Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι τύψεις...

Πανηγυρίζει η «Αυγή» στο κύριο άρθρο της, (3/3/2015), γιατί «με την ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup αναγνωρίζεται η ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης, επομένως με έμμεσο τρόπο αναγνωρίζονται τα καταστροφικά αποτελέσματα που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές στο κοινωνικό σώμα»... Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, διαφημίζει την προθυμία των «εταίρων» να στηρίξουν μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, λόγω των... «τύψεων» που νιώθουν για τις «τοξικές» πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια...

Ας μη σταθούμε στο γεγονός - που είναι βέβαια η ουσία! - ότι η εν λόγω συμφωνία της νέας συγκυβέρνησης με τους «εταίρους» συνιστά αποδοχή, διατήρηση και ενίσχυση όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο των μνημονίων για λογαριασμό του κεφαλαίου και ήταν αυτό που οδήγησε το λαό σε αυτά τα «καταστροφικά αποτελέσματα».

... δεν τρώγονται!

Αλήθεια, όμως, αυτήν την «άμεση» ή «έμμεση αναγνώριση» ο λαός τι ακριβώς να την κάνει; Τρώγεται; Λες και δε «χόρτασε» τόσα χρόνια από λόγια «συμπόνοιας» και «κατανόησης», από όσους - εντός και εκτός Ελλάδας, μέλη κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών - προωθούσαν τα μέτρα που του τσάκιζαν τη ζωή...

'Η μήπως είναι τίποτα καινοτόμο οι «τύψεις» και οι φιλανθρωπίες του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του; Μήπως, οι εξαθλιωμένοι πρέπει να πανηγυρίζουν για τα ψίχουλα που τους πετάνε κατά καιρούς αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα των εργαζομένων, ίσα - ίσα για να μην πεθάνουν της πείνας και για να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση;

Πόσο, μα πόσο «πρώτη φορά αριστερά» όλα αυτά...

Ουδέν μονιμότερον...

Στο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε χτες και φέρει τον τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» προβλέπεται «η επιδότηση ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (σ.σ. εισόδημα έως 4.800 ευρώ το χρόνο)», με στόχο να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες. Οσον αφορά το ποσό, το νομοσχέδιο προβλέπει να δίνονται στον ιδιοκτήτη και αφού έχει υπογραφεί νέο ή έχει ανανεωθεί το παλιό μισθωτήριο συμβόλαιο, έως 70 ευρώ το μήνα ανά άτομο και έως 220 ευρώ εάν πρόκειται για πολυμελή οικογένεια.

Με αφορμή αυτό θυμηθήκαμε όσα είχε πει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη του 2014, ότι θα γίνουν από την κυβέρνησή του στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Διαβάστε: «Το πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (κάρτα)».

Κι επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, απλά σημειώνουμε τις διαφορές... Επίσης, να σημειώσουμε ότι το μέτρο της επιδότησης ενοικίου μπορεί να το χρησιμοποιήσουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ενοίκιο!

ΣΥΡΙΖιές...

Το υπουργείο Υγείας προκήρυξε 74 θέσεις ειδικευμένων γιατρών για εξειδίκευση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που θα τοποθετηθούν σε μεγάλα νοσοκομεία όλης της χώρας για δύο χρόνια. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (όπως παθολογίας, καρδιολογίας, πνευμονολογίας κ.λπ.).

Τα τελευταία χρόνια έχουν ειδικευτεί στην εντατικολογία αρκετοί γιατροί, αλλά μένουν άνεργοι, γιατί οι προκηρύξεις έχουν παγώσει. Ετσι οι ανάγκες των ΜΕΘ σε γιατρούς καλύπτονται με επικουρικούς και των νοσηλευτών με εργαζόμενους με μπλοκάκι. Οι προσλήψεις αυτές έχουν περιορισμένη διάρκεια, γι' αυτό και μένουν μόνιμα κλειστά 150 - 200 κρεβάτια ΜΕΘ την τελευταία δεκαπενταετία.

Και επειδή η συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών - εκτός απ' το «ξεπάγωμα» 1.000 απ' το 2010 - βρήκε τη φόρμουλα της εξειδίκευσης για τη ΜΕΘ. Και τούτο γιατί οι προς εξειδίκευση γιατροί αν και ειδικευμένοι - θα αμείβονται με μισθούς των ειδικευόμενων. Δηλαδή, πολύ φτηνότερα.

Ιδού, λοιπόν, μια μεθοδολογία «αριστερού εξορθολογισμού» των δαπανών Υγείας, που μετά από δύο χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα και πάλι τα κενά στις ΜΕΘ. Αυτού του τύπου οι αριστερές προσαρμογές - ή ΣΥΡΙΖιές - στο νέο μνημόνιο, ή πρόγραμμα, ή συμφωνία, ή σύμβαση, ή γέφυρα - όπως και αν ονομαστεί - θα είναι συχνές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1871 Γεννιέται η Γερμανίδα κομμουνίστρια Ρόζα Λούξεμπουργκ. Δραστηριοποιούμενη στο Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, υπήρξε συνιδρυτικό μέλος της οργάνωσης των Σπαρτακιστών, απ' όπου προέκυψε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Πολέμια του οπορτουνισμού, πρωταγωνίστησε μαζί με τον Καρλ Λίμπκνεχτ στην καταδίκη του γερμανικού ιμπεριαλισμού (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος) και στην ανάπτυξη της επαναστατικής πάλης της εργατικής τάξης. Υπήρξε από τους ηγέτες της Γερμανικής Επανάστασης του 1918. Μετά την ήττα συνελήφθη και δολοφονήθηκε μαζί με τον Κ. Λίμπκνεχτ στις 15/1/1919.

1909 Μεγάλη απεργία καπνεργατών στο Βόλο. Οι απεργοί επιτίθενται στις καπναποθήκες όπου κλείστηκαν οι έμποροι και στη συνέχεια στη Χωροφυλακή πετυχαίνοντας την απόλυση των συλληφθέντων συναδέλφων τους. Οι έμποροι ικανοποιούν τα αιτήματα των καπνεργατών.

1922 Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι.

1929 Στην Ελευσίνα απεργούν 2.500 εργάτες ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, καθιέρωση 8ωρου, αναγνώριση του σωματείου, επαναπρόσληψη απολυμένων εργατών. Η Αστυνομία επιτέθηκε στους απεργούς σκοτώνοντας τον εργάτη Δημήτρη Μιχαήλο (και άλλον έναν τα στοιχεία του οποίου δεν είναι γνωστά), τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Η κηδεία του Μιχαήλου ήταν πάνδημη. Παρά τη σύλληψη της απεργιακής επιτροπής η απεργία συνεχίστηκε μέχρι και τις 14/3 πετυχαίνοντας επαναπρόσληψη απολυθέντων, ίδρυση Ταμείου Συντάξεως, αναγνώριση του σωματείου, μικρές αυξήσεις στο μεροκάματο.

1933 Στον απόηχο του εμπρησμού του γερμανικού Κοινοβουλίου - Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και μέσα σε όργιο αίματος, διωγμών, συκοφαντικής αντικομμουνιστικής εκστρατείας, διεξάγονται εκλογές στη Γερμανία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα πήρε 4.848.000 ψήφους και 81 βουλευτές. Τέσσερις μέρες μετά οι ναζί συλλαμβάνουν τους κομμουνιστές βουλευτές και το ΚΚ Γερμανίας τίθεται και επίσημα πια εκτός νόμου.

1943 Μεγάλες απεργίες των εργαζομένων στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 200.000 λαού διαδηλώνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση που κήρυξαν οι δυνάμεις Κατοχής. Στις συγκρούσεις με τους κατακτητές οι διαδηλωτές είχαν απώλειες 10 νεκρούς και πάνω από 134 τραυματίες. Οι διαδηλωτές όρμησαν στο υπουργείο Εργασίας και έκαψαν τις καταστάσεις επιστράτευσης. Ετσι ματαίωσαν την πολιτική επιστράτευση.

1949 Συνέρχεται η 2η Κομματική Σύσκεψη των καθοδηγητικών στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Επεξεργάστηκε τα θέματα που είχε θέσει η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Γενάρης 1949).

1951 Εκτελούνται ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης και οι σύντροφοί του Θεόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Ρήγας Παραθυράς. Ο Ν. Νικηφορίδης είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως επικεφαλής της «τρομοκρατικής κομμουνιστικής οργανώσεως» Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο των Νέων, επειδή μάζευε υπογραφές σχετικά με την Εκκληση της Στοκχόλμης για την ειρήνη.

1953 Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης.

Το όνομα και η δράση του Ι. Β. Στάλιν συνδέθηκαν με σημαντικά βήματα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση της ΕΣΣΔ τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, τη διαπάλη με οπορτουνιστικά ρεύματα, καθώς και με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ολα αυτά αποτέλεσαν βασικό λόγο που, ως ηγέτης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, τόσο από τον ταξικό αντίπαλο όσο και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956) και με όχημα τη λεγόμενη «αποσταλινοποίηση» προωθήθηκε δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

2013 Πεθαίνει ο Ούγκο Τσάβεζ Φρίας, πρώην στρατιωτικός και Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως το 2013.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org