Τρίτη 6 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ
Προτεραιότητα στα συμφέροντα των ενεργειακών μονοπωλίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα ζητήματα της Ενέργειας και των Μεταφορών (και τα αντίστοιχα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων) κυριαρχούν στη σημερινή, 114η σύνοδο του νέου (υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία και πλειοψηφία για πρώτη φορά από το 1930) Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, μετά την ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοέμβρη.

Πρώτη προτεραιότητα του ανανεωμένου κατά 15% Κογκρέσου θα είναι νομοσχέδιο με στόχο την κατασκευή δρόμου για τη δημιουργία του γιγαντιαίου πετρελαιαγωγού «Keystone XL», που θα μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά Εως τις νότιες ΗΠΑ, η έγκριση του οποίου εκκρεμεί εδώ και περίπου μία εξαετία λόγω των αντιρρήσεων άλλης μερίδας του κεφαλαίου και των μονοπωλίων που εξέφραζε η τότε πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία με πρόφαση τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου. Οι Ρεπουμπλικάνοι με το νέο νομοσχέδιο επιδιώκουν την άμεση έναρξη του τεράστιου κατασκευαστικού έργου, με πρόσχημα τη δημιουργία «νέων» θέσεων (ως επί το πλείστον χαμηλά αμειβόμενων...) θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα έχουν στα σκαριά και άλλα νομοσχέδια για αύξηση των γεωτρήσεων πετρελαίου, κυρίως στην πολιτεία της Αλάσκα και για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου...

Στην ημερήσια διάταξη θα βρεθεί και ο νόμος του Αμερικανού Προέδρου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, που έχει γίνει γνωστός ως Obamacare, που είναι κομμένος και ραμμένος σε μερίδα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ασφάλισης και των «βιομηχανοποιημένων» πλην ακριβών υπηρεσιών Υγείας.

Οι πιο ακραίοι από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές (γνωστή και σαν πτέρυγα του «κόμματος του τσαγιού») επιθυμούν τη διεξαγωγή μιας συμβολικής ψηφοφορίας για την πλήρη κατάργησή του. Αλλοι προτείνουν σε πρώτη φάση την προώθηση συζήτησης και ψήφισης νομοσχεδίου που θα αυξάνει σε 40 από 30 το όριο των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως μετά το οποίο ο εργοδότης θα πρέπει να προσφέρει ασφάλεια Υγείας στους εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνουν το Σύνταγμα και η νομοθεσία για την άσκηση βέτο σε νομοσχέδια που θεωρεί κρίσιμα, όπως αυτά για την Υγεία, την απασχόληση και τη μετανάστευση. Ο ίδιος έχει, τα έξι χρόνια που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο, χρησιμοποιήσει μόνο δύο φορές το δικαίωμά του στο βέτο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ