Τρίτη 6 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ-ΙΡΑΚ-ΣΥΡΙΑ
Διευρύνεται το πεδίο δράσης των τζιχαντιστών και στη Νότια Λιβύη

Νεκρός Έλληνας ναυτικός από βομβαρδισμό στο λιμάνι της Ντέρνα

Καταυλισμός σύρων προσφύγων στο Λίβανο, που έφυγαν από την χώρα τους για να ξεφύγουν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση και την δράση των τζιχαντιστών
Καταυλισμός σύρων προσφύγων στο Λίβανο, που έφυγαν από την χώρα τους για να ξεφύγουν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση και την δράση των τζιχαντιστών
ΤΡΙΠΟΛΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ._

Ανησυχία για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή προκαλεί το άνοιγμα του μετώπου δράσης των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους" από τη Συρία και το Ιράκ, όπου δρουν ανοιχτά, και στη Λιβύη, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν το Σάββατο στη μεγαλύτερη πόλη του νότιου τμήματος της χώρας, Σάμπχα, σκοτώνοντας 14 Λίβυους στρατιώτες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε διαφαινόμενο παρακλάδι της οργάνωσης των τζιχαντιστών με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη".

Την επίθεση επιβεβαίωσε αργότερα και η (αναγνωρισμένη διεθνώς κοσμική) κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Θίνι με έδρα το Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, η οποία την καταδίκασε ως απαράδεκτη, απαιτώντας παράλληλα από τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να άρουν το διεθνές εμπάργκο όπλων σε βάρος της Λιβύης ...για να πολεμήσει ο λιβυκός στρατός με ίσους όρους τους ισλαμιστές, που βέβαια είναι δημιούργημα των ιμπεριαλιστών. Η αυτο-αποκαλούμενη κυβέρνηση των ισλαμιστών της οργάνωσης-ομπρέλα "Αυγή της Λιβύης" (γνωστή και ως Φατζρ Λίμπια) στην Τρίπολη πήρε αποστάσεις από την επίθεση των τζιχαντιστών στην πόλη Σάμπχα, που κατήγγειλε επίσης τις δολοφονίες των στρατιωτών.

Νεκρός 29χρονος Ελληνας ναυτικός στη Ντέρνα

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, δεν λείπει και η συμμετοχή του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου που δρα στη Λιβύη με ολέθριες επιπτώσεις για τα πληρώματα των σκαφών που πηγαινοέρχονται στις ζώνες πυρός. Το δεξαμενόπλοιο ΑRAΕVO, ελληνικών συμφερόντων με σημαία Λιβερίας, δέχθηκε την Κυριακή επίθεση στο λιμάνι Ντέρνα της Λιβύης από πολεμικό αεροσκάφος αγνώστων στοιχείων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 29χρονος Ελληνας και ένας Λίβυος ναυτεργάτες. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης δύο ακόμα μέλη του πληρώματος.

Για το τραγικό περιστατικό το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο. Το δεξαμενόπλοιο ARAEVO που μετέφερε 12.600 τόνους πετρέλαιο, βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Ντέρνα με 26μελές πλήρωμα,εκ των οποίων τρεις Ελληνες.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός στη Βαγδάτη...

Στο Ιράκ, το ίδιο 24ωρο, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ που μετέβη στη Βαγδάτη συναντώντας τον Ιρακινό ομολόγό του Χάιντερ αλ Αμπάντι με τον οποίο εστίασε τις συνομιλίες σε θέματα ενίσχυσης της "διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας", στην εκπαίδευση και εξοπλισμό του ιρακινού στρατού.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ιρακινό ομόλογό του ο Αμποτ σημείωσε ότι η χώρα του (που συμμετέχει στη νέα ιμπεριαλιστική "συμμαχία προθύμων" των ΗΠΑ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και στους βομβαρδισμούς θέσεων του "Ισλαμικού Κράτους") είναι "αποφασισμένη να παράσχει κάθε υποστήριξη».

Καταγγελίες Ιρακινού βουλευτή για ανεφοδιασμό τζιχαντιστών από τις ΗΠΑ

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FΑRS μετέδωσε δηλώσεις του Ιρακινού βουλευτή και μέλους της ιρακινής Επιτροπής Ασφάλειας και Αμυνας, Ματζίμπ αλ Γκαράουι, πως Αμερικανικό αεροσκάφος ανεφοδίασε με όπλα και πυρομαχικά τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην ιρακινή επαρχία Σαλαχουντίν. Ο βουλευτής φέρεται να πρόσθεσε πως θα διενεργηθεί σχετική έρευνα από τις ιρακινές αρχές και ότι παρόμοιες επιχειρήσεις έχουν θεαθεί να κάνουν αμερικανικά αεροσκάφη και σε άλλες επαρχίες του Ιράκ.

Βίζα στους Σύριους θεσπίζει ο Λίβανος

Στο μεταξύ τέθηκαν χτες σε ισχύ τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση στο Λίβανο για τον περιορισμό του γιγαντιαίου κύματος άνω των 1.500.000 Σύριων προσφύγων που φιλοξενούνται, υπό άθλιες συνθήκες, στο έδαφος της χώρας, μεταξύ των οποίων προβλέπεται η έκδοση θεώρησης άδειας εισόδου (βίζας) για πρώτη φορά στα χρονικά σχέσεων αμφοτέρων χωρών!

Οι νέοι κανονισμοί, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας Γενικής Ασφαλείας ορίζουν κατηγορίες για θεώρηση εισόδου που αφορούν στον τουρισμό, την ιατρική περίθαλψη και την φοίτηση σε σχολείο μέχρι τους επαγγελματικούς λόγους ή την χρήση του λιβανικού εδάφους ως ενδιάμεσο σταθμό σε ταξίδι.

Τον Οκτώβριο, ο Λιβανέζος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ρασίντ Ντερμπάς είχε δηλώσει ότι ο Λίβανος πλέον δεν δέχεται άλλους Σύρους πρόσφυγες παρά μόνο σε περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί "ανθρωπιστικοί λόγοι".

Σε μια παράλληλη εξέλιξη τα σχέδια της ΕΕ να συγκροτήσει ομάδα "συμβούλων" προπαγάνδας κατά της δράσης των τζιχαντιστών με έδρα το Βέλγιο. Πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας Λε Σουάρ, αναφέρουν ότι στην ομάδα "συμβούλων" θα μπορούν να καταφεύγουν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ προκειμένου να βρουν «τρόπους αντιμετώπισης της τζιχαντιστικής προπαγάνδας». Στην ίδια εφημερίδα, ο Ζιλ Ντε Κερκόβ, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην ΕΕ, σημείωσε ότι οι εμπειρογνώμονες που θα συμμετέχουν στο πιλοτικό σχέδιο θα προσφέρουν "υλικό κατά της προπαγάνδας που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις", θα μπορούν να προωθούν και να διανέμουν σε Μέσα Ενημέρωσης συνεντεύξεις τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία έχοντας μετανιώσει είτε επειδή σοκαρίστηκαν , είτε επειδή αυτό που θεωρούσαν "αγώνα κατά της απομάκρυνσης του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ" έχει μετατραπεί σε μάχη ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις.

Ο Ντε Κερκόβ διευκρίνισε ότι το σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να επενδύσει ένα εκατομμύριο ευρώ σε διάστημα 18 μηνών για την πρόσληψη πέντε ή έξι εμπειρογνωμόνων που εργάζονται στο βελγικό υπουργείο Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ