Κυριακή 17 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
«Καράβι» της μουσικής του κόσμου

Οι «Afro Celt Sound System»
Οι «Afro Celt Sound System»
Ενας ολόκληρος κόσμος μουσικής, τεχνών, χορού, το πασίγνωστο και πολυταξιδεμένο Φεστιβάλ «Womad», που γεννήθηκε πριν είκοσι χρόνια από τον Πίτερ Γκάμπριελ, ανοίγει τις πύλες του, την Παρασκευή (22/6) στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας, στο Γουδί (κοντά στη συμβολή Μεσογείων και Κατεχάκη). Για τρεις μέρες (μέχρι 24/6), από τις 7 μ.μ. μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις τρεις σκηνές του, θα παρελάσουν σημαντικοί εκπρόσωποι της world music: Δεξιοτέχνες από διάφορες γωνιές του πλανήτη, διάσημα ονόματα της διεθνούς σκηνής, παραδοσιακοί καλλιτέχνες και, βεβαίως, Ελληνες ερμηνευτές και δημιουργοί. Η τριήμερη αυτή πολυπολιτισμική συνάντηση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, γίνεται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο των διοργανώσεων της Επικράτειας Πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως το «Womad», εδώ και δύο δεκαετίες, περιοδεύει κάθε χρόνο σε πολλά διαφορετικά σημεία του πλανήτη, αναδεικνύοντας την οικουμενικότητα των διαφορετικών πολιτισμών των λαών, ενάντια στα υποπροϊόντα της βιομηχανίας του μαζικού «πολιτισμού».

Ο γύρος του κόσμου, λοιπόν, μέσα από τρεις μέρες γεμάτες μουσική. Η αυλαία του Φεστιβάλ θ' ανοίξει την Παρασκευή στις 7 μ.μ., με τον Σύρο δεξιοτέχνη στο ούτι Ziad Rajab, που εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται στη χώρα μας. Θα ακολουθήσουν οι Βρετανοί «Transglobal Underground» με ηλεκτρονικό έθνικ, το Χοροθέατρο «Sine qua non», ο Youssou' n' Dour από τη Σενεγάλη - ηγετική μορφή της σύγχρονης αφρικανικής μουσικής, οι αγαπημένοι στο ελληνικό κοινό Πορτογάλοι «Madredeus», η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Yugchen Lhamo από το Θιβέτ, ενώ η βραδιά θα κλείσει με Djs.

Το Σάββατο οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν (5 μ.μ.) με το Μουσικό Εργαστήρι (στο χώρο του φεστιβάλ θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια και εικαστικές εγκαταστάσεις), ενώ το πρώτο σχήμα που θα εμφανιστεί θα είναι οι Σκοτσέζοι «Capercaillie», ένα σχήμα που ασχολείται με την αναβίωση του κέλτικου ήχου. Θ' ακολουθήσει η Pina από την Αυστρία, ενώ λίγο πριν τις 8 μ.μ., στη σκηνή θ' ανέβει η Κουβανέζικη Ορχήστρα «Sierra Maestra». Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί ο Papa Wemba, η πιο συναρπαστική φωνή της αφρο-ρούμπα του Ζαΐρ, οι εξαίρετοι «Afro Celt Sound System» που μετουσιώνουν στη δουλιά τους τα κοινά στοιχεία της αφρικάνικης και κέλτικης παράδοσης, οι Πακιστανοί «Rizwan Muazzam Qawwali & The temple of sound», ο Διονύσης Σαββόπουλος, οι «Tarika» από τη Μαδαγασκάρη και οι Papa Noel (Κονγκό) - Adan Pedroso (Κούβα).

Θα λειτουργεί παιδότοπος, ενώ για τα παιδιά μέχρι 12 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10.000 δρχ. για κάθε μέρα, ενώ για τις ηλικίες 12-18 χρόνων 8.000 δρχ. Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν όλες τις εκδηλώσεις του τριήμερου, υπάρχει ενιαίο εισιτήριο 24.000 δρχ. Εισιτήρια προπωλούνται στα δισκοπωλεία «Μετρόπολις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ