Τρίτη 6 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Προκαλεί και απειλεί για το παλαιστινιακό ψήφισμα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε νέα φάση έντασης περνούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις μετά την απόφαση του Ισραήλ να «παγώσει» τη μηνιαία μεταφορά φορολογικών εσόδων, που συλλέγει για λογαριασμό των Παλαιστινίων, ύψους περίπου 106.000.000 ευρώ ως αντίποινα για την απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να καταθέσει αίτηση ένταξης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Η απόφαση του Ισραήλ για αναστολή της μεταφοράς των παλαιστινιακών φόρων που είναι μεταξύ άλλων κρίσιμοι για τη μισθοδοσία των Παλαιστινίων κρατικών υπαλλήλων, ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.

Προκάλεσε, όπως αναμενόταν, τις έντονες αντιδράσεις της παλαιστινιακής πλευράς. Χαρακτηριστικότερες όλων ήταν η δήλωση του κορυφαίου Παλαιστίνιου διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ πως συνιστά «έγκλημα πολέμου» το πάγωμα από το Ισραήλ της μηνιαίας μεταφοράς φορολογικών εσόδων προς την Παλαιστινιακή Αρχή και η δήλωση της έτερης Παλαιστίνιας διαπραγματεύτριας Χάνα Ασράουι πως η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά «παράνομη ενέργεια». Μάλιστα, η Ασράουι κατέληξε σημειώνοντας: «Το μέτρο αυτό αποτελεί ληστεία. Οχι μόνο είναι παράνομο, αλλά προσθέτουν την αρπαγή χρημάτων στην αρπαγή εδαφών. Τα έσοδα αυτά ανήκουν στον παλαιστινιακό λαό, προορίζονται για την καταβολή μισθών και τη στήριξη της οικονομίας μας. Το Ισραήλ δεν έχει καμία δουλειά να αποφασίζει να κλέψει τα κεφάλαιά μας».

Νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμι Νετανιάχου είχε υπερασπιστεί το εκβιαστικό μέτρο δηλώνοντας: «Δε θα επιτρέψουμε οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί του Τσαχάλ (ο ισραηλινός στρατός) να συρθούν ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης... Αυτοί που πρέπει να διωχθούν είναι οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής που έκαναν μια συμμαχία με τους εγκληματίες πολέμου της Χαμάς».

Το Ισραήλ είχε προβεί σε μια παρόμοια κίνηση τον Δεκέμβρη του 2012, κατά την οποία πάγωσε τη μεταφορά εσόδων για τρεις μήνες ως αντίποινα στην προσπάθεια των Παλαιστινίων για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τα μέλη του ΟΗΕ.

Σκέψεις Αμπάς για νέο σχέδιο στον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δείχνει να ετοιμάζεται να υποβάλει εκ νέου σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, δηλώνοντας την Κυριακή ότι συζητά «μαζί με την Ιορδανία την πιθανότητα νέας υποβολής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίσματος που προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους». Ο Αμπάς μάλιστα φέρεται να δήλωσε πως θα υποβάλει σχέδια με αυτόν το σκοπό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «ξανά και ξανά μέχρι να επιτευχθεί ο δίκαιος στόχος του παλαιστινιακού λαού».

Το τελευταίο αραβικό σχέδιο απόφασης για το σταδιακό τερματισμό της ισραηλινής κατοχής είχε απορριφθεί από το ΣΑ στις 31 Δεκέμβρη. Απορρίφθηκε γιατί δεν κατάφερε να πάρει τις 9 θετικές ψήφους που χρειάζονταν για να εγκριθεί. Αντίθετα, πήρε 8 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές.

Το κείμενο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μια ειρηνευτική συμφωνία εντός δώδεκα μηνών και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη πριν από το τέλος του 2017.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ