Παρασκευή 9 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επίσκεψη του Ουκρανού πρωθυπουργού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, χτες στο Βερολίνο. Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, η Μέρκελ επισήμανε πως δεν αναμένει πως θα αρθούν οι χωριστές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, αφού αυτό θα προϋπέθετε την ακύρωση της απόφασης της Μόσχας να προσαρτήσει τη χερσόνησο. Πάντως, για τις άλλες κυρώσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία όπου συνεχίζεται η σύγκρουση, είπε ότι «ο τρόπος να επιτευχθεί η άρση των κυρώσεων σε αυτήν την περίπτωση είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ». Ωστόσο, ότι ο ίδιος ο ουκρανικός στρατός δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα δεν απασχόλησε καθόλου τη Γερμανίδα καγκελάριο. Πάντως, αυτό που όντως την ενδιέφερε είναι ότι όπως είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός τής παρουσίασε «πειστικά τα σχέδια για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων», δηλαδή ουσιαστικά και δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης των γερμανικών μονοπωλίων στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την προαναγγελμένη και καθόλου βέβαιη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στις 15 Γενάρη στην Αστάνα του Καζακστάν, η Μέρκελ επιφυλάχτηκε να αποσαφηνίσει τη στάση της τις επόμενες μέρες.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, κατηγόρησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ως υπεύθυνες για την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν τις προηγούμενες μέρες ιστοσελίδες της γερμανικής κυβέρνησης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε οργάνωση φιλορώσων Ουκρανών. Μεταξύ των ιστοσελίδων που δέχτηκαν επίθεση ήταν εκείνες της καγκελαρίου και του γερμανικού κοινοβουλίου. Η ομάδα των φιλορώσων χάκερ που αυτοαποκαλείται Cyber-Berkut εμφανίζεται να ανέλαβε την ευθύνη, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά της. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND υποστηρίζουν ότι δέχονται περίπου 3.000 τέτοιες επιθέσεις καθημερινώς. Περίπου πέντε από τις καθημερινές επιθέσεις προέρχονται από μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, σημειώνουν.

Στην ίδια την Ουκρανία και τις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίστηκαν και χτες σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες που ελέγχουν μεγάλα τμήματα των περιοχών αυτών και διεκδικούν αυτονομία και δυνατότητα ανάπτυξης σχέσεων με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ