Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12053

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ευθυγραμμίστηκε με την ανανέωση κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Νέες κυρώσεις θα «συζητηθούν» σε επόμενη Σύνοδο, στις 9 Φλεβάρη


ΣΕΛ.  6
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Καραμπόλες» με χρέος και αναδιαρθρώσεις στο φόντο ανταγωνισμών

ΣΕΛ.  3

Υπεύθυνοι για όσα ζει ο λαός η ΕΕ και οι θεσμοί της

Eurokinissi

Φιλοφρονήσεις στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Μ. Σουλτς χτες το μεσημέρι, διαβεβαιώσεις για διαπραγμάτευση μέσα στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου, για «σταθερότητα» και όχι μονομερείς ενέργειες, παρά τις όποιες διαφωνίες, για ζητήματα διαχείρισης του χρέους.

Την ίδια στιγμή, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού, κατήγγειλαν την «οικονομική ολιγαρχία» τη διαφθορά και την αδιαφάνεια!

Σε σχόλιό του, για τη συνάντηση και τις δηλώσεις των Αλ. Τσίπρα και Μ. Σουλτς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οσο κι αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς, η ΕΕ και οι θεσμοί της είναι οι κατεξοχήν προστάτες της "οικονομικής ολιγαρχίας" και υπεύθυνοι για όσα ζει ο ελληνικός λαός».


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο «λιτός βίος»

Σε ποιον απευθύνεται, αλήθεια, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, όταν λέει ότι «είμαστε υπέρ του λιτού βίου, δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσες πολλές Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους των πόλεών μας. Ούτε περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες μας, ούτε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας»; Σε ποιον απευθύνεται, όταν διαπιστώνει ότι «οι Ελληνες δημιουργούσαν, όταν ζούσαν λιτά. Οταν ξόδευαν λιγότερα από τα έσοδά τους, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Οταν ήταν περήφανοι που δεν είχαν πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και χρέη»;

Πρώτα και κύρια, απευθύνεται στον ελληνικό λαό. Στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που έχουν γονατίσει από την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Σε αυτούς στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να αρκεστούν στα λίγα ψίχουλα, που αναμένεται να μοιράσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Λέει ο νέος υπουργός: «Οταν ξόδευαν λιγότερα από τα έσοδά τους»... Πόσο μοιάζει η λογική της νέας συγκυβέρνησης με τη λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων! Λογική, που, από το ξέσπασμα της κρίσης, προσπαθούν να καλλιεργήσουν, ότι «για το χρέος και τα ελλείμματα φταίει ο λαός που ξόδευε αλόγιστα περισσότερα από όσα παρήγε». Είναι ίδιο με το «καταναλώναμε περισσότερα από όσα παράγαμε».

Πάνω σε αυτήν τη λογική δεν πάτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η προπαγάνδα για συσκότιση των πραγματικών αιτιών της κρίσης; Για να κρύψουν ότι ο λαός, που παράγει όλο τον πλούτο, ζει με μερικά ψίχουλα ή εξαθλιωμένος, την ίδια στιγμή που επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν.

Είναι λογικό να αναπτύσσει τέτοιες θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού με την πολιτική του ο λαός ούτε τις απώλειες της κρίσης πρόκειται να ανακτήσει, ούτε τα ψίχουλα που θα του μοιράσει θα τον σώσουν από τη λιτότητα διαρκείας, που επιβάλλει ο σημερινός δρόμος του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Και η συγκυβέρνησή του, με άλλο μείγμα διαχείρισης, από άλλο μονοπάτι θα συνεχίσει σε αυτήν την αντιλαϊκή κατεύθυνση. Κατεύθυνση που εγγυάται την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και που για το λαό εγγυάται το «λιτό βίο», αναπαράγοντας διλήμματα διαβίωσης για το εάν θα έχει θέρμανση ή το εμβόλιο για το παιδί, εάν θα ταΐσει λίγο κρέας τα παιδιά του ή γάλα τα μωρά του ή εάν θα πάρει ένα αντιβιοτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, παίζει το χαρτί της δυνατότητάς του για χειραγώγηση και ενσωμάτωση της δυσαρέσκειας, αγανάκτησης και οργής των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που έχει συσσωρευτεί την προηγούμενη 5ετία. Επιχειρώντας, λοιπόν, να αλλάξει μέθοδο εξυπηρέτησης των ίδιων αντιλαϊκών στόχων, προσπαθεί να εκπαιδεύσει το λαό στη λογική των «μειωμένων απαιτήσεων». Γι' αυτό, άλλωστε, τα συγχαρητήρια των Ελλήνων βιομηχάνων, άλλων πόλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι' αυτό, άλλωστε, δίνει συγχαρητήρια και εκείνος που ήδη εφαρμόζει μια τέτοια πολιτική στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ, με τα εκατομμύρια αστέγων και εξαθλιωμένων που σιτίζονται με κουπόνια από διάφορους ...φιλάνθρωπους.

Αυτό το μέλλον επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες. Ενα μέλλον, με το οποίο δεν πρέπει να συμβιβαστεί ο λαός.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οριακή η λειτουργία τους
  • Οι συγχωνεύσεις και η τεράστια έλλειψη προσωπικού βάζουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς στο Σισμανόγλειο.
  • Με θνησιγενή προγράμματα του ΕΣΠΑ η λειτουργία της παιδοψυχιατρικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ.

ΣΕΛ.  12


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
«Ποδαρικό» της συγκυβέρνησης με τον γγ του ΝΑΤΟ

ΣΕΛ.  7
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΕ
Ενισχύεται το ευρωφακέλωμα

ΣΕΛ.  16
Αρνητικά σημάδια για την οικονομία της Ευρωζώνης

ΣΕΛ.  9
Εκοψαν το ρεύμα σε άνεργο καρδιοπαθή

ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org