Πέμπτη 1 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1801 Τίθενται σε ισχύ οι «Νόμοι της Ενωσης» από τους οποίους προκύπτει το Ηνωμένο Βασίλειο της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

1820 Ξεσπά αστικοδημοκρατική επανάσταση στην Ισπανία. Επειτα από έκκληση του Ισπανού μονάρχη το 1823 η Ιερά Συμμαχία εξουσιοδοτεί τη Γαλλία να επέμβει στον ισπανικό εμφύλιο. Η επανάσταση καταπνίγεται και η μοναρχία αποκαθίσταται.

1822 Η Α' Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου) ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελούσε μια σύνθεση ιδεών και αρχών, επηρεασμένων από τα αντίστοιχα επαναστατικά αστικά Συντάγματα της Αμερικής και της Γαλλίας.

1834 Συγκροτείται η τελωνειακή ένωση των γερμανικών κρατών, με επικεφαλής την Πρωσία, γεγονός - σταθμός στη συγκρότηση του γερμανικού αστικού κράτους.

1863 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Α. Λίνκολν εκδίδει τη Διακήρυξη Χειραφέτησης για την απελευθέρωση των σκλάβων στις εξεγερμένες Πολιτείες του Νότου.

1890 Ιδρύεται στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας ο Πανιώνιος.

1894 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ, ο πρώτος που πέτυχε την εκπομπή, μετάδοση και λήψη ραδιοκυμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της συχνότητας.

1912 Με την πτώση της δυναστείας των Τσινγκ, η Κίνα γίνεται αστική δημοκρατία, η οποία διατηρείται μέχρι τη νίκη της κινεζικής σοσιαλιστικής επανάστασης το 1949.

1916 Πραγματοποιείται η πρώτη παγγερμανική συνδιάσκεψη του «Σπάρτακου», μιας οργάνωσης στην οποία συσπειρώθηκαν οι επαναστατικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, έπειτα από τη στοίχιση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πίσω από τη γερμανική αστική τάξη στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο «Σπάρτακος», πρόδρομος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη Γερμανική Επανάσταση του 1918. Ηγετικές μορφές του υπήρξαν οι Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ.

1919 Σχηματίζεται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας.

1942 Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον η διακήρυξη 26 κρατών για τον αγώνα κατά του φασιστικού συνασπισμού (Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών).

1944 Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ θέτει σε εφαρμογή τις «Διατάξεις για την Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη».

1944 Συγκροτείται ο Λαϊκός Στρατός της Πολωνίας.

1956 Το Σουδάν αποκτά την ανεξαρτησία του από την Αίγυπτο και τη Βρετανία.

1958 Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Ρώμης: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), που μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΕ.

1959 Ο επαναστατικός κουβανικός στρατός μπαίνει στην Αβάνα, σφραγίζοντας τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.

1960 Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της ΛΔ του Βιετνάμ.

1965 Ιδρύεται το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Αφγανιστάν.

1981 Η Ελλάδα εντάσσεται στην ΕΟΚ ως πλήρες μέλος. Η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ είχε πολλαπλά οφέλη για την ελληνική αστική τάξη, τραγικές όμως συνέπειες για τα φτωχά - λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη και την αγροτιά. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις τότε, από τη «δεξιά» έως την «ανανεωτική αριστερά», είχαν στηρίξει αυτή την εξέλιξη. Κατά είχαν ταχθεί το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ (με το τελευταίο να αλλάζει στάση λίγο αργότερα). Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για την πραγματική φύση της ΕΟΚ, που στάθηκε συνεπής πολέμιος των αντιλαϊκών πολιτικών της.

2005 Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρία Αλκαίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org