Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοινώθηκε ότι θα επισκεφτεί την Κούβα στις 11 Μάη, ως μέρος του ταξιδιού του στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη της Μαρτινίκας και της Γουαδελούπης. Οπως ανακοινώνεται, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ για ανάπτυξη του εμπορίου, των επενδύσεων και του λεγόμενου πολιτικού διαλόγου, που, όπως και στην περίπτωση των ΗΠΑ, αποσκοπεί στην ανατροπή των κατακτήσεων που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η Εισαγγελία της Βραζιλίας ζήτησε, την Τρίτη, από το Ανώτατο Δικαστήριο να αρχίσει έρευνα σε βάρος 54 προσώπων, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία πολιτικοί, για να προσδιορίσει αν εμπλέκονται σ' ένα δίκτυο διαφθοράς στην πετρελαϊκή εταιρεία «Petrobras», τη μεγαλύτερη της χώρας. Πρόκειται βέβαια για φαινόμενο σύμφυτο στον καπιταλισμό, που ζει και βασιλεύει, με «αριστερές» αστικές κυβερνήσεις, του Λούλα πριν και σήμερα της Ντ. Ρουσέφ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Νέες πτήσεις, δέκα αυτή τη φορά, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών εντοπίστηκαν στη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας πάνω από περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας. Από τις 5 Οκτώβρη, «60 πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών» έχουν διαπιστωθεί πάνω από πυρηνικούς σταθμούς ή την πόλη του Παρισιού, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή την «απειλή».

ΜΟΣΧΑ.-- Οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, και της Αιγύπτου, Σέντκι Σόμπχι, συμφώνησαν την Τρίτη στη Μόσχα για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών και αντιτρομοκρατικών ασκήσεων στη Μεσόγειο μέσα στους επόμενους μήνες.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Σαφή ένδειξη της βούλησης των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία και να ξεπεράσουν τα εμπόδια του παρελθόντος χαρακτήρισε, χτες, ο πρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα, την επίσκεψη της Σέρβας ομολόγου του, Μάγια Γκοΐκοβιτς, στα Τίρανα.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Το Ισραήλ έχει καταστρατηγήσει τις κυβερνητικές εξουσίες στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης σε τέτοιο βαθμό ώστε η Παλαιστινιακή Αρχή «να μην έχει σχεδόν καθόλου πραγματική εξουσία σε οτιδήποτε», δήλωσε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, στη Ραμάλα, κατά τη συνάντηση του παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου που συγκροτείται από νομοθέτες, συνδικαλιστές και αξιωματούχους.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» επιτέθηκαν στην πετρελαιοπηγή αλ Ντάχρα της κεντρικής πόλης της Λιβύης Σύρτη προκαλώντας παράλληλα εκρήξεις σε αρκετά δημόσια κτίρια και κατοικίες αλλά και τα αντίποινα της κυβέρνησης ισλαμιστών που εδρεύει στην Τρίπολη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συνολικά 3.047 σερβικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν μέχρι το 2015 και τα έσοδα απ' αυτές τις διαδικασίες ανέρχονται σε 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Οικονομίας, Ζέλικο Σέρτιτς, στη διάρκεια των εργασιών του Επιχειρηματικού Φόρουμ Κοπαόνικ.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Πάνω από 500 κάτοικοι του Κέιπ Τάουν στη Ν. Αφρική αναγκάστηκαν χτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που αποτεφρώνουν από την Κυριακή τεράστιες εκτάσεις του Εθνικού Πάρκου Τέιμπλ Μάουντεν και κατοικημένες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ