Τρίτη 6 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συγκρούσεις και διαβουλεύσεις

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.- Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην ανατολική Ουκρανία στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς) παρά την τελευταία εκεχειρία από τις 9 Δεκέμβρη. Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου κάνει λόγο για συνεχείς παραβιάσεις της από τους πολιτοφύλακες, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες και από την άλλη πλευρά για παραβιάσεις από τον Ουκρανικό στρατό. Σε δήλωση του πάντως ο Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι έχει διατάξει την έναρξη της επιχείρησης απελευθέρωσης Ουκρανών στρατιωτών (δεν διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός τους) ενώ την ίδια ώρα θα συνεχιστεί η ανταλλαγή κρατουμένων όπου είχε συμφωνηθεί σε συνομιλίες που έγιναν στο Μίνσκ στις 24 Δεκέμβρη.

Επίσης έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας (κατά την σύνθεση τύπου Νορμανδίας όπως λέγεται) προετοιμάζουν την συνάντηση των ηγετών αυτών των χωρών που προγραμματίζεται για τις 15 Γενάρη στην Αστάνα του Καζαχστάν.

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ, που είπε : ««Ο στόχος (των κυρώσεων) ουδέποτε ήταν να σπρώξουμε τη Ρωσία προς το πολιτικό και οικονομικό χάος. Αυτοί που το θέλουν αυτό, θα προκαλέσουν μια κατάσταση πολύ πιο επικίνδυνη για όλους εμάς στην Ευρώπη», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη. Η έμμεση σπόντα του φαίνεται να απευθύνεται στην αμερικάνικη κυβέρνηση και την εμπλοκή της στην υπόθεση της Ουκρανίας. Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας ούτε της Ευρώπης. Θέλουμε να επιλύσουμε την κρίση στην Ουκρανία, όχι να γονατίσουμε τη Ρωσία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε χθες την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στην ουκρανική κρίση κατά την σύνοδο κορυφής στην Αστάνα. «Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν αν υπάρξει πρόοδος. Αν δεν υπάρξει, οι κυρώσεις θα συνεχιστούν», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Και πρόσθεσε με νόημα: «Ο Πούτιν δεν θέλει να προσαρτήσει την ανατολική Ουκρανία. Μου το είπε. Θα μπορούσα να μην τον πιστέψω, βλέπω τι έκανε στην Κριμαία (αλλά) δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αυτό που θέλει ο Πούτιν είναι να διατηρήσει την επιρροή του και η Ουκρανία να μην μεταπηδήσει στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ» και συνέχισε : «Αυτό που θέλουμε από τον Πούτιν είναι να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να μην στηρίζει πλέον τους αυτονομιστές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ