Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Στο επίκεντρο η μάχη στο Τικρίτ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η επιχείρηση στη βόρεια ιρακινή πόλη Τικρίτ (γενέτειρα του πρώην Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν) κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» συνεχίστηκαν χτες, για τρίτο 24ωρο με περίπου 30.000 Ιρακινούς στρατιώτες και πολιτοφυλακές Σουνιτών φυλάρχων της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον Ιρακινό στρατηγό Αμπντελ Αμίρ Αλ Ζαΐντι, πρώτος στόχος είναι να εμποδιστούν νέες επιθέσεις κατάληψης εδαφών από τους τζιχαντιστές, να διακοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού και να περικυκλώσουν «πλήρως» το Τικρίτ προτού εξαπολύσουν μαζική, ολομέτωπη επίθεση, καταλαμβάνοντας πρώτα την επαρχία Αλ Αλάμ στα βόρεια και την επαρχία Αλ Ντουρ στο νότο.

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι «εάν όλα πάνε καλά η επιχείρηση απελευθέρωσης του Τικρίτ θα διαρκέσει μερικές βδομάδες». Ομως, ακόμη και έτσι η στρατηγική πόλη θα μείνει ευάλωτη σε επιθέσεις τζιχαντιστών, αφού βρίσκεται κοντά σε άλλες «ζέουσες» περιοχές, όπως οι επαρχίες Νινευή και Ανμπαρ.

Στη Συρία, πάντως, οι συγκρούσεις του συριακού στρατού με τους τζιχαντιστές ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα παραμένουν σφοδρές. Μία από τις πιο αιματηρές μάχες δόθηκε στο Χαλέπι, κοντά στο κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας, που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από εκρήξεις που προκάλεσαν τζιχαντιστές από σήραγγα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα και από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, επιβεβαιώθηκε ο δεύτερος (μετά το θάνατο ενός Αυστραλού) θάνατος Δυτικού, πολεμώντας στο πλευρό των Κούρων της Συρίας. Πρόκειται για τον 25χρονο Βρετανό ελληνικής καταγωγής πρώην μέλος του βασιλικού σώματος πεζοναυτών, Κωνσταντίνο Ερικ Σκάφιλντ. Ο Σκάφιλντ πολεμούσε με κουρδικές δυνάμεις νοτιοανατολικά του Ταλ Χάμις.

Τέλος, ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να εξετάσει την πρόταση του Αιγύπτιου Προέδρου Α. Φ. Σίσι για τη συγκρότηση «ενιαίας αραβικής δύναμης» κατά των τζιχαντιστών στις 28 - 29 Μάρτη στο αιγυπτιακό θέρετρο, Σαρμ ελ Σέικχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ