντμ. Κουλέμπα. Τον Ιάπωνα υπουργό συνόδευαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων.

Το Τόκιο συμμετέχει στις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ προσφέρει στο Κίεβο οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Αν και έστειλε κάποιο αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, η Ιαπωνία δεν έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς απαγορεύεται βάσει του Συντάγματός της.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή έφτασαν στην Ουκρανία τα 10 πρώτα άρματα μάχης Leopard 1, που είχαν υποσχεθεί η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία τον περασμένο Φλεβάρη, ενώ άλλα θα ακολουθήσουν.

Οι Δανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν ουκρανικές δυνάμεις στη Γερμανία στη χρήση αυτών των τεθωρακισμένων.

ΗΠΑ: «Παράθυρο» ενός μήνα για την ουκρανική αντεπίθεση

Η Ουκρανία ανέφερε χτες ότι τα στρατεύματά της είχαν ανακτήσει περισσότερα εδάφη στο ανατολικό και νότιο μέτωπο, απελευθερώνοντας κυρίως χωριά και οικισμούς γύρω από την πόλη Μπαχμούτ, την οποία μετά από μήνες κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Τα στρατεύματα του Κιέβου έχουν απελευθερώσει 49 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοντά στο Μπαχμούτ από την έναρξη της αντεπίθεσης, είπε η υφυπουργός Αμυνας.

Στον νότο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν προς την Αζοφική Θάλασσα, με στόχο τη διάσπαση των ρωσικών δυνάμεων, η Χάνα Μάλιαρ είπε ότι το Κίεβο ανακατέλαβε 1,5 τετραγωνικό χιλιόμετρο την περασμένη βδομάδα. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν επιτυχίες νότια των χωριών Robotyne και δυτικά του Verbove στην περιοχή Ζαπορίζια.

Πάντως, σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλι, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν στη διάθεσή τους 30 - 45 ημέρες για να συνεχίσουν την αντεπίθεσή τους, προτού ο χειμωνιάτικος καιρός δυσκολέψει την κατάσταση.

Πρόκειται για «αρκετό χρόνο ακόμη», δήλωσε ο Μίλι στο BBC, αναφέροντας πως ο ουκρανικός στρατός σημειώνει σταθερή πρόοδο και διατήρησε αξιόλογες μάχιμες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμη πρόωρο να ειπωθεί αν η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε ή όχι.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 420.000 στρατιώτες σε κατεχόμενες περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, δήλωσε χτες ο Β. Σκιμπίτσκι, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας.

Αυτός ο αριθμός «δεν περιλαμβάνει τη ρωσική εθνοφρουρά και άλλες ειδικές δομές που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της κατοχικής δύναμης στα εδάφη μας», συμπλήρωσε.

Η δε υφυπουργός Αμυνας ανέφερε ότι οι Ρώσοι προσδοκούν να ανακαταλάβουν περιοχές στην επαρχία του Χάρκοβο (βορειοανατολική Ουκρανία) που απελευθερώθηκαν πριν από έναν χρόνο από τον ουκρανικό στρατό.

Αναφερόμενη στην υπεροπλία της Ρωσίας, είπε πως μόνο την περασμένη βδομάδα ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε «σχεδόν 400.000 οβίδες» εναντίον ουκρανικών θέσεων στο ανατολικό μέτωπο, ενώ «εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οκτώ φορές λιγότερα» πυρομαχικά.

Παράλληλα, συνεχίζονται καθημερινά ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές περιφέρειες και στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν χτες δυο ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπέλγκοροντ.

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν 8 ουκρανικά drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, και κατέστρεψαν τρία ταχύπλοα στη θαλάσσια περιοχή νωρίς χτες το πρωί, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Τα τρία αμερικανικής κατασκευής ταχύπλοα που μετέφεραν Ουκρανούς στρατιωτικούς καταστράφηκαν βορειοανατολικά από το Φιδονήσι, επεσήμανε.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ανακοινώθηκε πως δυο ουκρανικά UAVs καταστράφηκαν πάνω από το Ροστόφ στον Ντον - κέντρο διοίκησης και επιμελητείας του ρωσικού στρατού στη νοτιοδυτική Ρωσία, περίπου 150 χλμ. από την Ουκρανία.

Μαζική ρωσική επίθεση δέχτηκε η περιοχή του Κιέβου την Κυριακή τα ξημερώματα.

Τοπικές εκλογές στη Ρωσία και στα κατεχόμενα

Επικράτησε, όπως αναμενόταν, το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε περιοχές της Ρωσίας και στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη από την Παρασκευή έως την Κυριακή.

Η ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ενωμένη Ρωσία επικράτησε στις περιφερειακές εκλογές στις τέσσερις προσαρτηθείσες ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Το Κίεβο και οι «σύμμαχοί» του στη «Δύση» χαρακτήρισαν τις εκλογές «παράνομες», όπως είχαν χαρακτηρίσει και τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση αυτών των περιοχών στη Ρωσία πέρσι τον Σεπτέμβρη.

Οι εκλογές έρχονται λίγους μήνες πριν από τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις αρχές του 2024. Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη δηλώσει επίσημα αν θα διεκδικήσει άλλη μια θητεία, αλλά αν κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές «κανείς δεν θα μπορέσει να τον ανταγωνιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Στη Ρωσία «σύντομα» ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα επισκεφτεί «τις επόμενες μέρες» τη Ρωσία, μετά από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ανακοίνωσε χτες το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό δίκτυο YTN, το οποίο επικαλείται κυβερνητική πηγή της Νότιας Κορέας, ο Κιμ είχε αναχωρήσει ήδη χτες για τη Ρωσία με τρένο και η συνάντησή του με τον Πούτιν ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα.

Την περασμένη βδομάδα δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε πως οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν πιθανό εφοδιασμό της Μόσχας με αντιαρματικά και άλλα βλήματα, με αντάλλαγμα προηγμένη ρωσική τεχνολογία για δορυφόρους και πυρηνοκίνητα υποβρύχια για τη Βόρεια Κορέα, προκαλώντας την «ανησυχία» της Δύσης.

Η στενότερη συνεργασία Ρωσίας - Βόρειας Κορέας σε Αμυνα και Ασφάλεια είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, στην Πιονγιάνγκ τον Ιούλη. Πρόσφατα ο Σοϊγκού είπε πως οι δύο χώρες θα συζητήσουν την πιθανότητα να διοργανώσουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ