Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Ψήφο στο ΚΚΕ από τις γυναίκες της υπαίθρου

Eurokinissi

Κάλεσμα στις αγρότισσες και, γενικότερα, στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων της υπαίθρου να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ απευθύνουν οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στις επαφές που έχουν μαζί τους μέχρι και την τελευταία στιγμή, στη διάρκεια των καθημερινών προεκλογικών επισκέψεών τους στα χωριά της Θεσσαλίας.

Στις συσκέψεις με τη συμμετοχή γυναικών που πραγματοποιούνται σε σπίτια, καφενεία και άλλους χώρους, οι συζητήσεις στέκονται γύρω από το πώς, και με την ψήφο του λαού στις εκλογές, μπορούν να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την επίλυση των άμεσων και καυτών προβλημάτων που ταλανίζουν τις φτωχές οικογένειες του χωριού. Προβλήματα που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους, αφού, πλέον, σε πολλά αγροτικά σπίτια λείπει και το καθημερινό καρβέλι, υπάρχει μεγάλη δυσκολία να εξασφαλιστούν τα καθημερινά φάρμακα των γερόντων.

Κι όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, η ενίσχυση του Κόμματος στη Βουλή και στο λαό θα συμβάλει, καθοριστικά, στο δυνάμωμα των λαϊκών αγώνων για την ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα.

Τα βασικά προβλήματα

Τα βασικά προβλήματα που τίθενται από τις γυναίκες της υπαίθρου αφορούν:

-- Τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, των μεγάλων περικοπών στις επιδοτήσεις και του υψηλού και συνεχώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής.

-- Την τεράστια αύξηση του κόστους ζωής στο χωριό, με την ακρίβεια στα βασικά είδη κατανάλωσης (τρόφιμα, ένδυση κ.ά.), τα απανωτά βαριά χαράτσια (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, υψηλά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ, αυξήσεις στα εισιτήρια μεταφορικών μέσων και στα διόδια κ.ά.), τα πολλά έξοδα για Παιδεία - Υγεία (φροντιστήρια των παιδιών, πληρωμή χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στους γιατρούς του ΠΕΔΥ και στα φαρμακεία κ.ά.).

-- Τη μεγάλη ανεργία που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες της υπαίθρου, καθώς οι λίγες δουλειές που υπήρχαν στα χωριά - πωλήτρια σε σούπερ μάρκετ, εργάτρια σε μια μικρή βιοτεχνία, περιστασιακή εργάτρια γης κ.ά. - σήμερα, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχουν χαθεί κι αυτές. Υπάρχει η απασχόληση στα χωράφια - για όσες, βεβαίως, διαθέτουν γη - αλλά απ' αυτήν δεν εξασφαλίζεται βιώσιμο εισόδημα.

-- Τη γενικότερη υποβάθμιση της ζωής στο χωριό, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών - μορφωτικών, πολιτιστικών, αθλητικών κ.ά. - που θα έδιναν ενδιαφέρον και ουσιαστικό περιεχόμενο στις ελεύθερες ώρες της γυναίκας του χωριού, η οποία δεν μπορεί να πάει στο καφενείο που ανδροκρατείται και η έξοδός της προς την κοντινή πόλη απαιτεί έξοδα που δεν τα 'χει.

Υγεία και συντάξεις είναι τα μεγάλα βάσανα

Ιδιαίτερα τίθενται τα προβλήματα στην παροχή Υγείας και των αγροτικών συντάξεων.

Η γυναίκα που ζει στην ύπαιθρο είχε πάντα μειωμένη πρόσβαση σε τομείς όπως η Υγεία - Πρόνοια, και σήμερα, με αφορμή και την κρίση, οι ελλείψεις έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς η υποχρηματοδότηση έχει επεκταθεί σε όλους τους τομείς.

Τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σε επαρχιακές πόλεις είναι υποστελεχωμένα σε προσωπικό και ελλιπή σε μηχανήματα και υλικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ρόλο τους. Δεν μπορούν, δηλαδή, ν' ανταποκριθούν στις ανάγκες πρόληψης (εμβολιασμοί, αγωγή υγείας, ιατρική εργασίας, σχολική υγιεινή, υγιεινή άρδευσης - διατροφής, οικογενειακός προγραμματισμός κ.ά.), περίθαλψης (διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση) κοινωνικής φροντίδας, (προστασία υπερηλίκων, μειονεκτούντων ατόμων κ.λπ.).

Εξίσου άσχημη είναι και η κατάσταση με τους αγροτικούς γιατρούς, όπου οι γυναίκες των χωριών προσέφευγαν πιο εύκολα. Τα περισσότερα χωριά δεν έχουν αγροτικό γιατρό καθώς δεν προβλέπεται καν θέση, αλλά και σ' αυτά που προβλέπεται δεν υπάρχει αγροτικό ιατρείο ή αυτό έχει εγκαταλειφθεί (χωρίς στοιχειώδη εξοπλισμό, θέρμανση, πρόσβαση στο ίντερνετ κ.λπ.), με αποτέλεσμα οι αγροτικοί γιατροί να μην έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε μια απλή εξέταση - διάγνωση σε ασθενή και να έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε συνταγογράφους φαρμάκων.

Οσον αφορά τις αγροτικές συντάξεις είναι εξευτελιστικές (στη συντριπτική τους πλειοψηφία κυμαίνονται από 300 - 450 ευρώ) και δεν φτάνουν στους γερόντους ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών ζωής (φαΐ και φάρμακα). Να σημειωθεί ότι οι αγρότισσες, ενώ έβγαιναν στην σύνταξη στα 65 τώρα τις ανέβασαν στα 67 χρόνια και ο ΟΓΑ είναι ο μόνος ασφαλιστικός φορέας στον οποίο για να πάρει κάποιος πλήρη σύνταξη στα 67 του χρόνια θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος από τα 18 του, δηλαδή για 49 χρόνια!

Κι όλα αυτά όταν η ασφάλιση στον ΟΓΑ είναι πλέον πιο «αλμυρή», καθώς οι νέες ασφαλιστικές εισφορές ξεκινούν από 752 ευρώ το χρόνο για την 1η κατηγορία και κλιμακώνονται μέχρι τα 1.634 ευρώ για την 7η κατηγορία.

Ηδη, με τις εισφορές που δίνονται τώρα, 200.000 αγρότες είναι οι ανασφάλιστοι, με τη μεγάλη πλειοψηφία των ανασφάλιστων να είναι γυναίκες.

Ψήφος στο ΚΚΕ, δύναμη στον αγώνα των γυναικών της υπαίθρου

Οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν ότι ένα ενισχυμένο στις εκλογές και ισχυρό στο λαό ΚΚΕ θα συμβάλει πιο αποτελεσματικά στον αγώνα των γυναικών της υπαίθρου για:

  • Να καλυφθούν με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλοι οι αγρότες και να θεωρηθούν τα βιβλιάριά τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία στα Κέντρων Υγείας.
  • Να υπάρχει η δυνατότητα, η γυναίκα της υπαίθρου να κάνει όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις του καρκίνου των μαστών, του τραχήλου της μήτρας, κ.λπ. δωρεάν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής της.
  • Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις.
  • Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες και οι πολύτεκνες αγρότισσες να έχουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις άλλες κατηγορίες πολυτέκνων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσια δραστηριότητα για την υπεράσπιση των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης(2013-05-28 00:00:00.0)
Επείγοντα αιτήματα - Αμεσοι στόχοι πάλης(2013-05-14 00:00:00.0)
Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγώνων(2012-11-29 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ(2010-01-21 00:00:00.0)
Οι πολιτικές της ΕΕ επιδεινώνουν τη θέση της αγρότισσας(2008-03-06 00:00:00.0)
Δύσκολοι καιροί για τις αγρότισσες(2004-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ