Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δεσμεύσεις για «δημόσια ΔΕΗ» στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Το «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους είναι το στίγμα της πολιτικής της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον τομέα της Ενέργειας. Αυτό αποτυπώθηκε ανάγλυφα στις δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, κατά τη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής, στο πρώην υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οπως ανέφερε, «ένα από τα πρώτα μέτρα θα έλεγα στο υπουργείο μας θα είναι να βάλουμε τέλος στη διάσπαση και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα παραμείνει και θα αναβαθμιστεί και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση με πλειοψηφικό δηλαδή μετοχικό πακέτο στο Δημόσιο, ως Δημόσια Επιχείρηση, που θα λειτουργεί με δημόσια χαρακτηριστικά και με αποκλειστικό γνώμονα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά κριτήρια και όχι βεβαίως κερδοσκοπικά. Στη ΔΕΗ έχουμε τη βούληση να δώσουμε μια νέα πνοή, γιατί αποτελεί το μεγάλο γίγαντα και το όχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και επιτρέψτε μου να πω ότι θέλουμε να επανεξετάσουμε όλες τις σχέσεις της, ώστε να την απαλλάξουμε από κάθε ληστρική διασύνδεση με ιδιωτικά συμφέροντα».

Με άλλα λόγια: Παραμένουν απείραχτες η δράση ιδιωτών καπιταλιστών στην Ενέργεια και η σύμπραξη του αστικού κράτους και των επιχειρήσεών του με αυτούς (αλλά χωρίς... «ληστρικές διασυνδέσεις»), παραμένει και το καθεστώς ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (αλλά με... μειοψηφικό πακέτο στους ιδιώτες καπιταλιστές), παραμένει η ΔΕΗ ως ο γίγαντας της «αναπτυξιακής» και «παραγωγικής» στήριξης των λεγόμενων «ενεργοβόρων» βιομηχανιών...

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται όλο το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας της ΕΕ, που έχει γνώμονα την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους μονοπωλιακούς ομίλους, η θέση του για «δημόσια επιχείρηση» δεν έχει καμία σχέση με την εξασφάλιση φτηνού ρεύματος για όλο το λαό, αλλά το πώς θα λειτουργεί αφενός ως ρυθμιστής ανάμεσα στα μονοπώλια που ανταγωνίζονται στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και πώς θα εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα συνολικά στο βιομηχανικό κεφάλαιο στο όνομα της «παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Για να μην ξεχνιόμαστε, ως προς τα παραπάνω ήταν πολύ χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η τοποθέτηση του τότε βουλευτή Δ. Παπαδημούλη, στις 13/3/2014, στη συζήτηση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (η οποία επίσης θα παγώσει, σύμφωνα με τον Π. Λαφαζάνη): «Ως αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει μια σοβαρή ενεργειακή πολιτική, μια συμβολή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στην οικονομική ανασυγκρότηση, χωρίς μια ισχυρή ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Μια ισχυρή ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο αφήνει χώρο για ιδιώτες και αυτό είναι και το μοντέλο που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ