Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ναι» σε συμφωνία με «περιτύλιγμα» που θα σώζει τα προσχήματα

Το έδαφος για την υπογραφή νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την ΕΕ και τους άλλους δανειστές προετοιμάζει ο Αλ. Τσίπρας...

Eurokinissi

Το έδαφος για την υπογραφή νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την ΕΕ και τους άλλους δανειστές προετοιμάζει ο Αλ. Τσίπρας...
Κλείνοντας το μάτι στην ΕΕ για τη συνομολόγηση μιας νέας συμφωνίας, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε χτες μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τη διάθεση της κυβέρνησης να συμφωνήσει σε επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης, δηλαδή του μνημονίου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της, παρότι σκόπιμα το διαχωρίζει, εκμεταλλευόμενη την αγωνία του λαού να δοθεί ένα τέλος στις αντιλαϊκές πολιτικές. Λίγες ώρες μετά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της αυτή γνωστοποιώντας με non paper την απόφασή της να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

«Εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας λίγο μετά: «Πριν από την έναρξη του χθεσινού Eurogroup είχε τεθεί υπόψη μας, μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις, - και κατ' ιδίαν και εκ του μακρόθεν, τηλεφωνικές διαβουλεύσεις - σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θα εισηγείτο, ως πλαίσιο συζήτησης, ο αρμόδιος Επίτροπος για τα Οικονομικά, ο Πιερ Μοσκοβισί ... το αποδεχθήκαμε προσπαθώντας να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης - προσέξτε, όχι του τρέχοντος προγράμματος, αυτό που διαχωρίζουμε τόσο καιρό στην Ελλάδα, άλλο δανειακή σύμβαση, την οποία θα διαπραγματευθούμε, άλλο το πρόγραμμα ... - , έκανε λοιπόν λόγο το σχέδιο αυτό για επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε τετράμηνη ενδιάμεση συμφωνία, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Προέβλεπε, επίσης, χρηματοδότηση των δράσεων για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη του Eurogroup, ο κύριος Ντάισελμπλουμ αντικατέστησε το συγκεκριμένο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος με ένα νέο, που δεν είχαμε καν υπόψη μας ... αυτή η κίνηση αποσκοπούσε ... σε μη συμφωνία χθες βράδυ. Αφού το νέο αυτό σχέδιο δεν προνοούσε απλώς για την επέκταση του Μνημονίου. Αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα. Εξειδίκευε και τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνησή μας ώστε το Μνημόνιο να μην παραμείνει γράμμα κενό περιεχομένου. Μας ζητούσαν, εκτός από την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και των μέτρων της ... ιδιωτικοποιήσεις και να αποδεχτούμε δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα».

Εκτός απ' τη λαθροχειρία του διαχωρισμού δανειακής σύμβασης και μνημονίου, ο πρωθυπουργός συγκαλύπτει ότι μέτρα σαν αυτά που τάχα απορρίπτει δεν αποτελούν μνημονιακή «παραξενιά» αλλά την «καρδιά» της ευρωενωσιακής στρατηγικής, στην οποία η κυβέρνηση ομνύει. «Οι ευρωπαϊκές Συνθήκες μας δεσμεύουν» διαβεβαίωσε εξάλλου ξανά χτες ο Αλ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο του εν εξελίξει παζαριού με την ΕΕ, ο πρωθυπουργός ζήτησε απ' τους εταίρους «να προστατέψουν στην σταθερότητα στην ήδη ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο». Πρέπει να σημειώσουμε ότι χτες στο περιθώριο των εργασιών του ΕΚΟΦΙΝ ο Β. Σόιμπλε παρέτεινε ως τις 27 Φλεβάρη το χρονικό περιθώριο για κατάληξη της διαπραγμάτευσης, ενώ ο Μ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι το τραπεζικό σύστημα θα εξακολουθήσει να αντλεί ρευστότητα απ' τον ELA.

Δεν αίρονται τα μέτρα που τσακίζουν το λαό

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε χτες στα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνησή του, που αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των εφαρμοστικών νόμων και μνημονίων που τσακίζουν το λαό, των οποίων την κατάργηση θα ζητήσει άμεσα, με πρόταση νόμου και ονομαστική ψηφοφορία το ΚΚΕ.

Αυτά αφορούν την «προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών», εξασφαλίζοντας όπως είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση την παράταση της προστασίας από πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία χωρίς να βγάζει τη θηλιά απ' το λαιμό του λαού. Μίλησε ακόμα για «ρυθμίσεις των εκατό (100) δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία». Ούτε βεβαίως εδώ πρωτοτυπεί η κυβέρνηση αφού παρόμοιες ρυθμίσεις ήδη έχουν γίνει. Στόχος της, άλλωστε, δεν είναι η ανακούφιση του λαού αλλά η ρύθμιση χρεών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και να εισρεύσει χρήμα στα άδεια κρατικά ταμεία. Προς τούτο, μάλιστα, υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν επίκληση στο «πατριωτικό καθήκον» του λαού! «...Και, την ίδια στιγμή, θα φέρουν νέα έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα δώσουν την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία», παραδέχτηκε χτες και ο Αλ. Τσίπρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές οι ρυθμίσεις χθες το βράδυ στον ελληνικό και ξένο αστικό Τύπο όχι μόνο δεν θεωρήθηκαν ως «μονομερείς ενέργειες», αλλά και ως διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για «σχέδιο νόμου που θα βάζει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να βάλει «τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας», μιας και αυτός ο μεσαίωνας προϋπήρχε της τρόικας και των μνημονίων. Τέλος, υποσχέθηκε να φέρει και «νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση».

Διάψευση φημών για εκλογές

Στο μεταξύ, το Μαξίμου διέψευσε χτες βράδυ δημοσιεύματα που έφεραν τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα προκηρυχτούν νέες εκλογές.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org