Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα μαζεύουν για να 'ρθουν τα ίδια

Από νωρίς χτες το πρωί κυκλοφόρησε σαν φήμη στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι κυβερνητικά στελέχη «τα μαζεύουν» από υπουργεία και οργανισμούς του Δημοσίου, έχοντας πλέον δεδομένη την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με ορατή μάλιστα την επίτευξη από μέρους του αυτοδυναμίας.

Επιπλέον, παράγοντες της ΝΔ (όσο κι αν προσπαθούσαν να αναπαραγάγουν την προπαγάνδα της ηγεσίας Σαμαρά περί δήθεν αναστρέψιμης διαφοράς) στα «πηγαδάκια» παραδέχονταν ότι επιτυχία τους θα είναι αν η διαφορά τους από τον ΣΥΡΙΖΑ γράψει μπροστά «3» (από -3,9 έως -3% το καλύτερο γι' αυτούς σενάριο). Αλλωστε, ο ίδιος ο ραδιοσταθμός του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» δημοσιοποίησε χτες δημοσκόπηση που ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ 8 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τη ΝΔ...

Σημειωτέον, οι ίδιοι παράγοντες της ΝΔ, με εμπειρία από νευραλγικά κυβερνητικά πόστα, διαμήνυαν ότι η «προσαρμογή» της Κουμουνδούρου στα ζητούμενα ΕΕ, «εταίρων», δανειστών (ζητούμενα του κεφαλαίου δηλαδή) θα είναι άμεση, και η κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρωθεί το πολύ εντός 15 ημερών. Αρα, διώχνουμε τους απερχόμενους για να ζήσουμε τα ίδια με τους άλλους; Δυνατό ΚΚΕ, δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση στα κόλπα, στα μέτρα και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τώρα!

Βολεύονται και οι δύο

Εχουμε γράψει πολλές φορές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι η ΝΔ κατασκευάζει για τον ΣΥΡΙΖΑ μια «μαγική εικόνα», για να εξυπηρετήσει τους ψηφοθηρικούς της σκοπούς και να συσπειρώσει ένα πιο «δεξιό» κομμάτι των ψηφοφόρων της. Ετσι, σύμφωνα με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που θέλει να διαλύσει την ΕΕ, που μοιράζει αβέρτα παροχές στο λαό, που θα κάνει μονομερείς ενέργειες και αντιπροσωπεύει τον ...κομμουνιστικό κίνδυνο. Βέβαια, τίποτα απ' αυτά δεν ισχύει όταν μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εικόνισμα την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Προχτές, με αφορμή τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, ο Αντ. Σαμαράς έφτασε να λέει ότι «τέτοια πράγματα ούτε στις κομμουνιστικές χώρες δεν γίνονται, δεν θα γίνει εδώ σοβιέτ, δεν θα γίνει κομμουνισμός». Τα ίδια πάνω - κάτω έλεγε τις προάλλες και ο Βορίδης. Η αντιπαράθεση σ' αυτό το επίπεδο βολεύει και τους δύο, καθώς μένει στην αφάνεια η στρατηγική τους σύμπλευση στα «μεγάλα» και οξύνεται η πόλωση πάνω σε ψεύτικα και αποπροσανατολιστικά διλήμματα.

Το «λελογισμένο» πρόγραμμα

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, πρόγραμμα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας; Οτι είναι αδιαπραγμάτευτο και θα το εφαρμόσει έτσι κι αλλιώς. Δείτε τώρα πώς απαντά ο Γ. Βαρουφάκης στην «Αυγή» 18/1/2015: «Μπορεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές χωρίς προβλήματα στη χρηματοδότησή του, όπως υποστηρίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι»; Τον ρωτάνε. Και απαντά: «Από τις επαφές μου έχω καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. Αν μάλιστα συντάξουμε το πρόγραμμά μας αυτό λελογισμένα και με τρόπο που να αναδεικνύει κάποιες καινοτομίες στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του, το Βερολίνο και οι λοιποί εταίροι θα το δεχτούν σε κάποιο βαθμό για να δείξουν ότι δεν είναι ανάλγητοι». Αρα τα ψίχουλα - δόλωμα χειραγώγησης θα τεθούν για έγκριση στην ΕΕ, άρα το πρόγραμμα θα γίνει «λελογισμένο», δηλαδή πέφτει «κούρεμα», για να εγκριθεί από τους δανειστές. Μ' αυτούς που έλεγαν ότι θα συγκρουστούν, αν χρειαστεί, στις διαπραγματεύσεις... Πέφτει δούλεμα. Ο λαός πρέπει με κριτήριο την κάλυψη όλων των απωλειών της κρίσης, άρα την πάλη για κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, να καθορίσει την ψήφο του ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Συνωστισμός...

Συνωστίζονται πολιτικές δυνάμεις, που συναγωνίζονται για το ρόλο της «τσόντας» στην επόμενη κυβέρνηση. Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού αλλά και οι δηλώσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ απευθύνονται στο λαό καλώντας τον να τους προτιμήσει για ...συμπλήρωμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φ. Κουβέλης έφτασε να δηλώσει στο «proto thema.gr»: «Και πρέπει να το σκεφτούν οι Ελληνες πολίτες. Ο νικητής των εκλογών έχει πλέον κριθεί. Το δίλημμα των εκλογών είναι ένα: Με ποιον θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνος, με τον Καμμένο ή με τους "Πράσινους - Δημοκρατική Αριστερά";»!!! Ηρθαν και οι προχτεσινές δηλώσεις Βενιζέλου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να στηρίξει το κόμμα που θα αναδειχτεί πρώτο για το καλό της πατρίδας. Και αν οι «διαφορές» τους έχουν ήδη ξεφτίσει προεκλογικά, σκεφτείτε τι θα γίνει μετεκλογικά. Εχει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ πολλούς διαθέσιμους για να συγκυβερνήσει...

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ...

Μετά τις... αντιμνημονιακές υποψηφιότητες Τζάκρη και Παραστατίδη, άλλοι τέσσερις πρώην βουλευτές και στελέχη πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν τη στήριξή τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον Χρήστο Κοκκινοβασίλη, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ από το 1990 έως το 1996, τον Σάββα Εμινίδη, βουλευτή Καβάλας από το 2005 έως το 2007, τον Δημήτρη Πιπεργιά, βουλευτή από το 1993 έως το 2004, αλλά και την... πρόσφατη Μαρία Θεοχάρη, βουλευτή Καρδίτσας από το 2009 έως το 2012. Δε θα σταθούμε στο ότι η Μαρία Θεοχάρη είναι άλλη μια βουλευτής που έβαλε την υπογραφή της στο μνημόνιο και τώρα συντάσσεται στο «αντιμνημονιακό» μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί που πρέπει να σταθεί κανείς είναι στο ότι πρόκειται για βουλευτές που όλα τα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν και στήριξαν μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα και συμφωνίες (αντιασφαλιστικά νομοσχέδια, μειώσεις μισθών και συντάξεων, Σύμφωνα για το ευρώ κ.τ.λ.), τα οποία και ο τότε Συνασπισμός καταδίκαζε μετά βδελυγμίας. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, επίσης, είναι πως ένας από τους λόγους που οι προαναφερθέντες τάσσονται αναφανδόν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι βλέπουν σε αυτόν τη δημιουργία ενός νέου «κεντροαριστερού - σοσιαλιστικού πόλου», παρόμοιου με αυτό που είχε δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1783 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Μαρί Ανρί Μπέιλ (Σαντάλ).

1870 Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί ένα ακόμα έγκλημα κατά των ιθαγενών Αμερικανών, δολοφονώντας 173 γυναικόπαιδα σε καταυλισμό στον ποταμό Μαριάς («Σφαγή του Μαριάς» στη Νεβάδα).

1898 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν. Εργα του τα «Απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οκτώβρης», «Ιβάν ο Τρομερός», κ.ά.

1910 Γεννιέται ο Βέλγος Ρομά κιθαρίστας της τζαζ Τζάνγκο Ράινχαρντ.

1912 Γεννιέται ο Σοβιετικός διευθυντής όπερας Μπόρις Ποκρόφσκι, διευθυντής του θεάτρου «Μπολσόι» από το 1943 έως το 1982.

1933 Η χωροφυλακή στη Νάουσα ανοίγει πυρ κατά των 3.000 εργατών που πέταξε ο Λαναράς στους δρόμους και των οικογενειών τους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν μπροστά στο Δημαρχείο. Ως αποτέλεσμα 4 εργάτες έπεσαν νεκροί και 20 τραυματίστηκαν. Τα γεγονότα ξεσήκωσαν κύμα διαμαρτυριών σ' όλη την Ελλάδα.

1943 Οι δυνάμεις της 8ης Στρατιάς του Μοντγκόμερι καταλαμβάνουν την Τρίπολη της Λιβύης που κατείχαν οι δυνάμεις του Αξονα.

1944 Πεθαίνει ο Νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος Εντβαρντ Μουνκ.

1968 Το αμερικανικό κατασκοπευτικό σκάφος «Πουέμπλο» με 83μελές πλήρωμα καταλαμβάνεται από περιπολικά σκάφη της ΛΔ της Κορέας.

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Θεοδόσης Πιερίδης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org