Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και ο ΣΕΤΕ χαίρεται

Περιχαρής ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με επιστολή του χαιρετίζει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και «εύχεται κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του έργου της». Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπεί το τουριστικό κεφάλαιο, το οποίο είναι πρωταγωνιστής σε κερδοφορία και σε επιθετικότητα στα εργασιακά δικαιώματα, με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, που συνεπάγονται ατομικές συμβάσεις για δουλειά μιας βδομάδας, εξοντωτικά ωράρια, μισθούς πείνας κ.ά. Οι θέσεις του ΣΕΤΕ, όπως αυτές είχαν κατατεθεί με υπόμνημα το Σεπτέμβρη στον ΣΥΡΙΖΑ, και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκαν το Δεκέμβρη στη διάρκεια εκδήλωσης για τον τουρισμό, προς το τουριστικό κεφάλαιο, έχουν πολλά κοινά σημαντικά στοιχεία, όπως σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ρευστότητα, μείωση ενεργειακού κόστους, νέος επενδυτικός νόμος και πρόσβαση στα ευρωενωσιακά κονδύλια, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, δηλαδή παροχή τζάμπα εργασίας μέσω προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας με επιδοτούμενη μαθητεία, πρακτική άσκηση κ.λπ. Με άλλα λόγια, οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν την υπεράσπιση των συμφερόντων του τουριστικού κεφαλαίου σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Επομένως, όταν ο ΣΕΤΕ εύχεται «κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του έργου» της νέας κυβέρνησης, ξέρει τι κάνει.

Η χαρά δεν τον αφήνει...

Τα ρέστα του έδωσε προχτές βράδυ την εκπομπή enikos ο Γ. Δελαστίκ, διευθυντής της εφημερίδας «Πριν» και υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας. Το στόμα του έσταζε κυριολεκτικά μέλι για τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ανάμεσα σε άλλα, βρήκε «θετικές» τις κινήσεις Τσίπρα μετά την εκλογή του, διέγνωσε «ισχυρό συμβολισμό» στην επιλογή να μιλήσει στα Προπύλαια και «να μην κλειστεί στο Ζάππειο, για να τον έχουν μόνο οι δημοσιογράφοι», έκρινε ότι «πολύ καλά έκανε και πήγε στον Αρχιεπίσκοπο» και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Συνολικά, είπε ότι «από πλευράς δημοσίων σχέσεων και συμβολικών κινήσεων οι κινήσεις του ήταν άριστες» και ότι τώρα «περιμένουμε να δούμε τις πραγματικές πολιτικές πράξεις». Είπε κι άλλα, περισσότερο ουσιώδη: Οτι ο Τσίπρας «δεν άφησε κενό εξουσίας», όταν διαπίστωσε ότι δεν έχει αυτοδυναμία, πως είναι «θετικό δείγμα» το γεγονός ότι «αντιλαμβάνεται σε ποιο περιβάλλον κινείται», ότι «δεν δίστασε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, που είναι ένα συνεπές αντιμνημονιακό κόμμα» και ότι ο ίδιος δε θα ήθελε «όλοι οι αριστεροί να είναι αντιμνημονιακοί και όλοι οι κεντρώοι και οι δεξιοί να είναι γερμανοτσολιάδες της σύγχρονης εποχής». Γράψαμε και προεκλογικά ότι οι τοποθετήσεις του Δελαστίκ, υποψήφιου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ήταν τουλάχιστον «φιλικές» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που έφτιαξε τελικά κυβέρνηση, ο Δελαστίκ θυμίζει αυτό που λέει ο λαός μας: «Θέλει... να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει»...

Αβάντα και από Ψωμιάδη;

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που δηλώνει πρόεδρος του κόμματος «Πατρίδα», σχολίασε χτες ως εξής την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: «Η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία και η ανάδειξη νέων προσώπων αποτελούν την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Είναι σαφές πως φτάσαμε πλέον στο τέλος της μεταπολίτευσης, κάτι καινούργιο ξεκινά στη χώρα (...) Ελπίζω πως ο κύριος Τσίπρας ως νέος άνθρωπος θα κατανοήσει αυτό που δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν οι μέχρι σήμερα ηγέτες της χώρας και θα λειτουργήσει σε πνεύμα εθνικής ομοψυχίας και συναίνεσης, αξίες που είναι απαραίτητες, ώστε να μας σεβαστούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μας χαρτί είναι η ενότητά μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής μάς δείχνει πως πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις ανούσιες, μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και να βάλουμε στο τραπέζι της συζήτησης κοινωνικά και εθνικά θέματα, να μη φοβηθούμε τον εθνικό διάλογο, να δώσουμε ανάσες σε μια κοινωνία που υποφέρει. Καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση». Η δήλωση «μυρίζει» αβάντα στον ΣΥΡΙΖΑ, ή μήπως είναι ιδέα μας;

«Ευχάριστες εκπλήξεις»...

«Για να είμαστε δίκαιοι, ο Νίκος Κοτζιάς, ο νέος ΥΠΕΞ, είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της νέας κυβέρνησης, με σταθερές πατριωτικές θέσεις, με ξεκάθαρη θέση κατά λογικών τύπου Ανάν στην Κύπρο. Αληθινός διανοούμενος κι όχι από τους "ιντελιγκέντσηδες". Είχα γράψει παλιότερα πως σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του Σαμαρά θα έπρεπε να ήταν ΥΠΕΞ και δεν θα αλλάξω τώρα γνώμη λόγω "κομματικού πατριωτισμού". Αγαπητέ Νίκο, ευχές για δύναμη και αποτελεσματικότητα στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Θετική επίσης η επιλογή του κ. Νικολούδη (σ.σ.: υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς), εξαίρετου εισαγγελικού λειτουργού, γνωρίζει την λειτουργία της Αστυνομίας, της Δικαιοσύνης κι έχει τον επαγγελματισμό και την απαραίτητη μετριοπάθεια για τη θέση αυτή, όπου δεν χωράνε αριστερίστικες ακρότητες και πειραματισμοί». Αυτά έγραψε ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Σαμαρά, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, στο διαδίκτυο. Τους το 'χε διαμηνύσει ο Αλ. Τσίπρας ήδη από τον Οκτώβρη 2014, όταν επισκεπτόταν το υπουργείο Αμυνας, ότι «το κράτος έχει συνέχεια», και τώρα του το αναγνωρίζουν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1827 Γεννιέται ο Καναδός χημικός μηχανικός και εφευρέτης Λιούις Γιούρι.

1860 Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ.

1891 Γεννιέται η Σοβιετική χορεύτρια και δασκάλα του μπαλέτου Ελισαβέτα Γκερντ.

1918 Ενοπλη εξέγερση πραγματοποιείται στο Κίεβο, που καταλήγει στις 8/2 με την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας.

1921 Δολοφονούνται στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας από κεμαλιστές ο Γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας Μουσταφά Σουμπχί, 4 μέλη της ΚΕ και άλλα στελέχη του κόμματος.

1924 Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι), με αφορμή το θάνατο του Β. Ι. Λένιν, απευθύνει την ακόλουθη διακήρυξη προς την εργατική τάξη: «Εργάτες των εργαλειομηχανών, σταθεροί οπαδοί της προλεταριακής επανάστασης, μπείτε στο ΚΚ! Προλετάριοι! Στείλτε στις γραμμές του κόμματος τους καλύτερους, τους πρωτοπόρους, τους τίμιους και τους τολμηρούς μαχητές!» Ως αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα από την πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος, πάνω από 240.000 εργάτες εντάχθηκαν στο κόμμα.

1941 Πεθαίνει ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς. Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ορκίζεται ο έως τότε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Αλέξανδρος Κορυζής.

1965 Η ΕΔΑ προτείνει την παραπομπή του Καραμανλή για την «ΠΕΣΙΝΕ».

1971 Ανώτατος αξιωματικός της στρατιωτικής Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώνει ότι παύει η δικαστική έρευνα κατά του στρατηγού Σάμιουελ Κόστερ που κατηγορούνταν για τη σφαγή των αμάχων στο βιετναμέζικο χωριό Μι Λάι. Η διακοπή της έρευνας αποφασίστηκε γιατί ...«δεν είναι προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης».

1976 Ανακοινώνεται η δίωξη του πρώην πραξικοπηματία στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, ο οποίος διετέλεσε «Πρόεδρος Δημοκρατίας» κατά την τελευταία χουντική κυβέρνηση. Η δίωξη, όμως, ασκείται για «δευτερεύοντα ρόλο» στο πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org