Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αίτημα αναχρηματοδότησης στην ΕΚΤ

Τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» ρευστότητας προαναγγέλλουν πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της. Η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την αναμενόμενη, για σήμερα, κατάθεση του επίσημου αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την εξάμηνη παράταση της «δανειακής σύμβασης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα που θα υποβάλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, θα αφορά την αύξηση της χρηματοδότησης πάνω από τα 65 δισ. ευρώ, που είχε τεθεί ως όριο στην προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ. Στόχος είναι να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των εγχώριων τραπεζών, ενόψει και των σχετικά αυξημένων εκροών στις καταθέσεις που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, ο οποίος συμμετείχε στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών πως το κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες επιδεινώνεται, αφού συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου IFO X. B. Zιν, με άρθρο του στους «Financial Times», ζητά τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στα 42 δισ. ευρώ (από 65 δισ. ευρώ σήμερα) με ταυτόχρονο περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να σταματήσουν οι εκροές και να διατηρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες.

Εξάλλου, εμπλοκή εμφανίστηκε γύρω από το διορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με επιστολή του στις ελληνικές τράπεζες την περασμένη βδομάδα ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ υπενθυμίζει ότι οι όποιες αλλαγές στις διοικήσεις θα πρέπει να έχουν την προέγκριση της ΕΚΤ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ