Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ
Δεν πέρασε η προσπάθεια για εκλογές νοθείας

Η παρέμβαση εργαζομένων και του ΠΑΜΕ ξεσκέπασε τις μεθοδεύσεις και παράλληλα το ρόλο της Ομοσπονδίας του κλάδου

Ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου σε παλιότερη κινητοποίηση
Ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου σε παλιότερη κινητοποίηση
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της πλειοψηφίας της απερχόμενης Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου να αποκλείσει χιλιάδες εργαζόμενους από τις αρχαιρεσίες του, με διαγραφές από το μητρώο των μελών. Το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν δεκάδες εργαζόμενοι, έκανε δεκτό το αίτημά τους και ανέστειλε τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν καταγγείλει το γεγονός ότι από το μητρώο μελών που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση του σωματείου, στις 19 Φλεβάρη, είχαν πεταχτεί έξω περίπου 4.000 εργαζόμενοι, χωρίς να έχει συζητηθεί καν στο Διοικητικό Συμβούλιο ποιοι είναι αυτοί και για ποιο λόγο διαγράφηκαν. Ανάμεσα στους διαγραμμένους ήταν εργαζόμενοι που είχαν πληρώσει κανονικά τη συνδρομή τους και άλλοι που θα πλήρωναν πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση παρουσίασε πάνω από 2.000 νέες εγγραφές από καταστάσεις που τους έδιναν οι ξενοδόχοι, ενώ 900 από αυτές τις εγγραφές δεν είχαν αριθμό ταυτότητας. Δεκάδες μέλη από το «νέο» εκκαθαρισμένο μητρώο είχαν τους ίδιους αριθμούς ταυτότητας. Την ίδια εποχή που χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από την προηγούμενη θερινή περίοδο και το επίδομα ανεργίας έχει περικοπεί, η πλειοψηφία του σωματείου στη Ρόδο ζητούσε επί της ουσίας, χωρίς προηγούμενη απόφαση Γενικής Συνέλευσης, το διπλάσιο ποσό για ετήσια συνδρομή από ό,τι προβλέπει το καταστατικό, δηλαδή 20 ευρώ το χρόνο.

Ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) είχε ζητήσει τότε να γίνουν οι εκλογές με το μητρώο μελών του 2012 και όσους εργαζόμενους έχουν προστεθεί. Ωστόσο, το προεδρείο αρνήθηκε να θέσει σε συζήτηση και ψηφοφορία την πρόταση αυτή.

Απάντηση στον αντι-ΠΑΜΕ οχετό

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε έναν αντι-ΠΑΜΕ οχετό από την Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, που κάνει λόγο για «απίστευτη προβοκάτσια» και «διασπαστική - αντεργατική δράση της κομματικής παράταξης - θρησκευτικής αίρεσης». Απαντώντας, η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Πάει πολύ να διαμαρτύρονται για την προσφυγή εργαζομένων στα δικαστήρια αυτοί που δικαστικά προσπάθησαν να σταματήσουν τις εκλογές του Συνδικάτου της Αθήνας, όχι μία φορά αλλά τρεις! Γελοιοποιούνται σε ολόκληρο τον κλάδο όταν μιλούν για "επαίσχυντη αναβολή στην ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών", αφού όλο και περισσότεροι ξέρουν πλέον τι εννοούν με τον όρο "εκλογικές διαδικασίες", όπως να ψηφίζουν πεθαμένοι (Κρέστενα 2005), αρχαιρεσίες μέσα σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Θεσσαλονίκη 2012), χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου (Χαλκιδική 2014), με ψηφοφόρους άλλων σωματείων (Πύργος 2014) και πολλά πολλά άλλα...

Η αναφορά τους στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα με υβριστικούς χαρακτηρισμούς δεν λερώνει κανένα αγωνιστή που φτύνει αίμα να οργανώσει τον κλάδο, να υπερασπιστεί τους συναδέλφους απέναντι στη σκληρή εργοδοσία, μαζί με την οποία οι παρατάξεις της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία ξηλώνουν για πάνω από 25 χρόνια μία - μία τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας.

Για τον ισχυρισμό τους ότι "κομματικός δικηγόρος" ανέλαβε την προσφυγή των εργαζομένων που "πέταξαν" αντιδημοκρατικά και αντικαταστατικά από το μητρώο των μελών του σωματείου στη Ρόδο, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι πολιτικές πεποιθήσεις ενός επιστήμονα, όταν μάλιστα αυτός είναι ταγμένος στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, κατακρίνονταν σε εποχές σκοτεινές και μαύρες και πάντως όχι από τις οργανώσεις των εργαζομένων. Αντίθετα, η Ομοσπονδία κουβέντα δεν λέει για το δικηγόρο στον οποίο ανέθεσε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου να το εκπροσωπήσει, που είναι δικηγόρος που εκπροσωπεί την Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου».

Να απαλλαγούμε από τους εργοδοτικούς

Σχετικά με τις αιτιάσεις της Ομοσπονδίας ότι οι εργαζόμενοι στη Ρόδο χρειάζονται τη στήριξη και τη δράση του σωματείου τους, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «αυτή θα έπρεπε να παρέμβει ώστε να μη μείνουν 4.000 εργαζόμενοι εκτός κλαδικής ΣΣΕ, όπως κινδυνεύουν να μείνουν αν τελικά ισχύσουν οι διαγραφές». Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Αυτά για να καταδειχτεί ακόμη πιο καθαρά η αναγκαιότητα να απαλλαγούμε το συντομότερο από τους εργατοπατέρες που κάθισαν στο σβέρκο μας, με την αμέριστη στήριξη της εργοδοσίας, που σε κάθε εκλογική μάχη φέρνει με πούλμαν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν συνοδεία διευθυντών. Αυτά για να μαθαίνουν οι νεότεροι συνάδελφοι του κλάδου και να θυμούνται και οι παλιότεροι, τι σημαίνει εργοδοτική πλειοψηφία, κυβερνητικός συνδικαλισμός και πόση ζημιά έκαναν και κάνουν στον κλάδο, στο ίδιο το κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ