Πέμπτη 1 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Πυρετός διεργασιών για επικύρωση της «διεύρυνσης»

Συνεδριάζει αύριο Παρασκευή η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο Σαββατοκύριακο συγκαλείται το Διαρκές Συνέδριο (σώμα αποτελούμενο από τους συνέδρους του τελευταίου τακτικού), προκειμένου να εγκρίνουν την πρόταση της ηγεσίας για συνεργασίες μπροστά στην κάλπη, με τη ΔΗΜΑΡ αλλά και μεμονωμένους παράγοντες, προερχόμενους από άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

Ενστάσεις προβάλλει μερίδα και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεργασία με δυνάμεις που στήριξαν τις «μνημονιακές πολιτικές». Τα κίνητρα της διαφωνίας τους ωστόσο στην πραγματικότητα έχουν να κάνουν με την προσπάθεια κατοχύρωσης θέσεων στον κομματικό μηχανισμό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι ίδιοι, εξάλλου, παραδέχονται σε αρθρογραφία τους ότι τέτοιες συνεργασίες απωθούν εκείνους τους ψηφοφόρους τους οποίους πασχίζουν με το νόθο ριζοσπαστισμό που προβάλλουν να κρατήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή να προσελκύσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε στην Πολιτική Γραμματεία, προχτές, να διατεθούν 50 θέσεις στα ψηφοδέλτια του κόμματος σε συνεργαζόμενους, καμία όμως στο Επικρατείας. Ο ανταγωνισμός πάντως θα είναι μεγάλος, καθώς θα αυξηθούν οι διεκδικητές βουλευτικών εδρών σε συγκεκριμένες περιφέρειες (π.χ. η Β' Αθηνών), όπου εκλέγονται βασικά στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας. Αλλά και μετεκλογικά περισσότεροι θα είναι οι συμμετέχοντες στη νομή κυβερνητικών πόστων, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση της ΠΓ ο Αλ. Τσίπρας επέστησε την προσοχή στα στελέχη του κόμματος «να προσέχουν τι λένε», καθώς η προεκλογική περίοδος είναι σύντομη και δεν υπάρχει χρόνος να διορθωθούν τυχόν «φάλτσα». Στο πλαίσιο αυτό ισχύει και κώδικας δεοντολογίας, τον οποίο οφείλουν να προσυπογράψουν άπαντες, ιδίως στο σημείο που προβλέπει ότι η έδρα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μελλοντικών διαφωνιών.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή της σε ιταλικό περιοδικό η περιφερειάρχης Αττικής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, παρουσιάζει τις εκλογές ως προϋπόθεση για επιστροφή της «σταθερότητας», κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της προκαλεί «ζημιές στην οικονομία», ότι δεν επαναδιαπραγματεύτηκε το μνημόνιο και έκανε τη διαφθορά τρόπο λειτουργίας.

Παράλληλα, σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times» επικροτούν την «αλλαγή ρητορικής» του Αλ. Τσίπρα και τις «μετριοπαθείς» θέσεις που εκφράζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, ως καθησυχαστικές για τους επενδυτές. Επικαλούνται απόψεις αναλυτών οι οποίοι θεωρούν πως ο Αλ. Τσίπρας θα φανεί τελικά «πιο ρεαλιστής» και θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί σχετικά μικρές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «λιγότερο προβληματική» από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί (για τα συμφέροντα του κεφαλαίου εννοούν) κι ότι μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί θετική συνολικά για την Ευρωζώνη, δίνοντας ώθηση σε ένα άλλο μείγμα διαχείρισης που διεκδικούν τμήματα του κεφαλαίου ώστε να στηριχθεί πιο αποφασιστικά η ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ