Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12051

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Απαλλάσσονται από τα τροφεία οι λαϊκές οικογένειες με απόφαση του δήμου

ΣΕΛ.  11
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για την πτώση του F16

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το δυστύχημα κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟικής άσκησης


ΣΕΛ.  8

Με τις «ευλογίες» του κεφαλαίου η νέα συγκυβέρνηση

Phasma

  • Δοκιμασμένοι σε διάφορα πόστα, σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και σε διεθνή ινστιτούτα των μονοπωλίων είναι αρκετοί από τους υπουργούς που επιλέχθηκαν να στελεχώσουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
  • Θερμή υποδοχή από εκπροσώπους του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, θεσμών της ΕΕ, διαφόρων επιτελείων στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, που υπενθυμίζουν τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης και τις προσδοκίες τους από αυτήν.
  • Σε εξέλιξη οι διεργασίες, για να εξασφαλιστεί ευρύτερη συναίνεση και ανοχή από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με αξιοποίηση και της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή, καμία αναμονή. Να οργανώσουν την πάλη τους για ανάκτηση όσων έχουν χάσει, για ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συγκυβέρνηση - ΣΕΒ έχουν καλή χημεία

Από τις συγχαρητήριες επιστολές που πήρε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις προηγούμενες μέρες, ξεχωρίζει αυτή του προέδρου του ΣΕΒ προς τον Αλ. Τσίπρα.

Χωρίς να χάσουν χρόνο, οι βιομήχανοι ζητάνε από τη νέα κυβέρνηση να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά, με στόχο «τη δυναμική ανάπτυξη, με αύξηση της παραγωγικής απασχόλησης, ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, ανασυγκρότηση της βιομηχανίας, προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, οριστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΕΒ και ο ΣΥΡΙΖΑ «έχτισαν» μια καλή χημεία μεταξύ τους, πολύ πριν ο τελευταίος αναλάβει τη διακυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβρη του 2014, σε συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο των βιομηχάνων, ο Θ. Φέσσας είπε: «Θεωρώ ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να έχουμε κοινά αποδεκτές λύσεις. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, χωρίς να έχουν επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τη σταθερότητα».

Τον Ιούνη του ίδιου χρόνου, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο Αλ. Τσίπρας είχε πει: «Δεν μπορούμε παρά να συνεργαζόμαστε, να βοηθήσουμε τη βιομηχανία, χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία». Σε συνέχεια αυτού του «άτυπου» διαλόγου, έρχεται και η συγχαρητήρια επιστολή του ΣΕΒ...

Εκτός από τον ΣΕΒ, συγχαρητήρια επιστολή στη συγκυβέρνηση έστειλε και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με την οποία εκφράζει «τις θερμότερες ευχές για καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στη συνέχιση του δύσκολου έργου που έχει αναλάβει». Βεβαιώνει ακόμα τον Αλ. Τσίπρα ότι «θα είναι στη διάθεσή του για κάθε συνεργασία που θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».

Για να δούμε, όμως, τι ζητάει από τη νέα συγκυβέρνηση ο ΣΒΒΕ; Γράφει στην επιστολή: «Για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί εντατικά και να δράσει με αποτελεσματικότητα και συνέπεια, προσηλωμένη σε σαφή και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών για τη θεμελίωση ενός νέου οικονομικού προτύπου.

Θέματα όπως: παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία, μέτρα υπέρ της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, λήψη αναπτυξιακών μέτρων για την πραγματική οικονομία, μείωση του κόστους ενέργειας, αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, εμπέδωση κλίματος ασφάλειας μπορούν να αναμορφώσουν τη χώρα, αν βεβαίως αντιμετωπισθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να ανατρέψουν τη μέχρι σήμερα κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Οι βιομήχανοι ξέρουν ότι απευθύνονται σε «ευήκοα ώτα». Κι αυτό επειδή στην τελευταία γενική συνέλευση του ΣΕΒ είχαν ακούσει τον Αλ. Τσίπρα να δεσμεύεται για: Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και δημόσιες επενδύσεις που «σύρουν και συμπληρώνουν -δεν εκτοπίζουν- τον ιδιωτικό τομέα». Διεκδίκηση «έκτακτων ευρωπαϊκών πόρων για ευρείας κλίμακας δημόσιες επενδύσεις στους τομείς του μέλλοντος». «Αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα - εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού».

Επίσης: Σταθερό, διαφανές, δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών «ώστε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις». Στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, έτσι ώστε ν' αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Μετά απ' όλα αυτά, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η συνεργασία της νέας συγκυβέρνησης με τους βιομήχανους ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς και ότι το έργο της έχει τις ευλογίες ισχυρών μερίδων της πλουτοκρατίας. Αυτό, όμως, που δε λέγεται είναι ότι το μάρμαρο αυτών των διευκολύνσεων και δεσμεύσεων προς το κεφάλαιο θα συνεχίζει να το πληρώνει ο λαός.


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ΕΕ ετοιμάζει νέες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία

Καταδικάζει τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία με καθημερινές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές.


ΣΕΛ.  15


ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015
Επιπλέον στοιχεία για το εκλογικό αποτέλεσμα

ΣΕΛ.  7
ΔΗΜΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, ανύπαρκτα έργα

ΣΕΛ.  11
ΑΡΚΤΙΚΗ
Περιοχή «αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας» για το κεφάλαιο

ΣΕΛ.  10
ΑΓΡΟΤΕΣ
Μπροστά σε παλιά και νέα προβλήματα

Χιλιάδες αγρότες περιμένουν ακόμα να τους καταβληθούν επιδοτήσεις και άλλες ενισχύσεις, καθώς δεν έχουν αποδοθεί στο σύνολό τους οι εξισωτικές των κτηνοτρόφων, ενώ δεν έχουν πληρωθεί και οι δικαιούχοι του προγράμματος αντιρρύπανσης. Επίσης, πολλοί δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αρρώστιες, από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία κ.λπ.


ΣΕΛ.  12

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ