Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ
Η Συλλογική Σύμβαση παγιώνει τις τεράστιες απώλειες

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ παρουσιάζει σαν αυξήσεις τα κουπόνια σίτισης!

Στους «μνημονιακούς» νόμους στηρίζεται και η νέα Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε την περασμένη βδομάδα η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και αφορά τους εργαζόμενους στη μητρική ΔΕΗ και όχι στις εταιρείες μεταφοράς και διανομής. Ουσιαστικά, πρόκειται για αναπαραγωγή της ΣΣΕ που είχε υπογραφεί το 2012.

Παρά το κλίμα που επιχειρούν να καλλιεργήσουν, η σύμβαση δεν προβλέπει καμιά ανάκτηση των τεράστιων μισθολογικών απωλειών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, όπως και το σύνολο των εργαζομένων. Απώλειες που ξεκινάνε από 35%, για να φθάσουν μέχρι και το 60% (αφορά σε μισθολογικές αποδοχές στις οποίες συνυπολογίζονται υπερωρίες, βάρδιες κ.ά. σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και αλλού).

Οσο για τις δήθεν αυξήσεις ή τα «εξωφρενικά προνόμια» που δόθηκαν, σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, μόνο τέτοια δεν είναι. Συγκεκριμένα, η νέα Σύμβαση προβλέπει τη χορήγηση κουπονιών σίτισης (!) για κάθε μέρα πραγματικής εργασίας, αξίας μέχρι έξι ευρώ τη μέρα! Με άλλα λόγια, τους πετάνε κυριολεκτικά ψίχουλα, τα οποία δεν θεωρούνται καν μέρος του μισθού, καθώς η χορήγησή τους σταματά με τη λήξη της σύμβασης.

Από την άλλη μεριά, τους αφαιρούν από το μισθό υποχρεωτικά δύο ευρώ το μήνα με τη μορφή παρακράτησης για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ με προφανή στόχο την αποπληρωμή του δανείου που έχει πάρει η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ... Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η «Αγωνιστική Συνεργασία» ήταν αντίθετες στη λήψη του δανείου.

Ενα ακόμα στοιχείο είναι το γεγονός ότι και σ' αυτήν τη Σύμβαση προβλέπεται πως το μισθολογικό κόστος δεν μπορεί να ξεπεράσει το 65% αυτού που είχε διαμορφωθεί το Δεκέμβρη του 2009. Αν το ξεπεράσει, τότε θα γίνουν μειώσεις στους μισθούς. Ακόμα παραπλανούν τον κόσμο όταν ισχυρίζονται ότι μπαίνει «πάγος» στις απολύσεις, καθώς διατηρούνται σε ισχύ οι «μνημονιακοί» νόμοι που έχουν καταργήσει το πλαίσιο που υπήρχε σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και προστάτευε τους εργαζόμενους από τις απολύσεις.

Για την ιστορία, τη νέα ΣΣΕ ψήφισαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ η ΠΑΣΚ, η ΔΑΚΕ και ένα από τα τρία στελέχη του ΜΕΤΑ. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» ψήφισε κατά, όπως και ένα στέλεχος του ΜΕΤΑ, ενώ οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχώρησαν. Το τρίτο στέλεχος του ΜΕΤΑ ψήφισε λευκό!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ