Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Νέα σημαντική αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Με άνοδο περίπου 10% αναμένεται να φτάσουν στα 145 δισ. δολάρια

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι επίσημες στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας πρόκειται να αυξηθούν την επόμενη χρονιά «περίπου 10%», σύμφωνα με τη Φου Γινγκ, εκπρόσωπο Τύπου του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του οποίου σήμερα ξεκινά η ετήσια πολυήμερη συνεδρίαση. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», η Γινγκ ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι «υπάρχει ακόμα χάσμα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας (και ξένων ομολόγων της) όσον αφορά τους όρους του συνολικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Χρειαζόμαστε ακόμα κι άλλο χρόνο».

«Το να υστερεί κανείς σημαίνει ότι γίνεται ευάλωτος στις επιθέσεις. Είναι ένα μάθημα που έχουμε μάθει από την Ιστορία», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, η απόσταση που έχει να διανύσει η χώρα για τον αμυντικό της εκσυγχρονισμό είναι αληθινά δύσκολη» και προσθέτοντας: «Πρέπει να βασιστούμε σ' εμάς για το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού και της έρευνας. Κάποιες φορές πρέπει να κάνουμε τα πάντα από την αρχή». Ενώ είπε ακόμα ότι «χρειάζεται αδιάκοπα να βελτιώνουμε τις συνθήκες για τους στρατιώτες μας».

Πέρυσι, η Κίνα αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 12,2%. Φέτος, είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά διψήφιου ποσοστού αύξησης του συγκεκριμένου κονδυλίου, που, πλέον, αναμένεται να φτάσει στα 145 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, η Κίνα δεν είναι η μόνη δύναμη που αυξάνει διαρκώς τις σχετικές της δαπάνες. Οπως κατέγραφε και το χτεσινό ρεπορτάζ του BBC για το θέμα, για το οικονομικό έτος του 2016, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατέθεσε στο Κογκρέσο αίτημα έγκρισης ενός στρατιωτικού προϋπολογισμού ύψους 585 δισ. δολαρίων. Σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και στασιμότητας, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, με όλες τις μορφές. Επιπλέον, αυξάνονται και οι «ειρηνευτικές αποστολές», με τις οποίες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αναζητούν «πάτημα» σε διάφορες περιοχές προσπαθώντας να ανοίξουν δρόμο για τα μονοπώλια στη μοιρασιά πρώτων υλών και αγορών.

Ειδικά στη ζώνη της Ασίας και του Ειρηνικού, οι αντιθέσεις διευρύνονται, με τις κόντρες να επικεντρώνονται ειδικά στην Ανατολική αλλά και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου η Κίνα πρωταγωνιστεί στην αντιπαράθεση σε μια περιοχή όπου εντοπίζονται σημαντικοί φυσικοί πόροι και περνούν κρίσιμοι εμπορικοί δρόμοι. Δεν είναι τυχαίο πως η Ιαπωνία αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες στα 42 δισ. δολάρια, ποσό που θεωρήθηκε ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας. Ακόμα, η Ινδία - ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο - σημείωσε επίσης ρεκόρ στην αύξηση των σχετικών δαπανών, κατά 11%.

Οσον αφορά τη συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (πρόκειται ουσιαστικά για την κινεζική Βουλή), αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έντεκα μέρες και θα πάρουν μέρος περίπου 3.000 αντιπρόσωποι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 2,1 τρισ. δολάρια!(2022-04-29 00:00:00.0)
Σαν τους γάλους(2021-02-27 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν αντιπυραυλική ασπίδα(2017-03-08 00:00:00.0)
Νέα αύξηση στρατιωτικών δαπανών(2014-03-06 00:00:00.0)
Νέα παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών(2005-06-08 00:00:00.0)
Στόχος η 2η θέση!(1996-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ