Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θα κινηθούν στον ίδιο δρόμο

Με μια φρενίτιδα δηλώσεων και συνεντεύξεων από τους νέους υπουργούς, που αναπαράγονται και διογκώνονται από το σύνολο σχεδόν του Τύπου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διακηρύττει την πρόθεσή της να εφαρμόσει το λεγόμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Παρουσιάζουν τα ψίχουλα που περιέχει αυτό το πρόγραμμα για το λαό σαν «σαρωτική ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής», με έναν και μόνο στόχο: Να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η κυβερνητική αλλαγή σημαίνει και πολιτική αλλαγή υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Μ' αυτόν τον τρόπο, θέλουν να αποσπάσουν όχι μόνο τη συναίνεση του λαού στο σύνολο της πολιτικής τους, αλλά και την ενεργό συστράτευση για την υλοποίησή της.

Βεβαίως, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη διαχείριση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και σ' αυτήν που υπόσχεται να κάνει η νέα συγκυβέρνηση. Η στρατηγική κατεύθυνση, όμως, που θα καθορίσει τη ζωή του λαού, δεν αλλάζει. Αλλωστε, ανάλογο σκηνικό ζήσαμε και μετά τις εκλογές του 2009, με τη γνωστή εξέλιξη...

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα: Χτες, γνώρισε μεγάλη προβολή η δήλωση του νέου αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας ότι δεν θα προχωρήσει η πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ. Η δέσμευση αυτή περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάστηκε σαν «ξήλωμα των μνημονιακών νόμων».

Τι κρύβουν όμως; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου, που ασχολούνται με τη ναυτιλία, τον τουρισμό ή εποφθαλμιούν «φιλέτα» που είναι στην ιδιοκτησία του ΟΛΠ ΑΕ, εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση, επειδή τους πετάει έξω από το «παιχνίδι» της αξιοποίησης του ΟΛΠ προς όφελος και των δικών τους συμφερόντων.

Γι' αυτό προκρίνουν έναν άλλο δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, όπως είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, οι μακρόχρονες παραχωρήσεις υπηρεσιών και υποδομών του ΟΛΠ, με το κράτος να διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο και να μοιράζει την «πίτα». Το καθεστώς αυτό είναι σύμφωνο με τις οδηγίες της ΕΕ για απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα, όμως, για το λαό και τους εργαζόμενους θα παραμένει ίδιο.

Αλλο παράδειγμα είναι η θολή υπόσχεση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που επίσης προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ. Πέρασε, όμως, σε δεύτερη μοίρα μια αποστροφή στο λόγο του νέου υπουργού Εργασίας, ο οποίος, σε τηλεοπτική συνέντευξη, είπε: «Θα πρέπει να δείτε την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα δίνουν ανάσες. Οπως αυτό της ρύθμισης των χρεών προς Ταμεία και εφορίες (...) Αρα, λοιπόν, μιλάμε για ταυτόχρονες παρεμβάσεις που κινούνται σε μια λογική συνέργειας». Δηλαδή, αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο, αυτό θα γίνει με ισχυρά αντίδωρα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην πραγματικότητα, αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η προσπάθεια να συμβιβαστεί ο λαός με τα ψίχουλα. Αυτό του υπέδειξε χτες προκλητικά και ο νέος υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ του λιτού βίου (...) Οι Ελληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά». Την ίδια ώρα, βέβαια, μαζί με τις ψευτοπαροχές, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να υλοποιήσει και όλο το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν το κεφάλαιο, πολλές από τις οποίες αναιρούν ακόμα και τα ψίχουλα που τάζει στο λαό.

Ο λαός πρέπει να αντιμετωπίσει την προσπάθεια ενσωμάτωσης - χειραγώγησης που επιχειρείται, συμβιβασμού με τα ψίχουλα. Να διεκδικήσει την ανάκτηση όσων έχασε την περίοδο της κρίσης, να μη δεχτεί να στρατευτεί στην πολιτική που τον οδηγεί στην ίδια φτώχεια από άλλο δρόμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ