Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι δυσχέρειες στα παζάρια θωρακίζουν προσώρας την ηγεσία

Επ' αόριστον αναβολή πήρε η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ (φωτ. από την προηγούμενη συνεδρίαση)

Eurokinissi

Επ' αόριστον αναβολή πήρε η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ (φωτ. από την προηγούμενη συνεδρίαση)
Ως ευκαιρία για φυγή προς τα μπρος λειτουργεί για τη ΝΔ η εμφανιζόμενη δυσχέρεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσει τα παζάρια με τους πιστωτές για την παραπέρα διαχείριση του χρέους.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, αποφεύγεται προσώρας η «εσωστρέφεια», η αμφισβήτηση της ηγεσίας του Αντ. Σαμαρά από μια σειρά στελέχη που είναι έτοιμα να θέσουν ζήτημα αλλαγής προέδρου, στο πλαίσιο διεργασιών που δεν αφορούν μόνο προσωπικές φιλοδοξίες, καθώς ουσιαστικά όλα τα εγχώρια αστικά επιτελεία θέλουν αλλαγές στο έως τώρα μείγμα διαχείρισης το οποίο εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, άρα μπαίνει εκ των πραγμάτων - εκ των επιδιώξεων της ντόπιας αστικής τάξης ζήτημα αλλαγών και στην ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα αυτό το άλλο μείγμα που προκρίνουν.

Στη βάση βέβαια των ανησυχιών που εκφράζονται και στη ΝΔ περί «ατυχήματος» στα παζάρια με τους πιστωτές λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης, η όλη συζήτηση για τα εσωκομματικά μετατίθεται για αργότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, και «εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στο Eurogroup» αναβλήθηκε επ' αόριστον η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου αναμενόταν να πάρουν το λόγο και βουλευτές οι οποίοι αμφισβητήσουν τον Σαμαρά και τις επιλογές του το προηγούμενο διάστημα (π.χ., την προεκλογική δεξιά ρητορεία του που - κατά τα στελέχη αυτά - τους απομάκρυνε από πιο κεντρώα ακροατήρια, ψηφοφόρους που - όπως κρίνουν - πρέπει να εγκολπωθούν εκ νέου προκειμένου να μπορέσουν να ξαναδιεκδικήσουν με αξιώσεις τη διαχείριση της αστικής εξουσίας).

Την ίδια ώρα, τα ζόρια που τραβά η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις δίνουν στη ΝΔ ευκαιρία να επιδείξει σε ντόπια και ξένα επιτελεία δραστηριότητα και πρωτοβουλίες για διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας άρχουσας τάξης για παραμονή της χώρας εντός ΕΕ με ευρώ.

Σε αυτήν τη βάση χτες έγινε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τρέχουσες εξελίξεις, υπό τον Αντ. Σαμαρά. Συμμετείχαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και οι στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης.

Επιγραμματικά, από τη ΝΔ υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στη διαδικασία της «διαπραγμάτευσης» με «όρους υπευθυνότητας». Οτι «η ρήξη με τους εταίρους δεν είναι λύση». Οτι η χώρα βρέθηκε απομονωμένη στο Γιούρογκρουπ γιατί η κυβέρνηση «επιδίωξε πολιτική διαχείριση, ενώ το Eurogroup απαιτούσε αριθμούς», καθώς δεν είχε - πάντα σύμφωνα με τη ΝΔ - προετοιμαστεί ιδιαίτερα σε τεχνικό επίπεδο, δεν είχε τα απαραίτητα κείμενα και αριθμούς προκειμένου να διατυπώσει μια πρόταση που να είναι πειστική στους πιστωτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ