Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι τύψεις...

Πανηγυρίζει η «Αυγή» στο κύριο άρθρο της, (3/3/2015), γιατί «με την ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup αναγνωρίζεται η ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης, επομένως με έμμεσο τρόπο αναγνωρίζονται τα καταστροφικά αποτελέσματα που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές στο κοινωνικό σώμα»... Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, διαφημίζει την προθυμία των «εταίρων» να στηρίξουν μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, λόγω των... «τύψεων» που νιώθουν για τις «τοξικές» πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια...

Ας μη σταθούμε στο γεγονός - που είναι βέβαια η ουσία! - ότι η εν λόγω συμφωνία της νέας συγκυβέρνησης με τους «εταίρους» συνιστά αποδοχή, διατήρηση και ενίσχυση όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο των μνημονίων για λογαριασμό του κεφαλαίου και ήταν αυτό που οδήγησε το λαό σε αυτά τα «καταστροφικά αποτελέσματα».

... δεν τρώγονται!

Αλήθεια, όμως, αυτήν την «άμεση» ή «έμμεση αναγνώριση» ο λαός τι ακριβώς να την κάνει; Τρώγεται; Λες και δε «χόρτασε» τόσα χρόνια από λόγια «συμπόνοιας» και «κατανόησης», από όσους - εντός και εκτός Ελλάδας, μέλη κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών - προωθούσαν τα μέτρα που του τσάκιζαν τη ζωή...

'Η μήπως είναι τίποτα καινοτόμο οι «τύψεις» και οι φιλανθρωπίες του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του; Μήπως, οι εξαθλιωμένοι πρέπει να πανηγυρίζουν για τα ψίχουλα που τους πετάνε κατά καιρούς αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα των εργαζομένων, ίσα - ίσα για να μην πεθάνουν της πείνας και για να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση;

Πόσο, μα πόσο «πρώτη φορά αριστερά» όλα αυτά...

Ουδέν μονιμότερον...

Στο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε χτες και φέρει τον τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» προβλέπεται «η επιδότηση ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (σ.σ. εισόδημα έως 4.800 ευρώ το χρόνο)», με στόχο να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες. Οσον αφορά το ποσό, το νομοσχέδιο προβλέπει να δίνονται στον ιδιοκτήτη και αφού έχει υπογραφεί νέο ή έχει ανανεωθεί το παλιό μισθωτήριο συμβόλαιο, έως 70 ευρώ το μήνα ανά άτομο και έως 220 ευρώ εάν πρόκειται για πολυμελή οικογένεια.

Με αφορμή αυτό θυμηθήκαμε όσα είχε πει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη του 2014, ότι θα γίνουν από την κυβέρνησή του στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Διαβάστε: «Το πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (κάρτα)».

Κι επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, απλά σημειώνουμε τις διαφορές... Επίσης, να σημειώσουμε ότι το μέτρο της επιδότησης ενοικίου μπορεί να το χρησιμοποιήσουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ενοίκιο!

ΣΥΡΙΖιές...

Το υπουργείο Υγείας προκήρυξε 74 θέσεις ειδικευμένων γιατρών για εξειδίκευση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που θα τοποθετηθούν σε μεγάλα νοσοκομεία όλης της χώρας για δύο χρόνια. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (όπως παθολογίας, καρδιολογίας, πνευμονολογίας κ.λπ.).

Τα τελευταία χρόνια έχουν ειδικευτεί στην εντατικολογία αρκετοί γιατροί, αλλά μένουν άνεργοι, γιατί οι προκηρύξεις έχουν παγώσει. Ετσι οι ανάγκες των ΜΕΘ σε γιατρούς καλύπτονται με επικουρικούς και των νοσηλευτών με εργαζόμενους με μπλοκάκι. Οι προσλήψεις αυτές έχουν περιορισμένη διάρκεια, γι' αυτό και μένουν μόνιμα κλειστά 150 - 200 κρεβάτια ΜΕΘ την τελευταία δεκαπενταετία.

Και επειδή η συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών - εκτός απ' το «ξεπάγωμα» 1.000 απ' το 2010 - βρήκε τη φόρμουλα της εξειδίκευσης για τη ΜΕΘ. Και τούτο γιατί οι προς εξειδίκευση γιατροί αν και ειδικευμένοι - θα αμείβονται με μισθούς των ειδικευόμενων. Δηλαδή, πολύ φτηνότερα.

Ιδού, λοιπόν, μια μεθοδολογία «αριστερού εξορθολογισμού» των δαπανών Υγείας, που μετά από δύο χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα και πάλι τα κενά στις ΜΕΘ. Αυτού του τύπου οι αριστερές προσαρμογές - ή ΣΥΡΙΖιές - στο νέο μνημόνιο, ή πρόγραμμα, ή συμφωνία, ή σύμβαση, ή γέφυρα - όπως και αν ονομαστεί - θα είναι συχνές.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org