Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Νομισματική χαλάρωση για το κεφάλαιο, μνημόνια διαρκείας για το λαό

Η «αποφασιστική εφαρμογή» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στις «αγορές προϊόντων και εργασίας» θα συνοδεύει την επιχείρηση στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Συνδυασμό νέων αντιλαϊκών μέτρων φέρνει το πρόγραμμα «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκε χτες από το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι. Ορος και προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι η υπαγωγή της Ελλάδας σε συγκεκριμένο αντιλαϊκό πρόγραμμα, όπως δηλαδή το τρέχον μνημόνιο. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, για τις χώρες που υπάγονται σε προγράμματα χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα εφαρμόζονται και πρόσθετα κριτήρια ως προς τους «επιλέξιμους τίτλους», οι οποίοι θα γίνονται αποδεκτοί από την ΕΚΤ.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η επιχείρηση ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας θα συνδυάζεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, ο Μ. Ντράγκι εστίασε στην «αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και εργασίας» καθώς επίσης και στις δράσεις για τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Εν μέσω των αυξημένων κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που εκδηλώνονται γύρω από τους αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης τόνισε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να εφαρμοστούν με ταχείς ρυθμούς, αξιόπιστα και αποτελεσματικά». Και αυτό γιατί μόνο έτσι θα ενισχυθεί η μελλοντική «βιώσιμη ανάπτυξη» και οι επενδύσεις.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις:

-- H EKT θα αγοράζει τίτλους (κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα) ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα.

-- Το πρόγραμμα ξεκινά το Μάρτη του 2015 και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016. Δυνητικά δηλαδή, στο βαθμό που θα υπάρξει και η ανάλογη ζήτηση -κάτι που είναι εξαιρετικά αβέβαιο- το συνολικό ποσό ενδέχεται να φτάσει σε 1,1 τρισ. ευρώ.

-- Το Μάρτη του 2015 θα ξεκινήσει η αγορά κρατικών ομολόγων που διαθέτουν «βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης», ενώ αργότερα μέσα στο 2015 αναμένεται, υπό προϋποθέσεις, να ξεκινήσουν οι αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων.

-- Για αγορές ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, απαιτείται η υπαγωγή των κρατών σε πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, δηλαδή σε μνημόνια. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Μ. Ντράγκι, θα προβλέπονται επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τα ομόλογα των συγκεκριμένων κρατών.

-- Το ύψος των παρεχόμενων κεφαλαίων για το κάθε κράτος θα προσδιορίζεται ανάλογα με τη συμμετοχή της κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ (2,9% στην περίπτωση της Ελλάδας).

-- Προβλέπονται τρόποι διάχυσης και επιμερισμού τυχόν πιστωτικών κινδύνων ανάμεσα στην ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων. Σε αυτό το πλαίσιο, αποδυναμώνονται παραπέρα και οι όποιες προτάσεις για «κούρεμα» των ομολόγων που θα περάσουν στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.

-- Οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ δεν θα μπορούν να αγοράσουν πάνω από το 33% του χρέους μιας χώρας.

«Το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη στάση της ΕΚΤ», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, καλώντας τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα της ΕΚΤ σε συνδυασμό και με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η «επόμενη μέρα»

«Το μόνο πράγμα που μπορούμε και πρέπει να πούμε είναι ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση». Αυτό δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, προδιαγράφοντας την αντιλαϊκή πολιτική και μετά το κλείσιμο της κάλπης, ανεξάρτητα από τη διαφαινόμενη εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνη βεβαιότητα οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»(2017-07-21 00:00:00.0)
Μπαράζ αντιλαϊκών διεργασιών με στόχο το κλείσιμο της «αξιολόγησης»(2017-02-07 00:00:00.0)
Υπέρμαχος των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(2015-01-31 00:00:00.0)
«Χαλάρωση» για το κεφάλαιο, κλιμάκωση απέναντι στο λαό(2014-09-06 00:00:00.0)
Για τη σωτηρία των τραπεζών η παρέμβαση της ΕΚΤ(2012-09-07 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί και εκβιασμοί ενόψει της Συνόδου(2011-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ