Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αίγυπτο

Μετά από προσωπική πρόσκληση Σίσι, για να παραστεί σε οικονομικό συνέδριο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στο Κάιρο θα βρεθεί ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά από προσωπική πρόσκληση που του έστειλε ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντελ αλ Σίσι, ώστε να πάρει μέρος σε συνέδριο για την οικονομική ανάπτυξη που θα γίνει 13-15 Μάρτη στο Σαρμ ελ-Σέικχ. Η επιστολή Σίσι που έφτασε στη Λευκωσία χαρακτηρίζει «απαραίτητη την παρουσία» του Κύπριου ηγέτη, σε μια περίοδο που οι δύο χώρες ενισχύουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο σύνθετων αντιλαϊκών «παζαριών» που δυναμώνουν στη Μεσόγειο, της οποίας τον ενεργειακό πλούτο (αλλά όχι μόνο) ορέγονται τα μονοπώλια.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, στο ίδιο συνέδριο αναμένεται να παραβρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Τράπεζα. Η προσπάθεια της σημερινής «κοσμικής» κυβέρνησης της Αιγύπτου να προσελκύσει επενδυτές και μια σειρά έργα που επιταχύνει όπως αυτά που συνδέονται με τη διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ διαμορφώνουν πλαίσιο όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Την ίδια στιγμή, νέες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στη Βρετανία όσον αφορά τις πρόσφατες συμφωνίες που υπέγραψαν Ρωσία - Κύπρος. Συγκεκριμένα, η βαρόνη Λάντφορντ από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες δήλωσε στη Βουλή των Λόρδων «εξαιρετικά σοκαρισμένη» για τη συμφωνία που παρέχει στα ρωσικά πολεμικά πλοία δικαίωμα ελλιμενισμού σε κυπριακά λιμάνια.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, τους οποίους ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε για τις επαφές στη Ρωσία, δεν αντέδρασαν «όπως οι Αγγλοαμερικανοί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ